Lipšic: V Gorile je z politikov jediným priamym aktérom pán Fico

Odstup šiestich rokov od nahrávania rozhovorov známych zo spisu Gorila môže paradoxne vyšetrovaniu pomôcť. Provízie, ktoré sa mali podľa tohto spisu dohodnúť, sa totiž mohli realizovať až v nasledujúcich rokoch. V relácii STV O 5 minúť 12 to povedal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

05.02.2012 13:11 , aktualizované: 17:27
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (276)

Vysvetlil, že nepriame potvrdenie skutočností opísaných v Gorile je možné zistiť skúmaním neskorších finančných transakcií. „Reťaz nepriamych dôkazov je dôležitá,“ vyhlásil minister vnútra.

Podľa Lipšica sa potvrdzujú aj informácie o predaji budovy, ktorá bola kúpená za 19 miliónov korún a predaná za trojnásobnú sumu. „Viaceré veci sa potvrdili,“ povedal s tým, že provízie sa málokedy dávajú formou prevodu na účet. „Najčastejšie ide o fiktívne obchody,“ dodal Lipšic.

„Preverujú sa najmä finančné transakcie, ktoré sa spomínajú v spise Gorila. Tím bude v priebehu niekoľkých týždňov schopný zabezpečiť dostatok dôkazov na to, aby kauza nemohla byť zametená pod koberec,“ zdôraznil minister, podľa ktorého bude pre vyšetrenie kauzy dôležitý aj tlak verejnosti.

Zároveň odmietol kritiku predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý Lipšica prirovnal k capovi, ktorý sa stal záhradníkom, keďže bol pred šiestimi rokmi členom vlády. Lipšic zdôraznil, že rezort spravodlivosti, ktorý viedol, nemal dosah na agendu ministerstva hospodárstva pod vedením Jirka Malchárka.

„Fico sa už dlhodobo snaží, aby v kauze Gorila nijako nefiguroval. V kauze Gorila je ako jediný z politikov priamym aktérom pán Fico,“ reagoval Lipšic. „Nechodili tam (do odpočúvaného bytu) ani pán Dzurinda, ani pán Bugár, ani pán Palacka. Ako jediný tam chodil pán Fico,“ zdôraznil Lipšic, podľa ktorého je Fico „jedným z podozrivých“. „Nedivím sa, že spochybňuje vyšetrovanie,“ povedal Lipšic.

Smer na Lipšicove obvinennia zareagoval s tým, že strana bola v čase vzniku spisu Gorila v opozícii. „V zúfalstve, do ktorého sa dostala pravica, sa snaží pán Lipšic účelovo a neodôvodnene vtiahnuť do kauzy druhej Dzurindovej vlády stranu Smer, ktorá bola v tom období v opozícii. Odporúčame mu sústrediť sa na informácie zo spisu Gorila, ktoré hovoria o delení provízií z privatizácie, na ktorom sa mala podieľať jeho materská strana KDH,“ píše sa vo vyhlásení sociálnych demokratov.

Lipšic nesúhlasí s predbežným opatrením súdu, ktorý novinárovi Tomovi Nicholsonovi zakázal publikovanie jeho knihy o Gorile. „Vraciame sa pred rok 1989,“ povedal s tým, že systémové reformy v justícii sú správne, ale „pokiaľ nepristúpime k razantnejšej personálnej obmene v justícii“, nebudú dostatočné.

Čo sa týka policajného zásahu proti časti demonštrantov proti Gorile, Lipšic vyhlásil, že bol adekvátny. „Polícia bola veľmi trpezlivá a zasiahla v pravý čas,“ povedal. Zásah sa podľa neho uskutočnil až v čase, keď sa už v jeho priestore nachádzali takmer výhradne len organizované skupiny futbalových fanúšikov.

276 debata chyba