Gorila: Keď krv vrie aj pri -10 °C

Ten, kto čakal, že protestovať proti Gorile príde iba torzo z tých, ktorí svoju účasť potvrdili na Facebooku, sa mýlil. Ľuďom totiž zima nebola ani pri -10 °C, lebo ako v piatok znelo v Bratislave, "kto neskáče, je gorila, hop-hop-hop".

03.02.2012 22:02
gorila, úrad vlády, polícia, delobuch Foto:
Svetlica osvetľuje Úrad vlády v Bratislave počas protestu Gorila.
debata (52)

„Taká zima, ktorá by ma nechala pri rozkrádaní štátu chladným, byť ani nemôže. Som tu a prídem zasa, nech je aj –30. Dosť bolo korupcie, dosť bolo gaunerov, dosť bolo goríl,“ myslí si 21-ročný Martin Čobej, ktorý prišiel pred Úrad vlády medzi prvými.

O politikoch nemal nikdy vysokú mienku, kauza ho ale šokovala. „Veľa Slovákov žije z úst do úst, zaráža ma, ak sa bývalý minister chváli tým, že v jednom podniku za rok prepil milión. Je to nechutné,“ uviedol.

Prevažne mladí ľudia prišli napriek silnému mrazu na námestie SNP vyjadriť nesúhlas s korupciou na najvyšších politických miestach. Veľa z nich však neverí, že sa na Slovensku „po Gorile“ niečo zmení.

„Nemyslím si, že za túto rozkrádačku pôjde niekto sedieť. Korupcia na Slovensku je ako zhubný nádor v pokročilom štádiu. Nestačí vyoperovať iba jeden orgán,“ tvrdila 30-ročná realitná maklérka Jana, ktorá priezvisko uviesť nechcela. „Radšej nie, mám z kauzy strach,“ dodala.

Organizátori protestu žiadajú od ľudí namočených „do gorily“ vyvodenie politickej zodpovednosti. Dav si v piatok večer však pýtal aj tú trestnoprávnu. Niekoľko transparentov politikov posielalo za mreže, ďalší informoval, že Leopoldov je iba 70 kilometrov od Bratislavy.

Branislava Homolu prilákalo na protest posolstvo „padni komu padni“. „Ak niekto urobí blbosť, za ktorú potom pykajú stovky tisíc ľudí, nech ide za mreže,“ poznamenal. Na margo asi 5-tisícovej účasti povedal, že ho čísla nezaujímajú. „Potrebujem hlavne, aby ľudia konečne rozmýšľali, predovšetkým nad vecami, ktoré sa ich týkajú,“ dodal.

Na protest však prišli aj takí, ktorí veľmi rozmýšľať nechceli. Desiatky „mladých“ často zahalených ľudí, sa pokúsili vylomiť bránu do úradu vlády. Keď sa im to nepodarilo, policajtom poslali niekoľko sálv silvestrovských petárd a svetlíc. Cestou k parlamentu zasa dvaja z nich vyzývali na rabovačku v miestnej večierke, a tí, čo sa nestihli vybúriť predtým, chceli preraziť policajný kordón pod hradom. Najhorúcejšie hlavy na záver schladilo vodné delo. V piatok večer však boli v drvivej menšine.

52 debata chyba