Mojžiš: Politika je skorumpovaná tak, ako to opisuje Gorila

Slovenská politika je skorumpovaná tak, ako to opisuje spis Gorila, pričom ide o systémovú záležitosť a nie je možné, aby o tom nevedeli lídri a vedenia politických strán, ktorí na korupcii dokonca participujú. V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedol bývalý riaditeľ Národného bezpečnostného úradu a niekdajší šéf analytického oddelenia SIS Ján Mojžiš.

21.01.2012 14:39
spis Gorila, kauza Gorila Foto:
Ilustračné foto
debata (39)

Zároveň je presvedčený, že spis Gorila je autentický a jeho obsah pravdivý. „SIS má zo zákona chrániť hospodárske záujmy štátu, privatizácia a jej výnos je nepochybne jedným z najvyšších záujmov štátu. Preto si myslím, že o legitimite sa nemusíme baviť. Je to legitímne,“ povedal.

Na otázku, ako vyzerá informácia, ktorú o prípade Gorila mal v roku 2006 dostať vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), Mojžiš odvetil, že vo všeobecnosti informácia pre šéfa vlády slúži na jeho rozhodovanie. „To znamená, že sa môže podľa nej rozhodovať pri personálnych záležitostiach alebo vziať ju do úvahy pri rozhodovaní vlády. To, či sa to v tomto prípade stalo, neviem posúdiť, lebo nepoznám obsah tejto informácie. Premiér má v zmysle zákona možnosť žiadať ďalšie informácie, mohol sa dostať ku koreňu veci a zodpovedne sa rozhodovať ďalej,“ vysvetlil Mojžiš.

To, že informácia bola ďalšie štyri roky v archíve Úradu vlády SR aj počas premiérovania Roberta Fica (Smer) podľa jeho slov neznamená, že o nej musel šéf Smeru nutne vedieť. „Neimplikuje to hneď skutočnosť, že Fico sa s ňou oboznámil. Mohol a nemusel,“ dodal Mojžiš.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku (nominant SDKÚ) je potrebné robiť všetky opatrenia, aby takéto podozrenia nemohli vznikať. „Treba to vyšetriť a urobiť kroky, aby sa priestor pre korupciu minimalizoval,“ podotkol. Na otázku, či dôveruje svojmu šéfovi, ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ), ktorý v spise Gorila vystupuje, odvetil, že áno. „Pred niekoľkými mesiacmi sme vyhrali súdny spor s Pentou a pre verejné financie sme ušetrili stovky miliónov eur. Nikto nepovedal do riadenia tohto sporu ani slovo. Mám na starosti štátny rozpočet a môžem povedať, že pri mojich rozhodnutiach som nepociťoval tieto vplyvy ani tlaky,“ uistil.

Podpredseda Smeru Peter Kažimír sa k súčasnému asistentovi Roberta Fica Františkovi Határovi, ktorý sa podľa spisu stretával s Jaroslavom Haščákom z Penty, vyjadrovať nechcel. „Podstatné, že ide o obdobie druhej Dzurindovej vlády. My sme vždy vystupovali zásadne proti privatizácii, ťažko nám môžete prisúdiť, že sme v nej zohrali nejakú úlohu. Celá táto agenda sa otvorila ako skrinka plná špinavej bielizne. Problém je v tom, že sa to deje tesne pred voľbami a sú rôzne možnosti manipulácie s týmito údajmi,“ uviedol.

Kažimír uistil, že Smer má k dispozícii toľko peňazí na základe výsledku volieb, že nepotrebuje žiadnych sponzorov. „A ak áno, rieši to legálnymi úvermi,“ konštatoval.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára je evidentné, že sa nám tu rodí fialová gorilia koalícia. „Keď spojíte modrú a červenú vznikne fialová. Je úplne jasné, že Fico mlčí a na jasné otázky, či on osobne bol v tom byte alebo nie, neodpovedá. Dzurinda zase celú kauzu zľahčuje, potom sa zníži k tomu, že vynadá Lipšicovi do bláznov. Keď som vstupoval do politiky, vedel som, že štát je prehnitý, ale že je až takto, to prekvapilo aj mňa,“ priznal.

Na otázku redaktora, ako je možné, že všade inde vo svete sú stíhaní aj vysokí predstavitelia politiky a u nás nie, ostalo v štúdiu chvíľu ticho. „Bude záležať, kto bude po marci premiérom a kto ministrom vnútra,“ myslí si Kollár. Kažimír si nevie predstaviť, že by sa táto kauza teraz upratala pod koberec. „Keby sa tak naozaj stalo, potvrdzovalo by to, že vrcholnú politiku robia neslobodní ľudia,“ uzavrel.

39 debata chyba