Extrémizmus zahalený decentnejším jazykom

Pravicové strany sa v tejto kampani podľa sociológa Miroslava Tížika posúvajú viac doprava a prinášajú extrémistickú agendu ako SNS, iba jej jazyk je menej provokatívny.

22.01.2012 15:00
Sulík, Figeľ Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ a predseda SaS Richard Sulík
debata (10)

Prečo agendu prvoplánovo nacionalistickej SNS preberali aj kultivovanejšie strany ako KDH a SaS?
Tieto strany neboli nikdy kultivované. KDH má v sebe dlhodobo, od svojho vzniku, veľmi silný prúd, ktorý sa vždy prejavoval militantne, mám na mysli slovakštátistickú militantnosť. Teraz vytiahli opäť niečo z minulosti, Hlinkovo heslo z 20. rokov.

Ale predsa len sú to štandardné politické strany, od ktorých človek neočakáva vulgárny nacionalizmus typu SNS. Nepokúšajú sa hrať na strunu jej voličov?
V rámci pravice dochádza k výraznej radikalizácii smerom k fašizoidným prejavom. Príkladom tých, čo posúvajú celú líniu doprava, sú Obyčajní ľudia Igora Matoviča. Vidno to z letákov, ktoré rozdávajú do schránok, ide o dosť vulgárne, hrubé a neotesané výroky, ktorými nastoľuje určité témy. Ostatné strany ich podávajú menej provokatívnym jazykom, ale prinášajú tiež túto agendu. To, čo povedalo KDH o bielom Slovensku, je dosť vágne. Aj SaS využíva dosť podobný slogan ako SNS kedysi, útočiaci na Rómov. Robia to však spôsobom, ktorý umožňuje viacero výkladov. Takže sa môžu brániť, že vlastne nie sú rasisti.

Nestavia slogan Biele Slovensko KDH do inej polohy, ako bolo doteraz vnímané?
Naopak, sú konzistentní vo svojej agende. Nikdy nezakrývali svoju antirómsku agendu, už ide len o to, aby jazyk, ktorý používajú, nebol otvorene nenávistný, ale iba čiastočne segregujúci a vymedzujúci jednoznačne dobro a zlo. Skôr idú cez etické kategórie.

Kalkulujú teda SaS a KDH s rovnakým typom voličov ako SNS?
Nehovoria to síce explicitne, ale tú tému využívajú. Stále si udržiavajú imidž – my nie sme extrémisti. Extrémistickú agendu prinášajú decentnejším jazykom. V rámci posúvania sa doprava preberajú tieto témy, lebo vidia, že to účinkuje, že na to ľudia reagujú. Prinášajú to spôsobom, aby nemohli byť obvinení, že sú extrémisti, no prikláňajú sa tým výrazne doprava.

Ako si v tejto kampani počína SNS?
Podľa bilbordov je teraz antieurópska. Pred Vianocami mala na plagátoch Deda Mráza, ktorý rozdával peniaze, a čerta, ktorý bral a na chrbte mal nálepky jednotlivých strán, nebola tam iba SaS. To naznačuje dosť veľkú blízkosť týchto dvoch strán. SaS a SNS predstavujú nacionalizujúci, antieurópsky typ extrémizmu. Fašizoidný sa zas prejavuje u dvojčaťa KDH – matovičovcov. Kádeháci vždy hrajú tú dobrú tvár fašistov, takého toho ľudáckeho fašizmu, zatiaľ čo SaS je tá ľudská tvár nacionalizmu alebo nacionálno-socialistického dedičstva, ktoré u nás prežívalo.

10 debata chyba