Na odmeny mali u Žitňanskej dvojaký meter

Ministerstvo spravodlivosti rozdelilo svojich zamestnancov na privilegovaných a tých, ktorí do tejto skupiny nepatria. Kým asi 60 úradníkom nadelilo štedré odmeny, ľuďom, ktorí pracujú vo väzniciach a na súdoch, nedalo nič. Od januára im ešte ubralo z rizikových príplatkov.

05.02.2012 19:32
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pri rozdeľovaní odmien zabudla na príslušníkov väzenskej a justičnej stráže. Nedostali polročné, vianočné ani novoročné odmeny.
debata (51)

Za posledných 13 mesiacov vyplatilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré vedie Lucia Žitňanská (SDKÚ), svojim zamestnancom na odmenách viac ako 200-tisíc eur. Príslušníci väzenskej a justičnej stráže, ktorých je v rezorte viac ako 4 400, z tejto sumy nedostali ani polročné, vianočné či novoročné odmeny. Na rozdiel od nich si prilepšilo asi 60 úradníkov priamo z ministerstva.

Bacharom sa od januára navyše znížili rizikové príplatky asi o 20 eur. „Odôvodnili to tak, že sa musí šetriť, a tak nám zobrali 20 eur z rizikového príplatku. Chceli sme sa proti tomu aj odvolať, ale bolo nám povedané, že keď sa o to pokúsime, do troch mesiacov sme bez práce,“ reagoval príslušník väzenskej stráže, ktorý si želá ostať v anonymite, aby neprišiel o prácu.

Hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla zníženie rizikových príplatkov príslušníkom zboru väzenskej a justičnej stráže potvrdil. Odôvodnil to šetrením a tým, že bývalé vedenie zboru hospodárilo zle. „Išlo o opatrenie s cieľom zabezpečiť prostriedky na mzdy pre príslušníkov, ktorých počet je potrebné zvýšiť, keďže dlhodobo narastá aj počet väznených osôb a zbor musí mať v prvom rade na zreteli bezpečnostnú situáciu v ústavoch,“ reagoval hovorca.

Rezort sa však obhajuje, že príslušníkov vlani predsa len odmenil. Spolu im vyplatil 154-tisíc eur. Peniaze však nedostali všetci. „Išlo o odmeny pri príležitosti životného jubilea a odchodu do dôchodku. Dostalo ich spolu 178 príslušníkov zboru,“ reagoval Bubla. Na jedného priemerne pripadlo 865 eur. Hovorca potvrdil, že iné odmeny v zbore vrátane generálneho riaditeľstva vyplatené neboli.

Ďalších 46-tisíc eur rozdala ministerka pred Vianocami a v januári iba ministerským úradníkom. Rozdelilo si ich okolo 60 úradníkov, na jedného teda pripadlo asi 680 eur.

Ministerstvo tvrdí, že priemerný hrubý plat bacharov je 1 167 eur. Tí argumentujú, že na výplatných páskach vidia aj s príplatkami, osobným ohodnotením či príplatkami za službu počas sviatkov len okolo 600 eur v čistom. „Nastupujúci príslušník dostáva plat v čistom 550 až 600 eur. Tí, čo sú v zbore päť až desať rokov, zarábajú medzi tých 630 až 760 eur maximálne. Nadčasy sa nepreplácajú. Príplatok je, keď padne služba na sviatok, 60 centov na hodinu, čiže za 10-hodinovú zmenu šesť eur,“ hovorí o platoch vo väzenstve nemenovaný príslušník zboru.

Bývalý šéf Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai tvrdí, že systém odmeňovania v štátnej správe je zlý. „Medzi ľuďmi vyvoláva najmä pocit nedôvery. Systém je netransparentný a demotivujúci,“ upozornil Plai. Podľa neho by sa mal zmeniť zákon o štátnej službe, ktorý by presne stanovil, do akej výšky môžu byť úradníci odmeňovaní napríklad za nadštandardné plnenie úloh, čím vedenia rezortov často zdôvodňujú rozdávanie odmien úradníkom. Tieto údaje by mali byť podľa odborníka na štátnu správu aj verejne prístupné.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba