Žitný: Ešte zažijeme prekvapenia podobné Gorile a Sasanke

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že taká ostrá a konfrontačná predvolebná kampaň na Slovensku nebola ani za vlád Vladimíra Mečiara. Myslí si, že toto ešte nie je koniec a ešte zažijeme zopár prekvapení.

29.01.2012 22:00
Milan Žitný Foto:
Bezpečnostný analytik Milan Žitný
debata (78)

Čo si myslíte o posledných prepisoch komunikácie Richarda Sulíka s podnikateľom Mariánom Kočnerom?
Aj vzhľadom na to, že pán Sulík nepoprel autenticitu zverejnených esemesiek, som presvedčený, že prepis komunikácie je pravdivý a pravý. Čo sa týka sprievodného textu, ktorý vysvetľuje obsah a politické pozadie esemesiek, štylistika nezodpovedá jazyku, akým spracúvajú spravodajské služby svoje informácie pre svojich ,,zákazníkov" zo zákona. To však ešte nevylučuje, že základom textu Sasanka pod zverejnenými esemeskami nebola informácia z prostredia tajnej služby, prípadne z kriminálneho spravodajstva polície. Mohlo to byť tak, že takúto základnú informáciu niekto dodatočne dopracoval do civilnejšieho jazyka. Na podstate obsahu esemesiek a ich autentickosti to nič nemení.

Je to podľa vás spravodajská hra?
Nezaoberám sa otázkou, či ide o spravodajskú hru, alebo nie, lebo akúkoľvek odpoveď si na ňu dáme, nikam sa neposunieme. Pre mňa je v tejto chvíli podstatný obsah komunikácie v kontexte udalostí, ktoré sa v tom čase odohrávali. Pozrime sa na ne bližšie: vo štvrtok 2. decembra 2010 pri voľbe generálneho prokurátora hlasovali v tajnom hlasovaní za kandidáta strany Smer Dobroslava Trnku aj minimálne štyria poslanci vládnej koalície (boli označení ako zradcovia). Po tejto udalosti v sobotu 4. decembra ráno píše Marián Kočner Richardovi Sulíkovi: ,,Na ranajky mame nasledovne moznosti: 1./ zapekanych zradcov, 2./ uplatnych poslancov na grile, 3./ premierkunemi­lujucich nevernych poslancov. Som zvedavy co si vyberies. Sefkuchar doporucuje ochutnat z kazdeho menu…" Predseda slovenského parlamentu Sulík odpovedá, že ho prešla chuť a príde o pol hodiny za Kočnerom. Potom píše: ,,Zajtra napisem newsletter na tému gp. Poslem ti ho na recenziu." A v nedeľu 5.decembra píše Sulík Kočnerovi: ,,Poslal som." Kočner o dvadsať minút: ,,Mas odpovede." Richard Sulík bol v tom čase predsedom parlamentu a členom vládnej koalície. Druhý najvyšší ústavný činiteľ v štáte posielal esemesky a obsiahlejšie situačné správy mailom o dianí v koaličnom zákulisí na tému voľba generálneho prokurátora mužovi, ktorý je blízkym priateľom Dobroslava Trnku a ktorého meno sa nachádza na tzv. mafiánskych zoznamoch ako záujmová osoba policajného útvaru boja proti organizovanému zločinu. Ešte treba k tomu niečo dodať? Ešte treba lámať si hlavu, kde hľadať zradcov pri voľbe generálneho prokurátora? Je v tomto svetle dôležité pýtať sa, či ide o spravodajskú hru so zverejnením týchto esemesiek?

Kto môže byť autorom tohto textu?
Vzhľadom na to, čo som už uviedol, neskúmam, kto je autorom textu Sasanka. Nech to bol ktokoľvek, odhalil, že koaličný partner a ústavný činiteľ informoval o taktike a plánoch vládnej koalície pri voľbe generálneho prokurátora druhú stranu. To je predsa zrada. To je čosi také strašne závažné, taká desivá správa o stave slovenskej politiky, o morálnom profile predsedu strany SaS (a azda aj celej strany), že otázka, kto je asi autor textu, ma vôbec nezaujíma. Nemá žiadnu vypovedaciu hodnotu.

Ide o legálne alebo nelegálne odpočúvanie?
Neviem posúdiť, či odpočúvanie bolo legálne, alebo nie, to je úloha príslušných orgánov. Predpokladám, že odpočúvaný bol Marián Kočner, keďže jeho meno je na zozname záujmových osôb polície (a nepochybne aj SIS).

Myslíte si, že sa objavia aj ďalšie podobné materiály v predvolebnej kampani?
Takúto ostrú a konfrontačnú predvolebnú kampaň sme na Slovensku ešte nezažili ani za čias vlád Vladimíra Mečiara, a aj keď v tom období boli rôzne spravodajské hry a provokácie proti opozícii na dennom poriadku, neboli koncentrované na predvolebné týždne. Domnievam sa, že toto ešte nie je koniec a pokoj zbraní, že ešte zažijeme zopár prekvapení, podobných Gorile, Sasanke a iným nedefinovaným živočíchom.

Môže to súvisieť s odpočúvaním vojenského spravodajstva alebo SIS, alebo nejakej súkromnej služby?
Neviem posúdiť, s činnosťou ktorej a akej služby môže Sasanka súvisieť, ani to nepovažujem v danom kontexte za dôležité. Tak ako sa Richard Sulík šikovne pokúsil na tlačovej besede v piatok prekryť Sasanku poukázaním na to, akú úlohu zohrávalo vedenie SDKÚ v otázkach pomoci Grécku, čím chcel zjavne presmerovať záujem médií od seba na svojho politického arcirvala, tak by verejnosť nemala nechať Sulíkovu zradu nepovšimnutú. Pretože platí pravidlo, že kto zradil raz, zradí vždy.

78 debata chyba