Financovanie strán nemá kto preveriť

Hoci podozrenia z prania peňazí či prijímania miliónových darov v igelitkách sa objavujú pravidelne a v súvislosti s väčšinou strán, zákon, ktorý by bol schopný dostať financovanie politických strán aspoň pod akú-takú kontrolu, stále nie je.

29.01.2012 20:00 , aktualizované: 30.01.2012 09:51
poslanci, parlament, NR SR Foto:
Strany dnes síce musia zverejnňovať výročné správy o svojom financovaní či prehľady prijatých darov, ale overiť ich pravdivosť nemá kto.
debata (10)

Ako to potom môže vyzerať v praxi, ukazuje spis Gorila, ktorý mapuje preberanie provízií na najvyšších politických miestach. To síce podľa politológa Pavla Marchevského vyvolalo veľký ohlas verejnosti, snahu o systémové zmeny však nevidí. „Politické strany na to budú reagovať až vtedy, keď uvidia relevantné dôsledky. To znamená, až keď sa to prejaví ich veľkou stratou vo voľbách,“ myslí si.

Strany dnes síce musia zverejňovať výročné správy o svojom financovaní či prehľady prijatých darov, ale overiť si ich pravdivosť nemá kto. Podľa Emílie Sičákovej Beblavej z Transparency International Slovensko sú tieto opatrenia bezzubé a dnešný systém kontroly straníckych financií je prakticky nefunkčný. „Dané správy hovoria len o financovaní strany ako právnickej osoby, nie aktivít strany. Tie sú podľa mňa financované aj cez iné subjekty, ako je právnická osoba zaregistrovaná ako politická strana,“ myslí si. Dodáva tiež, že pri zverejňovaní zoznamu darcov sa nedá ani zaručiť, či oficiálne uvádzané osoby sú naozaj darcami.

Transparency už v minulosti navrhovala okrem nezávislej inštitúcie na dohľad aj prísnejšiu kontrolu, podrobnejšie zverejňovanie príjmov či zmenu systému majetkových priznaní strán. Zatiaľ bez ohlasu.

Na potrebu nezávislej inštitúcie s právomocami, ktorá by mohla preverovať finančné toky strán, už roky upozorňuje aj Aliancia Fair-play. Tá by sa však nezaobišla bez úzkej spolupráce s políciou. „Na Slovensku strany nielen obchádzajú zákon, ale na svoje financovanie používajú nelegálne zdroje, ktoré môžu pochádzať z korupcie pri štátnych zákazkách, a to už sú trestné činy,“ hovorí jej riaditeľka Zuzana Wienk.

Nedostatočnú prehľadnosť financovania strán Slovensku vyčíta aj Brusel. Hoci Rada Európy nám v roku 2008 dala až 16 odporúčaní týkajúcich sa tejto problematiky, dosiaľ sa podarilo splniť len jedno. Toto číslo malo vylepšiť nové znenie volebného kódexu, no ministerstvo vnútra ho v tomto volebnom období už presadiť nestihne. Mal sa ním vytvoriť prísnejší dohľad nad financovaním strán, a to prostredníctvom stálej volebnej komisie alebo Najvyššieho kontrolného úradu. Takýto systém funguje aj v okolitých krajinách ako Maďarsko či Rakúsko, až na výnimku Česka, kde strany podobne ako u nás kontroluje parlament.

Finančné dary politickým stranám
Strana 2011 2010
Smer žiadne dary žiadne dary
SDKÚ 5 100 eur 86 736 eur
KDH 70 eur 37 420 eur
SaS 1 000 eur 226 358 eur
Most-Híd 261 530 eur 87 760 eur
SNS 900 eur 3 500 eur

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba