Pacienti budú na záchranku čakať dlhšie

Pacienti v ohrození života budú čakať na príchod záchranky dlhšie. Odborníci varujú, že taký bude dôsledok ďalšieho škrtania v rezorte zdravotníctva. Jeho obeťou sa tentoraz stali práve záchranky, ktorým ministerstvo už od zajtra znižuje platby od zdravotných poisťovní. Zástupcovia záchraniek tvrdia, že ministerstvo zrazilo na kolená jediný ziskový segment v rezorte. Žiadajú preto o pomoc premiérku.

30.01.2012 20:00 , aktualizované: 31.01.2012 08:14
sanitka, nemocnica, urgentný príjem Foto:
Na šetrenie v rezorte zdravotníctva doplatia aj záchranky.
debata (9)

O radikálnom znížení mesačnej platby na ambulanciu Rýchlej zdravotnej pomoci a aj ceny za kilometer jazdy rozhodol rezort pod vedením Ivana Uhliarika (KDH) bez hlbšej diskusie s odborníkmi. Presné čísla zatiaľ nepoznajú ani zástupcovia záchraniek, no na základe pôvodných návrhov odhadujú, že zmena pre nich bude znamenať ročnú stratu 4,7 až 4,8 milióna eur.

Podľa analytika SAV Pavla Kárásza tento krok povedie k znižovaniu kvality poskytovaných služieb. „Záchranky nebudú môcť dostatočne investovať. Či už do vzdelania, zdravotníckych materiálov, alebo vozového parku, a to je hazard, pretože to pocítia hlavne pacienti. Nerozumiem, prečo ministerstvo siaha na zisky záchraniek a nie na zisky zdravotných poisťovní, ktoré sú oveľa väčšie,“ povedal.

Dôsledky zníženia platieb sa podľa predsedu Asociácie záchrannej zdravotnej služby Iva Krpelana prejavia v priebehu niekoľkých mesiacov. „Teraz to na pacienta nebude mať priamy dopad, pretože nebudeme organizovať žiadne protesty. V horizonte niekoľkých mesiacov sa však tieto zmeny odrazia na kvalite. Lebo keď začneme šetriť na materiáloch a liekoch, budeme nakupovať lacnejšie medicínske vybavenie, jazdiť na secondhandových autách z Nemecka a prestaneme školiť našich ľudí, postupne to pacient pocíti. Vrátime sa do roku 2005, pred reformu, keď sme mali zastarané sanitky. Dojazdové časy pod 15 minút však budeme napriek všetkému dodržiavať za každú cenu. Pacienti sa obávať nemusia,“ povedal.

O koľko presne sa skrešú platby, zatiaľ nevedia ani tí, ktorých sa to týka. Dozvedia sa to až z výmeru, ktorý ministerstvo zverejní zajtra. Predbežne sa hovorilo o 4-percentnom znížení mesačného paušálu na Rýchlu zdravotnú pomoc a znížení ceny za kilometer jazdy záchranky z 0,70 na 0,60 eura. „Pre orientáciu, sú to mzdové náklady na 180 hodín práce záchranára alebo náklady na 50 percent lízingovej splátky na sanitku a jej vybavenie, alebo 80 percent úhrady za pohonné hmoty, alebo približne 50 percent nákladov na nájomné a médiá,“ povedal odborný zástupca Life Star Emergency a bývalý riaditeľ štátnej záchranky Boris Moťovský.

Štátna košická a bratislavská Záchranná dopravná a zdravotnícka služba, ako aj druhý najväčší poskytovateľ Falck Záchranná, a. s., odhadujú, že pre zníženie platieb prídu ročne zhruba o milión eur.

„Takýto návrh nemôžeme akceptovať. Budeme žiadať novú vládu, aby sa platby vrátili na pôvodnú úroveň, alebo aby ušetrené peniaze išli späť do záchraniek,“ povedal pre Pravdu Krpelan.

Zástupcovia záchraniek netaja, že priestor na šetrenie je. Úspory by podľa nich mohla priniesť napríklad transformácia rýchlej lekárskej pomoci na rýchlu zdravotnú pomoc či zavedenie takzvaného randez-vous systému. „Vieme predložiť niekoľko návrhov, ako reorganizovať systém, aby to prinieslo aj úsporu. Ministerstvo by si však muselo s nami sadnúť a spolupracovať na tvorbe konkrétnej koncepcie. Nemôže to byť tak, že dva mesiace pred voľbami vydá výmer, ktorý s nikým nekonzultovalo,“ povedal Krpelan. Podľa neho, ak by minister Uhliarik o svojom návrhu najskôr diskutoval s odborníkmi, vedel by, že zisky záchraniek sa pohybujú na úrovni dvoch až šiestich percent a nie štyridsiatich, ako tvrdí.

V súvislosti so znižovaním platieb včera o pomoc požiadalo premiérku občianske združenie Záchrana, ktoré žiada o stopnutie ministrovho zámeru. „Posádky záchrannej zdravotnej služby na území Slovenskej republiky vykonajú denne viac ako 1 400 výjazdov a ošetria porovnateľné množstvo pacientov a občanov v ohrození života a zdravia. Komunitu nelekárskych zdravotníckych pracovníkov tvorí viac ako 2 500 záchranárov, sestier a vodičov. Každému ústavnému činiteľovi tejto krajiny by mali byť jasné dopady udalostí v prípade, že by táto komunita opustila svoje pracoviská zmenou zamestnania či vykonávania svojho povolania mimo územia tejto krajiny. 10 000 neošetrených pacientov týždenne, 40 000 pacientov mesačne… Pacientov v ohrození života a zdravia. Kroky rezortu zdravotníctva z posledných týždňov a ich tvrdohlavé presadzovanie nás v uvedených možných rozhodnutiach utvrdzujú a podporujú,“ upozorňujú v otvorenom liste záchranári.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba