Poďte von, kričal pred NR SR rozvášnený dav a prerazil zábrany

Asi 30 príslušníkov štátnej polície a kukláčov udržiava rozvášnený dav, ktorý pretrhol bezpečnostné oplotenie a priblížil sa tesne k dverám Národnej rady SR. Do policajtov a budovy parlamentu lietali vajcia, banány a petardy.

27.01.2012 13:12 , aktualizované: 19:11
Gorila, protest v Bratislave Foto:
Demonštranti v maskách goríl na Námestí SNP
debata (257)

Stovky účastníkov protestného pochodu Gorila v hlavnom meste so zapálenými sviečkami, vuvuzelami a píšťalkami vyzývali politických činiteľov, aby odstúpili zo svojich postov pre podozrenia z údajného spisu Slovenskej informačnej služby.

Pred budovou parlamentu sa už pol hodin

Pred budovou parlamentu sa ozývali výkriky „Vlastizrada“, „Máme toho dosť!“ a „Poďte von!“.Povolenie na protestné zhromaždenie dostali organizátori do 18.00 h. Po účastníkoch ostala budova parlamentu polepená protestnými transparentmi a zašpinená od vajíčok a banánov. Okolo sochy pri schodisku poukladali aktivisti zapálené sviečky. Organizátori už teraz zvažujú, že protest zopakujú, a to už na budúci týždeň.

Protestujúci dav zasypal prezidentský palác banánmi

Desiatky banánov zasypali nádvorie prezidentského Grassalkovičovho paláca v Bratislave, pred ktorý sa presunul protestujúci zástup ľudí z bratislavského Námestia SNP. Dav opakovane kričal „vlastizrada“ a „odstúpiť“, organizátori protestu pred palácom čítali svoje požiadavky, medzi ktoré patrí aj úplné prešetrenie kauzy Gorila.

Organizátori odhadujú, že na Námestí SNP mohlo byť tritisíc protestujúcich. K prezidentovi ich už prišlo výrazne menej. Polícia nezasiahla, aj keď niektorí z ľudí sa začali šplhať na plot paláca. Zhromaždenie ľudí by sa teraz malo presunúť pred parlament.

Po tom, ako vo vzduchu na Hodžovom námestí začalo poletovať ovocie, musela sa prezidentská stráž stiahnuť bližšie k sídlu hlavy štátu. Policajti napriek tomu proti aktivistom nezakročili.

Pobúrenie organizátorov vyvolali aj predstavitelia politických strán, ktorí aj napriek výzve k neúčasti, prišli osobne podporiť protest. „Je pred voľbami, je to politická agitka, čo je samozrejmé. Ale mali by určite rešpektovať, že je to občiansky protest a politika sem nepatrí,“ uviedol jeden z jeho organizátorov Robert Mihály.

V dave na Námestí SNP sa pohybovali predovšetkým predstavitelia mimoparlamentných strán. Neďaleko pódia stál líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Rečníci z pódia mu vyčítali, že o sebe hovorí ako o „obyčajnom človeku“, hoci vlastní sieť regionálnych novín. „Každý politik sa veľmi bojí akéhokoľvek hlúčiku na ulici, akéhokoľvek protestu, a tak takáto masa ľudí môže pohnúť svedomím a politikou,“ povedal líder hnutia.

Na proteste ho sprevádzal aj aktivista Alojz Hlina, ktorý je na jeho kandidátke. Podľa organizátorky protestu Lucie Gallovej predstavitelia Obyčajných ľudí a nezávislých osobností rozdávali nálepky s karikatúrou Gorily a štátneho znaku.

Medzi protestujúcimi sa objavil aj poslanec SaS Martin Poliačik. „Hlas ľudu je pre nás veľmi dôležitý a dáva nám vodidlo ako sa rozhodovať a čím spoločnosť žije,“ vysvetlil svoju účasť poslanec z klubu liberálov. V dave sa objavil aj kandidát strany 99% Pavol Pavlík. „Ja som tu stál 17. novembra 1989, respektíve pár dní po tom ako občan a dnes tu stojím rovnako len ako občan,“ povedal.

Krátko po 15.00 sa začal plánovaný protest politickému smerovaniu na Slovensku. Ľudia všetkých vekových kategórií sa začali zhromažďovať na bratislavskom Námestí SNP. Približne po 16.00 sa dav presunul na Hodžovo námestie pred Prezidentský palác a odtiaľ mal namierené  pred budovu Národnej rady SR.

Ľudia mali v rukách transparenty s nápismi „Dosť bolo goríl“ či „Za mreže“. Medzi pribúdajúcimi aktivistami bolo čoraz viac protestných transparentov. V dave sa objavili aktivisti ovešaní banánmi a v preoblečení za gorily.

Na protest proti aktérom v kauze Gorila a proti... Foto: TASR
Gorila, protest v Bratislave Na protest proti aktérom v kauze Gorila a proti politickému smerovaniu na Slovensku prišli ľudia všetkých vekových kategórií.

Akcie sa zúčastnil aj novinár Tom Nicholson, ktorý pre Pravdu povedal, že je dojatý veľkou účasťou. „Vôbec som si nepredstavoval, že akcia vyvolá takúto odozvu. Som veľmi dojatý a verím, že sa ľudia konečne zobudili,“ dodal.

Podľa neho protest možno nepovedie k požadovaným zmenám, môže však priniesť nervozitu medzi politické špičky. „Nie je to až tak často, že ľudia vyjdú do ulíc, tak nakoniec to bude mať aspoň taký efekt, že si dajú väčší pozor a rozhodnú sa sekať väzby, ktoré majú s investičnými skupinami,“ povedal novinár Nicholson, ktorý sa kauze venoval dlhší čas.

Dodal, že nepozná organizátorov protestu a svojou účasťou iba chcel podporiť snahu ľudí, ktorí si našli v pracovný deň čas a prišli na protest. „Dokonca ani nie som si istý, či ich požiadavky sú na mieste, ale mne ide o ľudí, ktorí sa cítili dotknutí týmito vecami. Mal som pocit, že im treba niečo povedať,“ vysvetlil.

„Rozhodla som sa konať a spraviť niečo preto, aby som povedala, ľuďom, ktorí sú v tom namočení, že dosť, že už to trpieť nebudem,“ povedala jedna z organizátoriek Lucia Gallová. Viacerí zhromaždení i rečníci porovnávali dnešné udalosti s Novembrom 1989. „Toto je jediná možnosť ako niečo zmeniť, niečo ovplyvniť – postaviť sa na ulicu a prejavovať svoj nesúhlas takto,“ komentoval aktivista Robert Mihály.

Bratislavské Námestie SNP sa zaplnilo... Foto: TASR
Gorila, protest v Bratislave Bratislavské Námestie SNP sa zaplnilo protestujúcimi proti kauze Gorila.

Míting aktivistov sa začal na Námestí SNP. Odtiaľ by sa mali zhromaždení presunúť najprv pred Prezidentský palác a následne k budove parlamentu. Na konci protestu, približne na 18.00 h, pripravujú organizátori krátky brífing.

Aktivisti svoje požiadavky zhrnuli do desiatich bodov. Okrem iného očakávajú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých zodpovedných, ktorí by mohli pomôcť pri objasňovaní kauzy Gorila, ale aj odstúpenie osôb figurujúcich v spisoch. Vyzývajú na presun predčasných parlamentných volieb z marca na september 2012.

Na pokojný priebeh protestu dohliada niekoľko príslušníkov štátnej a mestskej polície. Podľa organizátorov sa môžu medzi zhromaždenými pohybovať aj extrémisti, ktorí sa pokúsia vyprovokovať potýčky.

Protest z ulíc hlavného mesta sa mal preniesť aj do virtuálneho priestoru. Hackeri z hnutia Anonymous hrozili investičnej skupine Penta, Prima banke i poisťovni Dôvera. Okolo 15.00 h fungovali weby posledných dvoch spoločností so značným obmedzením.

Organizátori zároveň už dnes pozývajú na protest Gorila v Žiline, ktorý má uskutočniť 3. februára.

Niektorí z účastníkov protestu prišli na...
Na protest proti aktérom v kauze Gorila a proti...
+19Na protest proti aktérom v kauze Gorila a proti...
257 debata chyba