Obyčajní ľudia, Palko a Gorila

Kauza Gorila sa môže týkať nielen strán, ktoré sú v politike už dlho. Okrem predstaviteľov SDKÚ, Smeru, KDH a Mostu sa tam spomínajú aj ľudia, ktorí sponzorujú KDS. Práve toto zoskupenie okolo Vladimíra Palka je na kandidátke Obyčajných ľudí Igora Matoviča.

23.01.2012 20:00 , aktualizované: 24.01.2012 08:00
Matovič, Palko Foto:
KDS pod vedením Vladimíra Palka dostali viacero darov od ľudí, ktorých podľa Gorily podplácala investičná skupina Penta. Desať členov KDS sa pritom nachádza na kandidátke Matovičovej strany.
debata (69)

Konzervatívni demokrati Slovenska na nej získali desať miest. Jedným z nich je i Pavol Minárik, ktorý sa spomína v spise Gorila. KDS navyše dostali dary od ľudí, ktorí podľa Gorily mali dostávať peniaze od investičnej skupiny Penta. Obyčajní ľudia aj KDS tieto obvinenia odmietajú.

Minárik ako člen predsedníctva KDS obsadil na kandidačnej listine Obyčajných ľudí 134. miesto. V spise Gorila sa jeho meno spomína v rámci rozhovoru medzi šéfom Penty Jaroslavom Haščákom a predsedom Smeru Robertom Ficom. Haščák tam o Minárikovi hovorí, že sa s ním „občas stretáva a ťažko sa s ním diskutuje“.

V Gorile však viackrát vystupuje i Stanislav Janota, vtedajší člen predsedníctva Fondu národného majetku, podobne ako ďalší predstaviteľ FNM Milan Krajniak. Janota daroval v roku 2008 KDS 200-tisíc korún, Krajniakova príbuzná v roku 2009 tisíc eur. Štedrým darcom KDS bol aj ďalší človek, ktorý bol podľa Ústavu pamäti národa dôverníkom a agentom komunistickej ŠtB. Dokopy jej venoval 14 500 eur.

Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič napriek tomu v spolupráci s Palkovými konzervatívcami nijaký problém nevidí. Zmienku v Gorile, že sa s Minárikom ťažko diskutuje, si vyložil tak, že tento človek nechcel zobrať úplatky. „Je pravda, že to pri určitej predstavivosti nemusí znamenať nepodplatiteľnosť, ale ja som to pochopil skôr takto, že tí ostatní v pohode brali a on nie. Pre mňa je to skôr pozitívna informácia a Gorila hrá v jeho prospech,“ interpretoval si to Matovič.

Ako navyše pripomenul, členovia KDS sú na kandidátke až na 130. – 140. mieste, takže na postup do parlamentu potrebujú získať dôveru mnohých voličov.

Pokiaľ ide o spochybňovaných darcov KDS, Matovič hovorí, že je na zodpovednosti tejto strany, kto ich financuje. „Ja sa do toho nemám čo starať,“ povedal. Myslí si však, že ak sú ich dary oficiálne zaúčtované, je to transparentné. „Politické strany na Slovensku nekradnú tak, že peniaze dajú do účtovníctva, ale tak, že ich dostanú načierno a nikde ich nepriznajú,“ vysvetlil Matovič s tým, že KDS naďalej dôveruje.

Akékoľvek podozrenia popiera i Palko. Špekulácie, že je KDS prepojená s Pentou, pokladá za „výsmech zdravého rozumu“. „Ja som s Pentou nikdy nič nemal. Ak na to niekto využíva to, že nám pán Janota dal 200-tisíc korún v úplne inom období, ako spomína Gorila, to považujem za dosť úbohý pokus podsúvať takú lož,“ uviedol Palko.

Ako upozornil, prvá správa z SIS v tejto veci prišla na rezort vnútra až 16. 2. 2006, teda týždeň po tom, čo už nebol ministrom. Palko tvrdí, že s Haščákom sa stretol iba raz v roku 2000, aj to na jeho žiadosť. Vymenili si vraj iba zdvorilostné frázy a viac sa nevideli.

Palko sa zastáva aj sponzora, ktorý figuruje v zoznamoch ŠtB. Palko o tom vie, ale neprekáža mu to. „Nikdy som nepočul konkrétne, že by niekomu ublížil. Dvadsať rokov ho poznám ako slušného človeka,“ zdôraznil.

Minárik, ktorý v roku 2008 spolu s Palkom a ďalšími odídencami z KDH založil KDS, hovorí, že s Haščákom sa stretol asi len dva razy dávno pred Gorilou v roku 2001 alebo 2002. „A tak ťažko sa mi diskutovalo, že v roku 2006 sme sa už nestretli. Z Gorily som vyšiel – ako jeden z mála – dobre,“ pripomenul.

Na otázku Pravdy, prečo sa s ním Haščákovi malo „ťažko diskutovať“, odpovedal, že to je otázka pre Haščáka. Stretol sa s ním údajne ešte ako námestník primátora Bratislavy, keď mala Penta záujem o privatizáciu nejakého podniku.

Získať stanovisko Janotu sa Pravde v pondelok nepodarilo.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #OĽaNO #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #Milan Krajniak #Vladimír Palko