Sudcovi, ktorý zakázal vydať knihu o Gorile, niekto poškodil auto

Sudcovi Branislavovi Královi, ktorý zakázal Tomovi Nicholsonovi vydať knihu o kauze Gorila, neznámy páchateľ cez víkend poškodil auto.

06.02.2012 14:48 , aktualizované: 16:46
debata (43)

Informuje o tom portál cas.sk s tým, že incident sa mal stať pred Královým domom v obci neďaleko Bratislavy.

„Na miesto bola vyslaná policajná hliadka. Vykonaným šetrením na mieste sa zistilo, že neznámy páchateľ poškodil motorové vozidlo takým spôsobom, že rozbil okno na predných dverách. K danému skutku malo dôjsť v čase od 3. do 4. februára,“ povedal bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár.

Škoda na aute je 200 eur. Policajti evidujú predmetnú vec ako priestupok proti majetku.

Sudca Okresného súdu Bratislava I Branislav Král minulý týždeň vo štvrtok vydal predbežné opatrenie o zákaze vydania pripravovanej knihy o kauze Gorila. Autorovi knihy, novinárovi Tomovi Nicholsonovi, tiež prikázal, aby mu okamžite odovzdal všetky jej verzie.

Podľa predbežného opatrenia sa Nicholson musí zdržať vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie nielen v písomnej, ale aj vo zvukovej a v obrazovej forme.

Král tak vyhovel návrhu spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka a jeho právnych zástupcov.

Nicholson sa určite odvolá, knihu nechce vydať v zahraničí

Tom Nicholson sa proti verdiktu súdu určite odvolá. Zatiaľ mu ho však nedoručili, takže si ho nemohol prečítať. „Preto je pre mňa ťažké vyjadriť sa k tomu verdiktu,“ povedal Nicholson, ktorý zákaz vydania považuje za absurdný. Je však rozhodnutý bojovať za to, aby mohol knihu napokon vydať na Slovensku, keďže sa viaže na domácu kauzu, ktorá práve tu vyvolala veľkú odozvu verejnosti.

„Nechcem nejakým rafinovaným, zákerným spôsobom obísť zákon a vydať knihu napríklad v Čechách,“ konštatoval Nicholson. Tvrdí, že sa chce vyhnúť metóde finančných skupín, za ktorú považuje aj možnosť obísť domáce nariadenie cez zahraničie.

Proti rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava 1, ktorý predbežným opatrením na žiadosť Jaroslava Haščáka zakázal vydanie a šírenie obsahu plánovanej knihy Toma Nicholsona o kauze Gorila, ostro protestovala slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu IPI – IPI Slovensko.

Rozhodnutie súdu, ktorý predbežne zakázal vydanie pripravovanej, ale zatiaľ nedokončenej knihy Toma Nicholsona a prikázal mu tiež ihneď odovzdať všetky jej verzie, pokladá Slovenský syndikát novinárov (SSN) za bezprecedentné zasahovanie do slobody slova a jednoznačne protiústavný pokus ovplyvňovať verejnú mienku formou novodobej cenzúry.

Zákaz vydania platí aj pre vydavateľstvo Petit Press. Týmto rozhodnutím sa súd podľa IPI Slovensko dopustil cenzúry, ktorú Ústava SR výslovne zakazuje, povedal Pavol Múdry z IPI Slovensko, ktoré preto žiada okamžité zrušenie tohto rozhodnutia vyššou súdnou inštanciou a zabezpečenie základného ľudského práva na slobodu slova a vyjadrovania.

Podľa súdu zákaz publikovania knihy novinára Toma Nicholsona o kauze Gorila nie je cenzúrou, pretože za súčasného stavu prevažuje právo na ochranu osobnosti nad poskytovaním informácií v knižnej publikácii.

43 debata chyba