Navštevoval Haščák Radičovú? Penta to potvrdila

Stretával sa spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák s premiérkou Ivetou Radičovou v jej rodinnom dome? Spoločnosť Penta schôdzky potvrdila, nevyjadrila sa však, kde sa odohrávali. Premiérka na priamu otázku denníka Pravda, či je to tak, neodpovedala.

01.02.2012 20:00 , aktualizované: 02.02.2012 00:00
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová sa podľa Penty stretávala so spolumajiteľom spoločnosti Jaroslavom Haščákom.
debata (288)

Reakciou Tlačového a informačného odboru Úradu vlády na otázku, či sa premiérka s Haščákom stretávala v rodinnom dome a o akých otázkach sa bavili, bolo konštatovanie, že na takéto výkriky Roberta Fica nemieni reagovať. „Mimochodom, predpokladáme, že ste si všimli, že zatiaľ čo meno premiérky sa v spise Gorila nenachádza, meno Robert Fico sa tam nachádza hneď niekoľko ráz,“ píše sa v stanovisku.

Úrad vlády tým zrejme naráža na víkendové vyjadrenie predsedu Smeru Roberta Fica v relácii STV O päť minút dvanásť, kde povedal: „Veríte mi, že pán Haščák bol niekoľkokrát v rodinnom dome u Ivety Radičovej?“

Skupina Penta na rovnako položenú otázku zareagovala, že je prirodzené, ak predstavitelia jednej z najvýznamnejších podnikateľských skupín na Slovensku komunikujú a stretávajú sa so zástupcami politického spektra. „Zamestnávame na Slovensku cca 7-tisíc ľudí, preto takúto komunikáciu považujeme za štandardnú a nikdy sme ju nepopierali. Medzi verejných činiteľov, s ktorými zástupcovia Penty komunikovali, patrila aj súčasná premiérka pani Radičová. O tom, kedy presne a kde sa komunikácia s pani Radičovou uskutočnila, nevidíme dôvod detailne informovať,“ uviedol hovorca Penty Martin Danko.

Politológ Michal Horský hovorí, že premiérka Radičová odpovedala na položenú otázku ako typický slovenský politik na útok protiútokom a Penta na tú istú otázku odpovedala ako typický podnikateľský subjekt na Slovensku a necháva si otvorené dvere. „Obaja však zrejme veľmi dobre vedia, že Slovensku už prinajmenšom desaťročie chýba zákon o lobingu, ktorý by presne stanovoval podmienky a procedúry, za akých sa stretávajú biznismeni so špičkovými politikmi, ako je to v USA a v celom rade krajín EÚ,“ poznamenal politológ.

Podľa hovorcu Smeru Erika Tomáša z vyjadrení premiérky vyplýva, že „sa stretávala so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom“. Nezvyčajné kontakty podnikateľov s vrcholovými politikmi opisuje spis Gorila či prepis esemeskovej komunikácie Sasanka. Spis Gorila pochádza z rokov 2005 a 2006, z obdobia druhej Dzurindovej vlády. Hovorí o kupovaní poslancov, rozdeľovaní provízií a ovplyvňovaní politických rozhodnutí.

Podľa spisu tajná služba mala odpočúvať v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka, vtedajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka a členku orgánov Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú. S Haščákom sa mal v odpočúvanom byte stretnúť aj šéf Smeru Robert Fico a niekoľkokrát aj jeho osobný tajomník František Határ. Predseda Smeru účasť v byte nepotvrdil a ani nevyvrátil. Povedal, že nechce, aby bol Smer zaťahovaný do kauzy Gorila, pretože v tom čase bol v opozícii.

Spor je o to, odkedy politici o spise vedia a nič neurobili. Šéf SaS Richard Sulík tvrdil, že minimálne od leta 2010 vedela o spise aj Radičová. Vtedy sa rozhodovalo o obsadení Fondu národného majetku a Sulík sa pýtal Radičovej na nomináciu Anny Bubeníkovej na čelo fondu a spomenul spis, ktorý stavia Bubeníkovú do nepríjemného svetla.

Prednedávnom sa hovorilo aj o stretnutí predsedu SaS Richarda Sulíka s Jaroslavom Haščákom. Stretnutia sa udiali už v čase, keď Sulík vedel o spise Gorila. Sulík tvrdil, že stretnutia boli len všeobecnými diskusiami o politickej situácii a poprel, že by sa ho snažila Penta nejako ovplyvňovať.

Minulý týždeň sa podobne ako Gorila objavil na internete dokument Sasanka. Obsahoval prepisy esemesiek Sulíka s podnikateľom Mariánom Kočnerom zo septembra až decembra 2010. Sulík preberal s Kočnerom voľbu generálneho prokurátora. Kočnerovi mal podľa esemesiek tiež poslať blog o voľbe šéfa prokurátorov na recenziu. Podľa prepisov Sulík tlačil na vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, aby začal trestné stíhanie voči Igorovi Matovičovi. Ten bol v tom čase členom klubu SaS.

Premiérka Radičová sa ešte začiatkom roka v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy prihovárala za to, aby Slovensko prijalo zákon o lobingu, ktorý by upravil vzťah politiky a biznisu. „Podnikateľské kruhy sa snažia dostať k politikom čo najbližšie. Ovplyvňovať ich rozhodnutie. Mnohé krajiny to riešia zákonom o lobingu. Nemyslím si, že je najšťastnejšie riešenie takémuto zákonu sa brániť. Vždy je to lepšie pod kontrolou, ako keď potom vznikajú kadejaké zoskupenia, zosieťovania,“ vravela Radičová.

Reakcia Úradu vlády SR

Tvrdenie hovorcu Penty Martina Danka o tom, že zástupcovia investičnej skupiny rokovali aj s premiérkou Ivetou Radičovou, nie je pravdivé. „Premiérka Iveta Radičová sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniu hovorcu Penty… Toto tvrdenie je lož,“ konštatoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Penta trvá na svojich slovách

Za svojím vyhlásením si Penta stoji aj dnes. „Kategoricky popieram, že by naše stanovisko bolo klamstvo… Viem o tom, že pani Radičová sa s predstaviteľmi Penty stretávala, tak ako sa predstavitelia Penty stretávali aj s inými verejnými činiteľmi. Nemám však informácie o tom, že by sa pani Radičová s našimi predstaviteľmi stretávala v roli predsedníčky vlády,“ vysvetlil Danko.

Nerozumiem reakcii Úradu vlády a už vôbec nerozumiem, prečo bolo naše stanovisko označené za lož, uviedol pre Pravdu Danko.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba