NR SR dalo trestné oznámenie, v piatok možno príde až 10-tisíc ľudí

Trestné oznámenie za škody spáchané na budove parlamentu počas piatkovej demonštrácie podá Kancelária NR SR na organizátorov protestnej akcie Gorila. Informoval o tom vedúci Kancelárie národnej rady Andrej Kramár. Ako uviedol, protest bol síce ohlásený, ale vymkol sa organizátorom spod kontroly a boli spôsobené škody, za ktoré niekto musí znášať dôsledky.

30.01.2012 13:44 , aktualizované: 16:28
Gorila, protest v Bratislave Foto:
Účastníci protestu Gorila prišli protestovať k budove parlamentu, do ktorej v hneve hádzali vajčíka. Kancelária NR SR teraz podáva na organizátorov trestné oznámenie.
debata (118)

Škody na budove parlamentu kancelária odhadla na 3 000 až 5 000 eur. Kramár verí, že v záujme dobrej veci sa dá protestovať aj slušným spôsobom. Zdôraznil, že nikto nie je proti demonštrantom, proti ľuďom, ale za vandalizmus treba prebrať zodpovednosť.

Jedna z organizátorov protestnej akcie Gorila Lucia Gallová uviedla, že organizátori protestu „v žiadnom prípade nenesú zodpovednosť za údajne spôsobené škody, pretože počas celej akcie vyzývali občanov na pokojný priebeh a aby sa vyhýbali vandalizmu“.

Nenesieme zodpovednosť za spontánnu reakciu ľudí a jednotlivcov, ktorí hádzali vajíčka a banány, povedala. „Bohužiaľ máme indície, že v dave boli nasadení provokatéri, ktorých cieľom bolo dehonestovať princípy slušnosti a transparentnosti nášho protestu,“ dodáva. Ďalej konštatovala, že sa objavujú aj pokusy o diskreditáciu organizátorov tejto demonštrácie a ich spájanie s politickými stranami, čo jednoznačne odmieta.

Budovu parlamentu a jej okolie čistia po piatkovom „útoku“ demonštrantov, informoval Kramár. K tomu, aký bude ďalší postup povedal, že sa stretnú s predstaviteľmi polície, pretože poriadok pred budovou mal zabezpečiť policajný zbor. Ale za škody spôsobené vandalmi a extrémistickým správaním niektorých z účastníkov protestu podáva Kancelária NR SR trestné oznámenie na organizátorov.

Stovky ľudí, ktorí sa zúčastnili na piatkovej protestnej akcii Gorila, prekonali pripravené zátarasy pred Národnou radnou SR v Bratislave a dostali sa až k vchodu do budovy parlamentu. Ten chránili desiatky policajtov a ťažkoodencov.

Protestujúci budovu národnej rady obhádzali banánmi a vajíčkami, objavili sa aj výbuchy pyrotechniky. Polícia však nezasiahla. Na volania demonštrujúcich „poďte von“ a „máme toho dosť“ však nik z Národnej rady SR nereagoval. Demonštranti po sebe zanechali neporiadok a transparenty nalepené na budove parlamentu. Lucia Gallová akciu hodnotila pozitívne. Ľudia podľa nej ukázali, že majú silu a očakáva, že protesty sa budú opakovať.

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) rozumie snahe kancelára NR SR postupovať ako zodpovedný správca majetku parlamentu, ale trestné oznámenie na organizátorov protestu je absolútne neprimeraným opatrením, a to najmä v kontexte toho, proti čomu tí ľudia protestovali. „Mrzí ma takýto postup a organizátorom protestu touto cestou odkazujem, že ich hnevu rozumiem a zároveň ich prosím, aby v spoločnom záujme všetkých občanov Slovenska urobili všetko pre to, aby sa účastníci ich akcií zdržali prejavov násilia,“ povedal Procházka.

Strana SaS považuje rozhodnutie Kancelárie NR SR podať trestné oznámenie za neprimerané a neštátnické. Vo svojom vyhlásení preto vyzvala predsedu NR SR Pavla Hrušovského, aby ho stiahol.

Hackeri útočia na web parlamentu

Internetové hnutie Anonymous pripravuje útok na webové sídlo Národnej rady (NR) SR. Takzvaný DDoS útok, pri ktorom sa stránka znefunkčňuje príliš veľkým počtom žiadostí o pripojenie, by sa mal začať dnes o 18.00 h. Hackeri sa tak podľa vlastného rozhodnutia rozhodli konať pre trestné oznámenie, ktoré pripravuje parlament.

Pripojiť sa k stránke www.nrsr.sk nepodarilo už okolo 15.40 h. Nedostupnosť webu v tomto čase potvrdzoval aj portál Down For Everyone Or Just Me.

Anonymous už v posledných dňoch útočil na webové sídla rôznych subjektov. Medzi cieľmi jeho útoku boli strany Smer, SDKÚ i Úrad vlády SR. Dôvodom bola kauza Gorila i Obchodná dohoda o boji proti falšovaniu (ACTA).

Gorila sa vráti do ulíc, v piatok môže prísť až 10-tisíc ľudí

Protest Gorila sa zopakuje v Bratislave už tento piatok. Pokračovanie masového zhromaždenia, ktoré 27. januára prilákalo do centra hlavného mesta približne dvetisíc ľudí, ohlásili organizátori už aj oficiálne.  „V pondelok dostal miestny úrad Bratislava-Staré Mesto oznámenie o konaní verejného zhromaždenia, ktoré sa má konať v piatok v čase od 16.00 do 19.00 h na Námestí SNP v Bratislave… Predpokladaná účasť zo strany ohlasovateľky je 10-tisíc ľudí,“ informoval hovorca mestskej časti Tomáš Halán.

Predstavitelia Starého Mesta sa domnievajú, že organizátorka Lucia Gallová nezvládla prvé zhromaždenie, ktoré sa konalo v piatok. „Ohlasovateľka nezabezpečila dostatočný počet organizátorov. Problém bol aj s pochodom od Hodžovho námestia smerom k budove parlamentu, keď organizátori nedodržali ohlásenú trasu protestu. Pred budovou Národnej rady SR zvalili policajné zátarasy a dostali sa priamo pred budovu parlamentu,“ konštatoval Halán. Zákon pritom zakazuje, aby sa zhromaždenia konali bližšie ako 50 metrov od budovy zákonodarného zbo­ru.

Výhrady voči demonštrantom mal aj prezident Ivan Gašparovič. „Protestujúci si zmýlili adresu. Hlava štátu by nezbavila mlčanlivosti riaditeľa SIS, keby jej nezáležalo na vyšetrení kauzy Gorila,“ poukázal hovorca prezidenta Marek Trubač. Protestujúci na Grassalkovičov palác hádzali banány a petardy.

Účasť na protestnom zhromaždení Gorila 2 v Bratislave doteraz na sociálnej sieti Facebook potvrdilo viac ako 8 200 ľudí a ďalších viac ako 4 500 ľudí účasť zvažuje. Pred mítingom 27. januára ich pritom bolo menej ako osemtisíc. Súbežne organizátori upozorňujú na mítingy v ďalších šiestich mestách. Tento piatok by sa mali konať v Prešove, Košiciach, Trenčíne, Zvolene a Žiline. Ešte predtým pozývajú organizátori do Ružomberka. V stredu 1. februára by sa tam mal konať automobilový protest.

Na protest proti aktérom v kauze Gorila a proti...
Na protest proti aktérom v kauze Gorila a proti...
+19Máme cely pre všetkých - treba začať zhora,...
118 debata chyba