Sulík: S Haščákom som sa stretol po jeho výzve

Predseda SaS Richard Sulík sa so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom niekoľkokrát stretol aj po tom, čo už vedel o škandalóznom spise Gorila. Práve v ňom sa opisuje ovplyvňovanie a korumpovanie politikov finančnou skupinou. Spis, ktorý v SaS poznali už dva roky, čo teraz stále prízvukujú, vraj nezverejnili preto, lebo nevedeli, či a do akej miery je pravdivý. Teraz to už podľa neho vedia.

19.01.2012 20:00 , aktualizované: 20.01.2012 10:00
Richard Sulík Foto:
Predseda strany SaS Richard Sulík
debata (21)

Nepovažujete za problém, že ste sa stretávali s predstaviteľom Penty Jaroslavom Haščákom aj po prečítaní spisu Gorila?
Nie, politik si musí utvoriť názor a k tomu patrí, že sa aj stretáva s rôznymi ľuďmi a ja som sa stretol s množstvom ľudí. Medzi nimi bol aj pán Haščák. Došlo k niekoľkým stretnutiam. Vždy som sa stretol po jeho výzve, ja som ho nevyzýval.

Keďže ste poznali spis Gorila, nemali ste obavu, že by vás mohli označiť za nedôveryhodného?
Nemal som, inak by som sa nestretával. Navyše, tie stretnutia boli len všeobecné diskusie o politickej situácii, neboli to žiadne dohody. Vonkoncom nie pofidérne. Napriek tomu ma prekvapilo, keď pán Maták z Penty poskytol rozhovor, vnímam to ako jeho rozhodnutie.

Nesnažila sa Penta ovplyvniť niektoré rozhodnutia SaS alebo jej ministrov?
Nie, nesnažila sa ovplyvniť. Neviem teraz presne, s kým sa ešte Penta stretla. Nemáme to tak, že vedieme knihu o tom.

No, Eduard Maták sa mal stretnúť s ministrom hospodárstva Jurajom Miškovom.
To je otázka na neho, ja som sa s ním o tom nebavil. Čo sa mňa týka, môžem povedať, že k žiadnemu ovplyvňovaniu nedošlo a ani sa ma nesnažili ovplyvniť.

Prečo Penta povedala, že sa s predstaviteľmi SaS stretávala?
SaS je jediná parlamentná strana, ktorá pri téme Gorila nestrčila hlavu do piesku, ale jasne poukázala na tento problém. Dožaduje sa dôkladného vyšetrenia ,a preto je reakcia Penty takáto.

Prečo ste spis nezverejnili skôr, keď ste o ňom vedeli už dva roky?
Jeden z dôvodov, prečo sme spis Gorila nezverejnili, bol ten, že sme nevedeli, či a čo všetko je v ňom pravdivé. Až dnes, po tom, čo sa mu venujú novinári, vieme, že spis do značnej miery je pravdivý. Mali sme tiež obavu, prečo spis nezverejniť, lebo najmä na nás by sa poukazovalo a ešte by sme si to odniesli. Chápem významnú snahu ostatných parlamentných strán, ktoré sú namočené v Gorile, že majú snahu nás očierniť. Tomu sme sa chceli vyhnúť. My preto nie sme za zverejnením. Najradšej by sme boli, keby pán Nicholson zverejnil o tom knihu.

Kto podľa vás vypustil Gorilu na internet?
Netuším. Sú rôzne teórie.

Hovorilo sa, že to mohla byť aj SaS.
Nie, SaS to nebola. Existujú dva dôvody, ktoré to vyvracajú. Vedeli sme, že Tom Nicholson ide o Gorile napísať knihu. Keby bola kniha, bolo by to ďaleko lepšie, pretože obsahuje okrem samotného spisu aj množstvo zistení Toma Nicholsona. Mala vyjsť pred Vianocami a teraz nevyjde práve preto, že niekto zverejnil ten spis na internete. Navyše, teraz sme v podozrení. Keby vyšla kniha, nikto nebude podozrievať SaS. Má jasného autora.

Nicholson by bol rád, keby vyšla ešte pred voľbami. Ak má však podľa neho vyjsť tesne pred voľbami, tak je radšej za to, aby vyšla až po nich. Čo vy na to?
Áno, ale pôvodne mala vyjsť pred Vianocami. Priznám, že nám by to politicky hralo do kariet. Takto kniha nevyjde, na svete je nejaký spis

Kto to teda zverejnil?
Nebudem hovoriť, aby som niekomu neuškodil. Viem si predstaviť nejakú možnosť.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba