Brtvovi zamietli odvolanie, za tunelovanie nebankoviek dostal päť rokov

Dávid Brtva, ktorý čelí spolu s Jozefom M. a Patrikom P. obžalobe z tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, skončí vo väzení pre spreneveru 5,6 milióna korún (185 886 eur). Najvyšší súd zamietol Brtvovo odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu ako nedôvodné. Potvrdil to prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

20.01.2012 12:03
debata

Brtva sa na štvrtkovom pojednávaní nezúčastnil, predložil PN, súd však konal v jeho neprítomnosti. Podľa Brtvovho obhajcu Romana Maťašovského sudca porušil zákon, jeho klient sa ospravedlnil riadne a včas, čo mal súd akceptovať. Dodal, že zrejme podajú dovolanie.

Brtvu odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na päťročný trest odňatia slobody v prvej skupine v novembri 2010. Podľa obžaloby vybral Brtva peniaze v jednej z dcérskych spoločností Horizontu – Horizont Investment and Consulting. Prípad bol súčasťou kauzy tunelovania nebankoviek, súd ho však na návrh prokurátora vyčlenil na samostatné konanie.

Kauza tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia stále nie je ukončená. Trojica obžalovaných v tejto kauze si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu.

Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Senát odsúdil Jozefa M. na 12 rokov, Dávida B. na 11 rokov a Patrika P. na 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

debata chyba