Fico: Radičová sa mohla s Pentou rozprávať o podpore jej kampane

Premiérka Iveta Radičová sa počas stretnutia s predstaviteľom podnikateľskej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom mohla rozprávať o podpore svojej prezidentskej kampane. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru Robert Fico. Premiérka Iveta Radičová naopak odmieta, že by skupina Penta mala čokoľvek spoločné s jej kampaňou pred prezidentskými voľbami. "Samotná Penta a moje prezidentské voľby nemali absolútne nič spoločné," uviedla.

06.02.2012 12:12
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico.
debata (34)

„Dzurinda definitívne potvrdil, že k takémuto stretnutiu v dome pani premiérky došlo. O čom inom, ako o finančnej podpore sa môže niekto radiť s prezidentským kandidátom pred prezidentskými voľbami?,“ opýtal sa Fico. Dodal, že podľa jeho názoru stála Radičovej prezidentská kampaň viac, ako štyri milióny korún, ktoré umožňuje zákon.

„Keby som zrátal iba bilbórdy, tak to bolo niekoľkonásobne viac,“ vyhlásil Fico. „Nepochybne musela Radičová nejaké peniaze na kampaň zbierať,“ poznamenal s dodatkom, že ak by sa chcel Dzurinda s Haščákom stretnúť kvôli niečomu inému, mohli sa „stretnúť kdekoľvek inde a nie v Radičovej dome“.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda 5. februára uviedol, že sa osobne stretol s predstaviteľom podnikateľskej skupiny Penta iba raz, pred poslednými prezidentskými voľbami v dome premiérky Ivety Radičovej.

Stretnutie podľa neho iniciovala Radičová a rozprávalo sa len o politických témach. „Pani Radičová ma požiadala, aby som sa s ním stretol v jej dome, tak som jej vyhovel. Tam som sa s Jaroslavom Haščákom zoznámil. Rozprávali sme sa len a len o politike. Zaujímalo ho to, ako vidím šance pani Radičovej na zvolenie, zaujímalo ho, ako sa pripravujeme na parlamentné voľby, pýtal sa ma na to, čo sa ma pýtajú ľudia v každom druhom kupé, či pravica bude mať na to, aby po voľbách zostavila vládu,“ povedal Dzurinda, ktorý sa aktuálne s občanmi stretáva v rámci predvolebnej kampane vo vlakoch.

Rozhovor s Haščákom, ktorý figuruje na internete v kontroverznom spise Gorila, podľa Dzurindu trval asi pätnásť minút. Hoci vo všeobecnosti Dzurinda nepovažuje stretávanie sa politikov s podnikateľmi za niečo neprijateľné, osobne ľudí z Penty, s výnimkou Haščáka, nepozná. „Z J&T by som nespoznal nikoho,“ poznamenal Dzurinda.

Stretnutie s Haščákom vo svojom dome potvrdila 2. februára aj Radičová. Uviedla, že viacero predstaviteľov finančnej skupiny Penta bolo na návšteve u nej doma, no bolo to v čase, keď nebola vo vrcholových pozíciách.

Sviečku som nedržal ani pri Žitňanskej, ani pri sudcovi

Fica prekvapuje malá aktivita ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ) v prípade predbežného opatrenia, ktorým bratislavský súd zakázal vydanie knihy Toma Nicholsona o Gorile.

„Ja som sviečku nedržal ani pri sudcovi, ani pri ministerke Žitňanskej, keď toto rozhodnutie bolo prijímané. Beriem ho na vedomie, nepoznám okolnosti, za akých bolo prijaté,“ povedal Fico na dnešnej tlačovej konferencii.

„Prečo sa pani Žitňanská teraz nerozčuľuje, prečo nerobí velikánske tlačové konferencie a nehovorí o tom, že nejaký súd tu rozhodol proti záujmom ľudí na Slovensku?,“ opýtal sa predseda Smeru. Dodal, že podľa neho má ministerka spravodlivosti „dostatočný vplyv na slovenské súdnictvo, aby vedela, čo sa tam deje“.

„Veď si povymieňala predsedov okresných súdov,“ podčiarkol. „Pýtam sa, ako vzniklo toto rozhodnutie. Možno s touto otázkou treba ísť za pani Žitňanskou,“ dodal na margo predbežného opatrenia.

Podľa Fica má Nicholson napriek predbežnému opatreniu súdu viacero možností, ako knihu vydať, napríklad vydať ju v zahraničí v slovenskom jazyku a potom ju doviezť na Slovensko. Zároveň pripomenul, že ide len o predbežné opatrenie, v meritu veci môže súd rozhodnúť inak.
„Pamätám sa, keď štrajkovali železničiari, bolo to za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Vtedy za ministrovania Daniela Lipšica okresný súd rozhodol predbežným opatrením, že štrajk železničiarov je v rozpore so zákonom a musel okamžite skončiť,“ povedal Fico s tým, že ústavný súd neskôr právo železničiarov na štrajk potvrdil. „To už nikoho nezaujímalo,“ uzavrel Fico.

Žitňanská sa k predbežnému opatreniu vyjadrila 4. februára v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu. „V prvom rade ja som v pozícii ministerky spravodlivosti. Minister spravodlivosti by sa mal k jednotlivým rozhodnutiam súdov vyjadrovať čo najmenej. Ja ako občan a aj ako právnička však veľmi ctím slobodu prejavu, preto ma veľmi zaujímajú dôvody pre vydanie takéhoto predbežného opatrenia, už som si ho aj vyžiadala,“ uviedla vtedy Žitňanská, podľa ktorej relevantných dôvodov na obmedzenie slobody prejavu nie je veľa.

Nicholsonova kniha sa na základe rozhodnutia sudcu Okresného súdu Bratislava I z 2. februára zatiaľ nesmie vydať a nebude sa ani distribuovať. Údajný spis Gorila, o ktorom publikácia je, sa zaoberá okrem iného aj korupčnými praktikami finančnej skupiny a politikov v štátnych podnikoch. Novinár Nicholson chcel vydať knihu pôvodne ešte pred marcovými predčasnými parlamentnými voľbami.

34 debata chyba