Matovičovi sa rozpadla kandidátka, KDS, OKS, Mojžiš či Korda odišli

Politici z OKS a KDS a niektoré nezávislé osobností, vrátane lídra kandidátky Martina Mojžiša, nebudú kandidovať vo voľbách za stranu Igora Matoviča (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti). K nim sa pridali aj Eugen Korda či Štefan Bučko.

07.02.2012 13:19 , aktualizované: 16:44
Zajac, Palko, Mikloško, Kubín, Korda, Mojžiš,... Foto:
Zprava hore Peter Zajac, Vladimír Palko, František Mikloško a Ľuboš Kubín, zdola sprava Eugen Korda, Martin Mojžiš a Štefan Bučko. Menovaní odchádzajú z kandidátky Igora Matoviča.
debata (347)

„Pred týždňom som Matovičovi povedal, že ak príde s požiadavkou na detektor lži, budem to považovať za urážku ľudí, ktorých si vážim a odstúpim. Dnes dodržiavam sľub a oznamujem, že odstupujem z kandidátky,“ povedal Mojžiš.

Líder strany KDS Vladimír Palko nechce byť na kandidátke s Matovičom už ani minútu. „Nechce mať nezávislé osobnosti, ale cvičené opice. S tým, kto vydiera, nebudeme na kandidátke. Návrh, aby na detektor lži išli ľudia, ktorí roky bývajú v paneláku v Petržalke, je oplzlosť,“ povedal.

Matoviča tiež obvinil, že klame. Podľa neho to, že na detektor mali ísť iba predsedovia strán, je lož. „Toto nikdy nepovedal,“ uviedol.

Šéf OKS Peter Zajac si zasa myslí, že to, čo Matovič „nazýva detektorom lži, sa najviac podobá previerkam za komunistov, po ktorých nasledovali čistky.“

Pôvodná kandidátna listina Obyčajných ľudí - odstúpili: 1. Martin Mojžiš, 2. Štefan Bučko, 6. Eugen Korda, 19. Dagmar Babčanová a kandidáti OKS a KDS na miestach 127 až 146.

Matovič zobral na vedomie rozhodnutie kandidátov odísť. Tvrdí, že jeho kandidátka sa nerozpadla, ale očistila. Naďalej vyzýva predsedov ostatných politických strán, aby rovnako, ako on, išli na ten detektor. Opýtal sa tiež, ako je možné, že Palko ako minister vnútra nútil svojich podriadených, aby na detektor lži chodili a teraz to sám odmieta.

„Pán Palko hovorí, že posielať politika na detektor lži je nedôstojné. Pýtam sa ho, či bolo dôstojné, že on ako minister vnútra posielal radových policajtov v Úrade boja proti korupcii pravidelne na test detektorom lži. Ako je možné, že jemu vyhovovalo, že jeho podriadení policajti museli chodiť na detektor dokazovať svoju nevinu, hoci neboli obvinení, a zrazu mu prekáža, keď ho žiadam, aby dokázal svoju nevinu na detektore lži,“ uviedol Matovič.

Svoju požiadavku považuje za oprávnenú. Aj ľudia na protestoch Gorila vraj žiadajú, aby politici chodili na detektor lži. „Po 22 rokoch si ľudia nezaslúžia, aby volili mačku vo vreci,“ povedal Matovič, ktorý preto žiadal šéfa KDS Vladimíra Palka a predsedu OKS Petra Zajaca, aby s ním išli na detektor lži. „Chcel som, aby boli vzorom pre celú ostatnú politickú sféru,“ vysvetlil svoje konanie.

Ak by neodišli, vyškrtol by ich sám

Ak by odporcovia vyšetrenia na detektore lži neodišli sami z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, líder hnutia Igor Matovič ich by ich vyškrtol sám. Potvrdil to s tým, že dovedna ide o 23 kandidátov.

„Včera povedali, že ak vyzvem pána Palka a Zajaca, aby išli na detektor, tak okamžite 23 ľudí odstúpi z kandidátky. Takže ja rátam s tým, že títo ľudia tam de facto už nie sú. Nie je podstatná forma, že či ich vyškrtnem ja alebo oni pôjdu na ministerstvo vnútra a povedia vyškrtnite nás,“ vysvetlil. Matovič zároveň doplnil, že ak to neurobia, naplní ich vôľu on sám.

Matovič podľa svojich slov pozýval na vyšetrenie na detektore lži len šéfa OKS Petra Zajaca a lídra KDS Vladimíra Palka. Spolu s nimi mal ísť na vyšetrenie aj on sám a odpovedali by na otázku, či niekedy zobrali úplatok.

347 debata chyba