Uhliarik tvrdí o dohodách iné ako zdravotníci

Zdravotníci sa sťažujú na svojho ministra. Stavovské organizácie tvrdia, že Ivan Uhliarik (KDH) zavádza verejnosť. Ako príklad uvádzajú vyhlásenia, ktorými reaguje na množiace sa problémy v každom odvetví zdravotníctva. Ich pravdivosť jednotlivé stavovské organizácie napokon vyvrátili.

07.02.2012 12:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (18)

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že minister môže voliť takúto formu komunikácie s verejnosťou z dvoch dôvodov. „Buď je zle informovaný a hovorí o veciach, o ktorých si myslí, že je to pravda, alebo, a to je horší prípad, účelovo vyberá informácie a manipuluje s nimi.“

Podľa Koziaka však ide o krátkozrakú politiku, pretože všetko sú to ľahko overiteľné záležitosti. V konečnom dôsledku tak ministrovi môže prikrášľovanie pravdy skôr uškodiť, ako zlepšiť imidž.

„Prispieva to aj k znechuteniu ľudí z politiky. V slovenskej politike sme totiž, bohužiaľ, svedkami toho, že sa takýto spôsob komunikácie s verejnosťou stáva čoraz bežnejší. Je to akoby podcenenie občana aj prejav, že politici si ho nevážia. Čo je teda veľmi zarážajúce nielen preto, že občan ich volí, ale aj preto, že politici sú v službe občanom a nie naopak,“ dodal Koziak.

Naposledy sa ohradila Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast. Ministerstvo zdravotníctva totiž vydalo vyhlásenie, že sa definitívne dohodli na spôsobe nákupu očkovacích látok. Ako sa nakoniec ukázalo, lekári sa s ministrom nielenže nedohodli, ale na žiadnom rokovaní dokonca ani neboli.

„Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast sa dôrazne ohradzuje voči klamlivým tvrdeniam ministerstva zdravotníctva. Na návrhu nákupu vakcín lekármi od distribútorov a od lekární, ktoré minister presadzoval, sme sa nedohodli a na stretnutí, ako uviedol rezort, sme neboli,“ uviedla prezidentka asociácie Kvetoslava Prcúchová. Rezort správu zverejnil aj na svojej internetovej stránke, po protestoch ju však zmenil.

„Oslovili sme výzvou všetkých poslancov so žiadosťou, aby vyhláška, ktorú vydalo ministerstvo zdravotníctva, nebola prijatá a očkovanie sa vrátilo do starých koľají. Preto bolo pre ministerstvo zrejme dôležité dať do éteru, že sa okrem Slovenskej lekárskej komory dohodli aj s nami. Minister potreboval vyvolať dojem, že našu zásadnú pripomienku k vyhláške sme vzali späť,“ uvažuje o dôvodoch vydania vyhlásenia Prcúchová.

Ani v prípade Slovenskej lekárskej komory však celkom o dohodu nešlo. Podľa predsedníčky sekcie pediatrov komory Kataríny Šimovičovej sa lekári iba podriadili rezortu. „Nemali inú možnosť, inak by boli pokutovaní,“ dodala.

Všeobecní lekári podľa Prcúchovej dlhodobo upozorňujú na nesystémové opatrenie rezortu, ktoré v konečnom dôsledku poškodzuje pacientov.

Rovnaké výčitky si minister vypočul aj od zástupcov záchraniek v súvislosti s februárovým znižovaním platieb od zdravotných poisťovní. Na základe nového výmeru budú totiž ambulancie Rýchlej zdravotnej pomoci dostávať o 5 percent menej ako doteraz a zníži sa aj cena za kilometer jazdy záchrankami z 0,70 eura na 0,63 eura. Kým podľa rezortu s Asociáciou záchrannej zdravotnej služby dospeli ku kompromisu a v systéme sa ušetrí menej, ako pôvodne navrhoval, predstavitelia asociácie tvrdia, že to nie je pravda.

„Ministerstvo zdravotníctva zavádza verejnosť a, bohužiaľ, opäť šíri polopravdy o úsporách, ktoré prinesie cenové opatrenie. Celkový dopad navrhovaných opatrení nebude iba 2,6 milióna eur, ako tvrdí rezort, ale v skutočnosti 4,7 milióna eur, o ktoré ochudobní záchrannú zdravotnú službu,“ povedal predseda asociácie Ivo Krpelan.

Podľa predstaviteľov záchraniek dôsledkom Uhliarikovho rozhodnutia bude, že „štátni aj súkromní poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby budú nútení výrazne obmedziť alebo úplne zrušiť plánované investície do materiálno-technického vybavenia ambulancií, vzdelávania a v neposlednom rade siahnu aj na platy záchranárov.“ To sa odrazí na nižšej kvalite poskytovaných služieb, ktoré nakoniec pocítia práve pacienti.

Oni doplatili aj na Uhliarikovo zahmlievanie v prípade protestu Lekárskeho odborového združenia, ktorý vyvrcholil odchodom lekárov z nemocníc. Odborári počas vyjednávaní s rezortom zdravotníctva niekoľkokrát upozorňovali, že jeho šéf zavádza verejnosť napríklad v tom, aké veľké zvýšenie platu lekári v skutočnosti požadujú.

Uhliarik zavádzanie odmieta. „Naše tvrdenia sa rozchádzajú pravdepodobne preto, lebo v prípade záchraniek siahlo ministerstvo zdravotníctva na zisk záchrankám, pretože bol neprimeraný, a peniaze presunulo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov. V prípade vakcín ministerstvo vstúpilo do roky zabehnutého stereotypu, na ktorý boli lekári dlho zvyknutí, a to bude asi dôvod. Jediným naším cieľom bolo ochrániť pacienta,“ povedala jeho hovorkyňa Katarína Zollerová.

18 debata chyba