Organizátori protestu Gorila vyzvali Radičovú, aby odvolala ministrov

Organizátori protestu Gorila vyzvali všetkých politikov, ktorí sú do kauzy namočení, aby odstúpili zo svojich funkcií a v predčasných parlamentných voľbách už nekandidovali. Obrátili sa tiež na premiérku Ivetu Radičovú, aby uvoľnila z ministerských kresiel Mikuláša Dzurindu, Ivana Mikloša (obaja SDKÚ) a Rudolfa Chmela (Most-Híd).

31.01.2012 13:03 , aktualizované: 13:49
Organizátori, Gorila, Gallová, Pčolinský, Janovič Foto:
Organizátori protestu Gorila. Na snímke zľava Lucia Janovič, Miroslav Hrivík, Lucia Gallová, Peter Pčolinský a Ľubica Lehotská.
debata (80)

Ďalšou z požiadaviek je, aby poslanci zrušili zákon o predčasných voľbách a presunuli ich z marca na september. Ak ich podmienky politici nesplnia, občianski aktivisti sľubujú silný tlak a celoštátny protest 9. marca, teda deň pred voľbami.

Organizátori protestu tiež oslovili ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) a šéfa zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby z funkcií odišli dobrovoľne. Obaja majú podľa nich kontakty na finančnú skupinu Penta. Z vedenia parlamentu by zasa mali odísť predseda Pavol Hrušovský a podpredsedovia Béla Bugár a Robert Fico.

„Žiadame vládu a jej ministrov, aby odvolali všetkých nominantov štátu z predstavenstiev a dozorných rád podnikov s majetkovou účasťou štátu, ktorí sú spomínaní v spise Gorila,“ doplnila Lucia Gallová, jedna z organizátoriek.

Žiadajú zmraziť majetok Penty, Malchárka i Bubeníkovcov

Ďalšími z podmienok sú zrušenie priestupkovej imunity, prijatie zákona o trestnoprávnej zodpovednosti či zákaz nakladania s ma­jetkom finančníkov z Penty či ľudí „namočených v Gorile“. S ma­jetkom by tiež nemal nakladať Jaroslav Haščák, Anna Bubeníková, Roman Bubeník a Jirko Malchárek, uviedli organizátori.

„Trestné oznámenie podáme na Tibora Gašpara, exšéfa Úradu boja proti korupcii,“ vyhlásil organizátor Peter Pčolinský. 

Očistiť ich môže detektor lži

Politici si vraj svoje meno môžu očistiť jedine na detektore lži, ktorého výsledok bude verejne známy.

Najbližší protest Gorila sa uskutoční v Bratislave 3. februára. Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť na demonštrácii zatiaľ buď potvrdilo alebo ju zvažuje takmer 20-tisíc ľudí. V Bratislave sa na protest predbežne prihlásilo 11 900 ľudí, v Košiciach vyše 5-tisíc, demonštrovať sa bude aj v Prešove, Žiline, Trenčíne a vo Zvolene. Jeden z organizátorov Peter Pčolinský pre Pravda.sk povedal, že ľudia vyjdú nakoniec do ulíc aj v menších mestách.

Program demonštrácie zatiaľ nie je známy, organizátori ale očakávajú minimálne takú účasť, aká bola v piatok. Pčolinský si myslí, že na protest príde väčšinou tretina z ľudí, ktorí potvrdili svoju účasť aj na Facebooku. „Ale potom sa k nim pridávajú napríklad dôchodcovia, ktorí o Facebooku nikdy nepočuli,“ dodal.

Pčolinský aj Gallová trvajú na tom, že piatkový pochod bol dobre zorganizovaný. Podľa nich problémy robili iba provokatéri, ktorí sa na podobných masových akciách zúčastňujú všade. Nad trestným oznámením a rýchlym vyčíslením škody sa len pousmiali. Zaujíma ich, ktorá firma tak rýchlo vysúťažila upratovacie práce za 5-tisíc eur. „V stredu tam pôjdeme upratovať sami,“ dodali.

Organizátori odmietajú spájať svoje aktivity s niektorou z politických strán. Tvrdia, že nedovolia, aby na proteste vystúpil niektorý z politikov. Šéf SaS Richard Sulík napriek tomu oznámil, že by sa na míting rád prišiel pozrieť. Na minulotýždňovom proteste boli viacerí politici či poslanci, prevažne z radov Obyčajných ľudí.

80 debata chyba