Mikloš chce softvér od Microsoftu aj napriek kritike

Sporný nákup licencií na počítačové programy pre ministerstvá a štátne úrady chce minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) urobiť aj napriek kritike. Proti podpisu zmluvy so spoločnosťou Microsoft, ktorú vybral rezort bez súťaže, namieta Aliancia Fair play či Spoločnosti pre otvorené informačné technológie. Argumentujú, že nie všetky softvérové licencie, ktoré plánuje rezort nakúpiť, úrady aj reálne potrebujú a využijú. Mimovládky žiadajú, aby sa prípadom zaoberal Protimonopolný úrad.

20.01.2012 08:37
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (43)

„My tú zmluvu musíme predĺžiť do konca februára. Ak sa tak nestane, tak budeme povinní platiť viac. Vyrokovali sme o 1,6 milióna eur ročne menej, ako bola porovnateľná cena na počet licencií počas Ficovej vlády. Do tejto zmluvy je však teraz zahrnutá aj možnosť kupovať iné licencie,“ tvrdí Mikloš. Plánovaný nákup 82-tisíc licencií vyjde štát na takmer 53 miliónov eur.

Oproti roku 2008, keď sa naposledy predlžovala zmluva s Microsoftom, by sa však počet licencií teraz takmer zdvojnásobil.
Prechod na alternatívny softvér nateraz Mikloš vylúčil, keďže sa podľa jeho slov neosvedčil ani v Centre právnej pomoci, kde nový softvér zavádzali v roku 2006. Centrum to však odmieta.

„K odvráteniu od open source k produktom Microsoftu v tejto organizácií prišlo až v roku 2009 a len preto, lebo sa vymenilo vedenie organizácie a viedli ju laici v oblasti informačných technológii, ktorí úplne odignorovali pravidlá, ktoré už v tom čase platili,“ dementuje tvrdenia rezortu Štefan Szilva, bývalý zamestnanec z Cen­tra právnej pomoci. Proti návrhu na nákup licencií zozbierali mimovládky doteraz 1¤200 podpisov. Namietajú, že štát sa ide dlhodobo zaviazať Microsoftu.

„Základné produkty firmy Microsoft, na ktoré sa zmluva vzťahuje, čiže desktopový operačný systém a kancelársky balík, majú podľa firmy Microsoft plnú podporu až do roku 2015. Rozšírená podpora pre tento softvér je ešte o niekoľko rokov dlhšia. Je preto otázne, či štátna správa nutne potrebuje v najbližších rokoch nakúpiť najnovšie verzie softvéru, ktoré sa ešte len chystajú,“ povedal Marek Mahut zo Spoločnosti pre otvorené informačné technológie.

Podľa rezortu financií je prechod na iný softvér zložitý a môže trvať aj niekoľko rokov. Za navyšovaním licencií je podľa ministerstva fakt, že pod centrálnu multilicenčnú zmluvu prešli úrady, ktoré si licencie predtým nakupovali vo vlastnej réžii.

"Takisto sa postupne dolicencovávali potreby úradníkov s tým, ako nastupovala informatizácia, zefektívňovali sa procesy. Bolo potrebné aj na viac počítačov nakúpiť softvér. Bol to prirodzený nárast,” dopĺňa hovorca rezortu Martin Jaroš. Podľa jeho slov sa zmenil celkový manažment licencií. "Vieme presne kde a koľko licencií je potrebných. Žiadne licencie nebudú ležať nevyužité na sklade,” spresňuje Jaroš. Rezort chce takisto jednotlivé ministerstvá a úrady finančne motivovať, že ak znížia počty licencií, ušetrené peniaze nemusia vracať do rozpočtu.

43 debata chyba