V regiónoch hrozí zatváranie ambulancií

Súkromné ambulancie v obciach skončia a pacienti tak budú musieť cestovať za lekármi do väčších miest aj s obyčajnou chrípkou. Tvrdí to Asociácia súkromných lekárov. Podľa jej prezidenta Ladislava Pásztora ak lekári zvýšia platy sestrám tak, ako to stanovuje nedávno prijatý zákon, nebudú mať dostatok prostriedkov na prevádzku ordinácií.

08.02.2012 12:00
debata (1)

„Chápeme potreby sestier a nikdy sme nepovedali, že si nezaslúžia vyššie mzdy, ale spôsob, akým sa to urobilo, je zlý a povedie k ohrozeniu existencie ambulancií,“ hovorí Pásztor.

Dôsledkov nového zákona sa obáva aj obvodná lekárka Elena Auxtová z Valaskej. Tá pred časom plat zdravotnej sestre zvýšila, ale napokon sa dohodli, že sa jej príjem opäť zníži, pretože ordinácia mala problémy. Rovnaký scenár očakáva aj v apríli, keď bude musieť sestričke opäť podľa zákona mzdu zvýšiť. „V mínuse ako takom moja ambulancia možno nebude, ale nebudem si môcť dávať žiaden plat. Pokryjem všetky náklady, dám plat sestričke, ale na môj už nezostane,“ hovorí.

Ohrozené sú podľa súkromných lekárov najmä ambulancie, ktoré majú menej registrovaných pacientov, teda najmä tie na vidieku. Ide zhruba o pätinu ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a štvrtinu ordinácií detských lekárov. „Môžu z jedného dňa na druhý zatvoriť svoje dvere a tieto obavy máme najmä u starších kolegov. Možno toto je ten posledný klinec do rakvy,“ povedal Pásztor a dodal, že podobný osud čaká aj špecialistov.

Podľa prepočtov Asociácie súkromných lekárov by ambulantný sektor potreboval ročný nárast prostriedkov takmer o 119 miliónov eur. Tieto zdroje si chcú vyrokovať so zdravotnými poisťovňami. Veľmi optimistickí však nie sú a vyjadrenia poisťovní im dávajú za pravdu.

Podľa PR špecialistky súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Moniky Šimunovej zatiaľ zdroje na zvyšovanie nie sú. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa sa vyjadrila, že lekárom prvého kontaktu už na 1. štvrťrok 2012 zvyšovali platby o 7 percent. „Rovnako bude vyhodnocovať aj nasledujúci štvrťrok a o ďalších úpravách platieb bude s poskytovateľmi rokovať,“ povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

S výzvou na zvýšenie zdrojov na platy sestier sa obrátila aj Slovenská lekárska únia špecialistov. „Žiadame vládu aj Národnú radu, aby spolu so schválením zákona okamžite zabezpečili reálne navýšenie financií na zvýšenie platov ambulantných sestier aj lekárov,“ vyhlásil prezident únie Andrej Janco.

Zvyšovanie platov sestier schválil parlament minulý týždeň. Od apríla by tak sestry vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb či ambulanciách mali zarábať minimálne 640 eur, sestra s 30-ročnou praxou 928 eur. Ak zamestnávatelia mzdy sestrám nedvihnú, môže im Národný inšpektorát práce uložiť pokutu až do výšky 100-tisíc eur.

1 debata chyba