Politológ: Požiadavky protestujúcich majú zmysel a sú splniteľné

Požiadavky organizátorov protestu Gorila, ktoré spresnili v stredu v Banskej Bystrici, sú splniteľné, konštatuje politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV. Ak by došlo aj k požadovanému vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti po dôslednom vyšetrení podozrení zo spisu Gorila, považoval by to politológ za prelomovú udalosť v histórii slovenskej politiky.

09.02.2012 12:05
Gorila 2, protest v Bratislave Foto:
Nespokojní občania opäť vyrazili do bratislavských ulíc na protest proti korupcii v politike.
debata (43)

„Aj keď výsledky by nepostihli mnoho porovnateľných prípadov podozrení z korupčného správania alebo doslova kriminálnej činnosti politických elít,“ dodal Marušiak. Požiadavku protestujúcich považuje za oprávnenú. „Otázne je, do akej miery existuje politická vôľa na splnenie takejto požiadavky, a do akej miery sú orgány činné v trestnom konaní schopné túto na prvý pohľad jednoduchú a oprávnenú požiadavku realizovať,“ dodal.

Ďalšia požiadavka protestujúcich – zmeniť volebný systém tak, aby umožňoval vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne a nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi, sa dá podľa Marušiaka vyriešiť viacerými spôsobmi. Prvou z nich by bolo zavedenie pravidla jedného prenosného hlasu. Tento rozširuje možnosť výberu voliča, ktorý sa tak nerozhoduje len pre jednu stranu. V tomto systéme voliči hlasujú v malých viacmandátových volebných obvodoch – na lístkoch označujú kandidátov, ktorých oni preferujú a v poradí, ktoré si sami zvolia. K zvoleniu kandidáta príde dosiahnutím stanovenej kvóty pre minimálny potrebný počet hlasov – všetci takýto kandidáti sú zvolení. Potom sa ešte hlasy pre už úspešných kandidátov, ktoré presahujú potrebnú kvótu, opäť prerozdeľujú zostávajúcim kandidátom podľa ďalších preferencií voličov. Obdobne sa to robí aj s hlasmi kandidátov posledných v poradí, ktorí sú zas vyradení. Systém používajú pre niektoré voľby v Írsku, severnom Írsku, na Malte, v Tasmánii aj v Austrálii.

Okrem toho vidí politológ cestu k splneniu tejto požiadavky zavedením prvkov väčšinového volebného systému do nášho pomerného systému parlamentných volieb, alebo kombináciou týchto dvoch systémov. „Veľa by urobilo rozdelenie na štyri volebné kraje, ako to bolo pred rokom 1998, pri zachovaní pomerného volebného systému,“ vysvetlil Marušiak.

Protestujúci požadujú aj sfunkčnenie nástrojov priamej demokracie, ako sú referendá na lokálnej, regionálnej aj celoštátnej úrovni. To by sa dalo podľa politológa dosiahnuť znížením hranice, koľko podpisov je potrebných na vypísanie referenda, ako aj znížením kvóra, pri ktorom sa uznáva platnosť jeho výsledkov. Marušiak pripúšťa aj splnenie poslednej požiadavky, teda zrušenie trestnoprávnej imunity. Pripomína, že aj keď na Slovensku vyvoláva nevôľu politikov, v niektorých západných krajinách sa bez nej zaobídu.

43 debata chyba