Sestry sa splnenia petície teraz nedočkajú

Domovy sociálnych služieb nebudú môcť svojim klientom poskytovať okrem sociálnych služieb aj zdravotnú starostlivosť. Na pichanie injekcií či zložitejšie ošetrenie pacientov si naďalej budú musieť najímať zdravotné sestry z externých agentúr, hoci ich zamestnávajú.

07.02.2012 15:00
nemocnica, pacient, sestrička, zdravotná sestra Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V nedohľadne je aj financovanie sociálnych zariadení cez zdravotné poisťovne. Ministerstvo zdravotníctva totiž od svojich sľubov splniť všetky body petície zdravotných sestier ustupuje a chce odstúpiť od splnenia úloh, ktoré mu uložila vláda ešte minulý rok.

Riaditelia domovov sú sklamaní. Súčasný systém ich totiž zbytočne oberá o peniaze. „My si totiž musíme volať agentúry domácej ošetrovateľskej služby, čo je pre naše sestry určité znevýhodnenie a poníženie, pretože sú vzdelané a stále sa od nich aj vyžaduje dopĺňanie vzdelania, no nemôžu ani len pichnúť injekciu,“ hovorí riaditeľka zariadenia sociálnych služieb V kaštieli Mária Mackovičová. Podľa toho sú ich sestry aj platené.

Dnes sú zariadenia sociálnych služieb naviazané na rozpočet krajov, ak by však ministerstvo splnilo svoje úlohy, peniaze by dostávali aj od zdravotných poisťovní. Riaditeľka zariadenia Harmónia v Strážskom Mária Dunajová hovorí, že vďaka nim by napríklad vedeli splniť záväzky vyplývajúce zo zákona schváleného minulý týždeň a od apríla zvýšiť platy zdravotných sestier. Možnosť získať licenciu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti chcú aj preto, lebo túto starostlivosť prakticky poskytujú. „Zdravotná a sociálna starostlivosť sa totiž v tomto prípade nedá oddeliť,“ povedala Dunajová.

Problémy donútili niektoré sociálne zariadenia zmeniť sa na agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Aj tie by však uvítali splnenie ministerských a vládnych sľubov. „Bolo by to jednoduchšie a ušetrilo by nám to administratívu,“ povedal riaditeľ sociálneho zariadenia v Hlohovci Vojtech Ružička.

Umožniť zariadeniam sociálnych služieb stať sa poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a doriešiť možnosť uhrádzať poskytovanú zdravotnú ošetrovateľskú starostlivosť zdravotnými poisťovňami malo ministerstvo spoločne s rezortom práce ešte do konca novembra minulého roka. Rezort zdravotníctva návrh na zrušenie oboch úloh zdôvodňuje tým, že pre zvýšenie platov lekárov, sestier a pôrodných asistentiek nebude mať dosť peňazí.

„V súčasnosti nie je možné danú problematiku riešiť už aj vzhľadom na to, že situácia v rezorte zdravotníctva je vážna, čo môže mať za následok ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, dokonca hrozbu nespôsobilosti poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil rezort.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vníma plány rezortu zrušiť úlohy ako porušenie jedného z bodu petície, ktorú začiatkom júna minulého roka vzala na vedomie aj vláda. „Vieme pochopiť, že sa to nestihne doriešiť do predčasných volieb, ale úplne zrušiť uznesenie vlády je nesystémový a spiatočnícky krok,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Proti návrhu sa v rámci medzirezortného pripomienkového konania postavilo aj ministerstvo práce, podľa ktorého by bolo namiesto úplného zrušenia oboch úloh prijateľnejšia iba zmena termínu ich splnenia. Rezort zdravotníctva sa teda obrátil na premiérku Ivetu Radičovú so žiadosťou o odklad plnenia stanovených úloh do konca novembra tohto roku. Predsedníčka vlády po posúdení dôvodov uvedených v žiadosti navrhla ministerstvu zdravotníctva úlohy zrušiť úplne.

Slovenská komora sestier sa plánuje s požiadavkou splnenia úloh opäť obrátiť na novú vládu.

5 debata chyba