Výprask nebude, polročné vysvedčenie žiaci neprinesú

Polročné vysvedčenia školáci nedostanú. Ministerstvo školstva tento "rituál" zrušilo. Šetrí.

31.01.2012 14:00
Vysvedčenie, škola, žiak, žiaci Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Každý žiak si prevezme hodnotenie za 1. polrok, rozdiel bude iba v tom, že nebude na oficiálnom predpísanom tlačive s vodoznakom a štátnym znakom. Na konci školského roka škola vydáva doklad o získanom vzdelaní na predpísanom tlačive s hodnotením za oba polroky,“ uviedlo ministerstvo. Tradícia podľa rezortu zostáva zachovaná. Svoje rozhodnutie odôvodňuje znížením administratívy a výdavkov za oficiálne tlačivá.

Formu výpisu polročných známok určuje škola alebo sám triedny učiteľ. Rodiča tak možno oboznámiť so známkami napríklad aj cez žiacku knižku. O vydanie oficiálneho vysvedčenia môže školu požiadať rodič alebo plnoletý žiak.

„Škoda to je, ale niektorí ľudia hovoria, že to bol len zvyk a záujem opadol zo strany detí aj rodičov. Asi to už tak zostane,“ hodnotí koniec „klasických vysvedčení“ Eva Dubeňová, zástupkyňa riaditeľky pre prvý stupeň školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia na Teplickej ulici v Bratislave.

„Roky rokúce vysvedčenie na pol roka bolo, nemyslím si, že by s tým škola mala nejaký problém alebo že by sa tým ušetrilo veľa papiera. Školy podľa mňa sú za to, aby sa vysvedčenia vydávali, ale je to rozhodnutie ministerstva školstva.“

Dodáva však, že na prvom stupni požiadalo teraz o vydanie písomného vysvedčenia iba 20 z 220 rodičov. Po klasifikačnej konferencii majú rodičovské združenie, takže rodičia vedia, aké má dieťa známky. Problém nemá ani 8-ročný Benjamín. „Mne je to jedno, veď známky aj za prvý polrok budem mať na koncoročnom vysvedčení,“ vraví tretiak na základnej škole.

Milanovi Bujňákovi, zástupcovi riaditeľky pre 2. stupeň školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia, sa nápad pozdáva. „My ako gymnázium máme internetovú žiacku knižku. Rodič má možnosť do nej nahliadnuť, to je ako vysvedčenie. Naozaj je to racionalizácia. Nevidím v tom nič zlé, naopak, zdá sa mi to rozumné.“ Podľa Bujňáka dnes všetko smeruje k elektronickej forme. Na gymnáziu nedostali ani jednu žiadosť rodiča o písomné vysvedčenie.

Deti spolu s vysvedčením prídu o slávnostnú chvíľu, keď si ho prevzali z rúk učiteľky a ukazovali ho celej rodine. „Asi to malo nejaký význam, dieťa to motivovalo. Keď malo dobré vysvedčenie, tak to bola príležitosť k tomu, aby bolo rodičmi pochválené,“ uvažuje psychologička Jaroslava Martinková.

Dieťa by malo byť za drobné úspechy chválené v priebehu celého roka. Chýbajúce vysvedčenie môže zase pre niektoré deti znamenať nedostatok motivácie k tomu, aby si povedali, pri ktorom predmete musia ešte pridať. Psychologička si myslí, že to má podstatnejší význam najmä u nižších ročníkov. Niektoré školy, väčšinou súkromné, hodnotili deti v prvých ročníkoch už niekoľko rokov len verbálne. „Pre deti, ktoré sú slabšie, je verbálne hodnotenie prijateľnejšie,“ dodala odborníčka.

Výpis slovného hodnotenia alebo klasifikácie nemusí obsahovať údaje o počte zameškaných hodín či prehľad o navštevovaných záujmových krúžkoch. Podľa zákona takéto hodnotenie nie je verejnou listinou, neobsahuje odtlačok pečiatky a nie je potrebné, aby ho podpisoval štatutárny orgán školy, teda riaditeľ.

Po skončení prvého polroka budú mať žiaci v piatok deň voľna, čím si predĺžia víkend. Na prelome februára a marca ich čakajú jarné prázdniny. Najprv sa na ne vyberú žiaci z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja (od soboty 18. februára do pondelka 27. februára), potom bude prázdninovať Košický a Prešovský kraj (od soboty 25. februára do pondelka 5. marca). Ako posledné budú mať prázdniny deti z Banskobystric­kého, Žilinského a z Trenčianskeho kraja (od soboty 3. marca do pondelka 12. marca).

5 debata chyba