Zaplatí SND filharmónii 40-tisíc za poškodené lustre?

Kuriózny spor s detektívnou zápletkou. Aj tak by sa dal opísať problém, ktorý teraz riešia bratislavskí filharmonici. Keď si totiž do vynovenej Reduty priviezli krištáľové lustre, ktoré dovtedy skladovali v priestoroch Slovenského národného divadla, zistili, že zo 125 vzácnych exemplárov je až 23 vážne poškodených.

15.01.2012 16:04
Krištáľový ples - program - galavečer - Eugen... Foto:
Krištáľové lustre zdobili SND počas Krištáľového plesu v roku 2011.
debata

Za škodu v hodnote asi 40-tisíc eur zrejme zodpovedá divadlo, ktoré si podľa informácií Pravdy niekoľko lustrov bez súhlasu filharmónie „požičalo“ na výzdobu Krištáľového plesu.

Spor medzi oboma inštitúciami bude teraz riešiť polícia. Slovenská filharmónia podala podnet na preskúmanie, či nedošlo k spáchaniu trestného činu. Krištáľové lustre si do divadelných skladov uložila v novembri 2009, keď sa začala rekonštrukcia jej sídla v bratislavskej Redute.

„Lustre odborná firma rozobrala, po jednom zabalila, označila a zapečatila. Na základe dohody šli do úschovy v SND. Až v pondelok ich firma začala prevážať naspäť do Reduty. Tam pri rozbaľovaní zistila rozsiahle poškodenie,“ informoval Pravdu riaditeľ filharmónie Marián Lapšanský.

Špecializovaná firma, ktorá lustre balila aj rozbaľovala, údajne zistila, že na niektorých kusoch chýba viac ako polovica brúseného skla. Škodu preto odhadla až na 40-tisíc eur. Lapšanský predpokladá, že ich oprava potrvá asi dva-tri mesiace.

Vedenie SND zatiaľ nechcelo komentovať, či za škodu zodpovedá, ani to, či lampy využilo pri príprave Krištáľového plesu alebo iných podujatí. „Odpovede na tieto otázky budú známe po skončení vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uviedla hovorkyňa SND Izabela Pažítková. Dodala, že s filharmóniou rokujú, ale o zaplatenie vzniknutej škody ich zatiaľ nepožiadala.

Obvinenia však rozhodne odmietol Peter Šugár, riaditeľ umelecko-dekoračných dielní SND, kde boli lustre uskladnené. Podľa neho mala kľúče od prenajatých skladov len filharmónia. Problém vidí v tom, že tam nechodili jej zamestnanci, ale externá firma, ktorá lustre doviezla.

„Nesúhlasil som, aby tam chodili cudzie firmy. S materiálom vlastne po celý čas zaobchádzal niekto, kto nie je zamestnancom filharmónie. My sme odtiaľ kľúče nemali ani nemáme,“ zdôraznil Šugár.

Podľa neho mala firma, ktorá lustre prevážala, urobiť inventúru už na mieste. „Keď zistili, že s tým niečo je, prečo tam nezavolali pracovníkov filharmónie? Prečo na to neprišli ešte v priestoroch dielní, ale lustre odviezli a potom začali o tom hovoriť?“ pýta sa Šugár a prácu špecializovanej firmy spochybňuje. „Videli sme, kto to prevážal, akým štýlom to doviezli a nakladali. Keď to chcú prešetrovať, nech sa páči,“ dodal Šugár.

Levická firma, ktorá lustre balila a prevážala, sa k prípadu odmietla vyjadriť. Spomenuté exempláre z českého krištáľu sa však mohli poškodiť aj inak. Podľa informácií z kuloárov SND ich totiž divadlo údajne bez vedomia filharmónie použilo pri výzdobe Krištáľového plesu, ktorý sa v novej budove SND konal ešte v marci minulého roka.

Aj keď to Šugár poprel, porovnanie fotografií z Reduty a Krištáľového plesu naznačuje opak. „Trinásť lustrov, ktoré boli na plese, sme vyrobili my, no ostatné nie,“ potvrdil Pravde Mikuláš Lapišák, konateľ medzilaboreckej firmy Glass LPS. Je teda možné, že SND použilo lustre z viacerých zdrojov – aj lustre z Reduty.

„Vôbec by ma to neprekvapilo. Len čo sa u nich niečo odloží, hneď si myslia, že im to patrí. Správajú sa, akoby to bol ich vlastný majetok,“ upozornila Mária Vaškovičová, ktorá Krištáľový ples zorganizovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Reduta