Mladým zubárom chýba zručnosť, nie sú peniaze na prax

Mladí zubári, ktorí práve skončili školu, nie sú dobre pripravení na vykonávanie praxe. Dôvodom je zlé technické a materiálne vybavenia fakúlt, ktoré ich vychovávajú. "Výsledkom je, že teoretické vedomosti síce majú, ale chýba im manuálna zručnosť na výkon svojho povolania," hovorí prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič.

26.01.2012 19:14
zubár, stomatológ, pacient, ambulancia Foto:
Na Slovensku je stomatológov málo a väčšina je tesne pred dôchodkom.
debata (11)

Štúdium stomatológie zabezpečujú na Slovensku iba dve univerzity – v Bratislave a v Košiciach. Prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity L. Pasteura v Košiciach Neda Markovská vidí hlavný dôvod zlej praktickej prípravy študentov v nedostatočnom financovaní lekárskych fakúlt a výučby stomatológie. „Ministerstvo školstva dáva nejaké prostriedky, ale to je len na obnovu toho, čo sme predchádzajúci akademický rok spotrebovali. Na väčšiu obnovu zubných súprav, kresiel alebo drahých násadcov to nestačí. To si musíme zabezpečovať sami,“ povedala.

S podobnými problémami sa stretávajú aj na lekárskej fakulte v hlavnom meste. „Študentov nemáme kde učiť praxi, pretože naše podmienky sú katastrofálne. Musíme vyučovať v súkromnom zdravotníckom zariadení, ale ani to nie je vyhovujúce pre takúto výučbu,“ povedal dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Labaš.

Študenti praktickú výučbu doháňajú zväčša počas prázdninovej praxe, ale to nestačí.

Okrem slabého vybavenia fakúlt je problémom aj nedostatok pedagogických pracovníkov či odborných garantov. Na celé Slovensko sú len dvaja funkční garanti. Dôvodom sú opäť peniaze. „Súkromný stomatológ zarobí päťkrát viac ako profesor stomatológie. Druhá vec je, že v takýchto podmienkach nikto robiť nebude. Keby sme dostavali Rázsochy, pritiahli by sme aj profesorov zo zahraničia,“ tvrdí.

Na nedostatok peňazí však nedoplácajú len študenti stomatológie, ale aj nemocnice, kde prebieha ich praktická výučba. Pacient, ktorého ošetrí študent stomatológie, má totiž zľavu, ale zdravotné poisťovne to nezohľadňujú a zvyšok sumy neuhrádzajú. „Cena za výkony študentov zubného lekárstva, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa, bola v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice stanovená s 50-percentnou zľavou. Stratu však nepredstavuje len samotná cena výkonu, ale tiež skutočnosť, že študenti pracujú podstatne dlhšie a spotrebujú viac materiálu ako skúsení lekári. Časová náročnosť výkonu študenta je asi trojnásobne vyššia ako u zubného lekára s praxou, najmä u študentov nižších ročníkov,“ vysvetľuje hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová.

Na Slovensku je situácia so stomatológmi všeobecne zlá. Je ich málo a väčšina je tesne pred dôchodkom. Zdravotné poisťovne totiž nechcú s novými zubármi uzatvárať zmluvy s odôvodnením, že minimálnu sieť majú naplnenú. Gašič však oponuje: „Kedysi bola minimálna sieť vytvorená podľa okresov, dnes je na kraje. To znamená, že keď v Žiline je prebytok stomatológov, na Kysuciach je ich málo,“ protiargumentu­je Gašič.

Koľko nových stomatológov zazmluvnili zdravotné poisťovne
  2010 2011
VšZP 51 113
Dôvera 148 102
Union 47  
Koľko vynaložili zdravotné poisťovne na stomatologickú starostlivosť
  2011 2011
VšZP 78 997 156 eur 75 467 009 eur*
Dôvera 33 miliónov eur 30 miliónov eur*
Union 7 937 eur 7 708 eur*
* ide o predbežný odhad, v sume nie sú započítané náklady za mesiac december 2011

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba