Uhliarik sa lekárom vyhráža trestnými oznámeniami

Napätie medzi lekármi a ministerstvom zdravotníctva pre nový spôsob nákupu očkovacích látok sa stupňuje. Všeobecní lekári žiadajú vyhlásenie núdzového stavu, rezort sa im vyhráža trestnými oznámeniami.

01.02.2012 15:25
debata (4)

Minister Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že situáciu dramatizuje len malá skupina lekárov, „ktorej ciele sú zrejme iné ako medicínske“. Systém nákupu vakcín, ktorý v decembri rezort zaviedol, totiž podľa neho nie je žiadnou novinkou.

„Ide o systém, ktorý na Slovensku funguje od roku 2004, a v spôsobe úhrady A je zaradených k dnešnému dňu celkovo 828 liekov, vakcíny iba pribudli,“ povedal. Lekárov preto varuje, že ak budú pokračovať vo svojich aktivitách a navádzať ostatných kolegov, aby neočkovali, ministerstvo zváži podanie trestného oznámenia za všeobecné ohrozovanie.

Lekári ministrove obvinenia rázne odmietajú. „My chceme len upozorniť, že je kritická situácia v očkovaní a treba to riešiť,“ reagovala prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová a dodala, že minister vo viacerých svojich vyjadreniach zavádza.

Spor medzi lekármi a rezortom vyvolala zmena obstarávania vakcín, ktorá bola bez predošlej diskusie s odborníkmi zavedená do praxe v decembri minulého roka. Po novom si pacienti už nevyberajú očkovacie látky v lekárni sami, ale zaobstarávať a skladovať ich musia vo svojej ambulancii priamo lekári. Tým sa však takýto systém nepáči. Mesačne by totiž potrebovali len na nákup vakcín zhruba dvetisíc eur. „To môže byť pre ambulancie likvidačné, keďže toľko je aj mesačná platba od zdravotných poisťovní,“ vysvetlila Prcúchová.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že existuje viacero spôsobov, ako si môžu lekári vakcíny zaobstarať. „Napríklad môžu od Všeobecnej zdravotnej poisťovne požiadať o finančný preddavok – viacerí tak už aj urobili a dnes štandardne očkujú,“ tvrdí rezort.

K asociácii všeobecných lekárov sa minulý týždeň pridala aj Sekcia pediatrov Slovenskej lekárskej komory, podľa ktorej je „situácia taká vážna, že by mal byť vyhlásený núdzový stav“. Zmena spôsobu nákupu vakcín podľa pediatrov ohrozuje bezpečnosť občanov.

Uhliarik to odmieta a, naopak, tvrdí, že ministerstvo zmeny zaviedlo práve na ochranu pacientov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba