Zdravotníci nič nevybavili

Fyzioterapeutom, laborantom či sanitárom sa platy nezvýšia. Zástupcom odborov a jednotlivých profesijných komôr zdravotníckych pracovníkov sa v štvrtok nepodarilo presvedčiť poslancov zdravotníckeho výboru parlamentu, aby odložili zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a vypracovali jeden spoločný, ktorý by riešil navyšovanie miezd všetkých zdravotníkov.

27.01.2012 12:00
zdravotnícky výbor Foto:
Zdravotnícky výbor parlamentu v štvrtok požiadavky zdravotníckych pracovníkov odmietol.
debata (1)

„Odchádzame sklamaní,“ povedala krátko po stretnutí prezidentka Slovenskej komory fyzioterapeutov Eva Solčániová.

Zvýšenie platov sa zástupcovia iných zdravotníckych pracovníkov snažia dosiahnuť už niekoľko rokov. Od vlaňajšieho marca o tom rokovali aj s ministerstvom zdravotníctva. Na rozdiel od lekárov či zdravotných sestier však neuspeli. O minimálnych mzdových nárokoch sestier bude už v pondelok rokovať parlament a iní zdravotníci chceli, aby sa návrh tohto zákona upravil tak, že by riešil aj ich požiadavky.

Podľa predsedu zdravotníckeho výboru Viliama Novotného je to však nereálne. „Nie je možné to riešiť naraz v zákone sestier a už vôbec nie spôsobom, že preklopíme tabuľku sestier na všetky zdravotnícke povolania. Každé zdravotnícke povolanie má totiž inú odbornú prípravu, inú náročnosť, postavenie a zastúpenie v nemocniciach,“ povedal Novotný s tým, že zákon o zvyšovaní platov ostatných zdravotníckych pracovníkov si tak vzhľadom na predčasné voľby zrejme počká až na novú vládu.

Predstavitelia komôr varujú, že ak sa otázka platov rýchlo nevyrieši, zdravotnícki zamestnanci odídu do súkromnej praxe alebo za hranice. Ich výpadok v nemocniciach by pocítili hlavne pacienti. „Na CT vyšetrenie by sa nečakalo mesiac, ale tri mesiace. Sanitári by nechodili s pacientmi po vyšetreniach a asistenti by nerobili ošetrovateľskú činnosť. Nemal by kto robiť ani röntgeny či laboratórne vyšetrenia,“ varovala prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov Janka Strápková.

Odborári dávajú hlavnú vinu za nesystémové a diskriminačné riešenie platovej otázky zdravotníkov ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH). „Keby v marci minulého roka pri našom stretnutí za okrúhlym stolom pozorne počúval požiadavky všetkých stavovských odborových a profesijných organizácií, určite by sme mohli predísť situácii s výpoveďami lekárov aj situácii, ktorá je tu teraz,“ povedal predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva Anton Szalay.

Vinu má aj ministerstvo

Stretnutie zdravotníckych pracovníkov s poslancami parlamentného výboru včera neprinieslo žiadne výsledky. Prezidentku Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov Janku Strápkovú to neprekvapilo. Mrzí ju však, že poslanci aj ministerstvo pri riešení platov uprednostňujú tých, čo svoje požiadavky presadzovali nátlakom.

S akou požiadavkou ste prišli za poslancami zdravotníckeho výboru?

Našou jedinou požiadavkou bolo, aby neboli diskriminovaní žiadni pracovníci v zdravotníctva. Pokiaľ je štát schopný zvýšiť plat lekárovi alebo zdravotnej sestre, musí byť schopný zvýšiť ho aj ostatným pracovníkom, lebo sú v rezorte rovnako potrební.

V čom je vaša práca porovnateľná so zdravotnými sestrami, keď chcete zarábať rovnako?

Ak je medicínsky pracovník rovnako ako zdravotná sestra bakalár, tak by sme si mali byť na tom istom. Navyše ide o náročnejšie technické odbory a netýkajú sa len zdravotníctva ako takého, ale aj fyziky, chémie a ďalších odborov, ktoré musí medicínsky pracovník ovládať.

Ak sa chcete porovnávať so sestrami a riešiť svoje platy v jednom spoločnom zákone, prečo sa aj rokovania s kompetentnými nekonali spoločne so sestrami?

Na začiatku sme rokovali všetci spoločne so sestrami, lekármi aj Slovenským odborovým zväzom. Keďže však lekári a sestry mali pocit, že postupujeme príliš pomaly, išli vlastnou cestou. Lenže my sme neakceptovali takú formu nátlaku, akú zvolili lekári, a sestry si svoju petíciu pripravili len pre seba.

Vnímate ako podraz z ich stany, že sa od vás odčlenili?

Nechceme to nazývať podrazom, lebo chápeme, že každý sa snaží presadzovať požiadavky svojich členov. Určite však bolo chybou, že išli svojou cestou. Rovnako pochybilo aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré im odobrilo samostatný zákon. Keby vtedy rezort povedal, že všetky povolania pôjdu spolu, táto situácia by nenastala.

Prečo ste s rokovaniami o navyšovaní svojich platov nepočkali na ďalšiu vládu, keďže je zrejmé, že do predčasných volieb sa táto otázka už aj tak nevyrieši?

Pretože nás mrzí, že minister zdravotníctva našiel v rezorte finančné rezervy a sľúbil ich lekárom a sestrám a ostatných pracovníkom opomenul. Navyše je nereálne a nezodpovedné od vlády, keď prijme zákon, o ktorom vie, že ho nebude môcť naplniť.

1 debata chyba