Cyklotrón chce dokončiť ruský investor

O dokončenie cyklotrónového centra na Slovensku má záujem ruský investor. Vo svojich večerných správach o tom informovala STV.

11.02.2012 20:15
cyklotrón v Bratislave Foto:
Budova cyklotrónového centra
debata (4)

Vláda navrhla zmier v arbitráži, ktorú so Slovenskom v tomto prípade vedie ruská strana. Mimosúdna dohoda je podľa ministrov pre Slovensko výhodnejšia. Kabinet o materiáli rokoval v utajenom režime, chce ho odtajniť, až keď sa o ňom dohodnú obe strany. „Vláda zvažovala riziká súdneho sporu verzus mimosúdna dohoda a jednoznačne táto dohoda zabezpečuje to, že SR by o ten hnuteľný majetok nemala prísť v rámci mimosúdnej dohody,“ citovala STV premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ).

O vybudovaní cyklotrónového centra z deblokácií ruského dlhu rozhodla slovenská vláda ešte v roku 1996. Jednu budovu sa podarilo dokončiť, dnes slúži na výrobu rádiofarmák a diagnostiku nádorových ochorení. Ďalší pavilón je nedokončený. Mal v ňom byť veľký cyklotrón, ktorý by slúžil aj na rádioterapiu a mohol by byť využívaný aj na nemedicínske ciele.

Dodávateľ cyklotrónu Technomed Export sa po viac ako dvojročnom nefinancovaní projektu obrátil v roku 2009 na rozhodcovský súd Slovenskej advokátskej komory. Súčasťou zmieru môže byť aj otázka dostavby, ktorú by mohol financovať ruský investor.

Slovensko-ruskú dohodu možno podľa informácií STV očakávať po slovenských parlamentných voľbách a ruských prezidentských voľbách, ktoré budú v marci. Perspektívne sa hovorí o vybudovaní spoločného projektu s údajne výhodnými podmienkami pre Slovensko.

4 debata chyba