Teploty sú pod normálom, zlepší sa to počas víkendu

Zima sa zatiaľ nekončí. Meteorológovia ešte v nedeľu varovali pred 30-stupňovými nočnými mrazmi. Veľmi nízke teploty budú ešte pokračovať, zmiernenie mrazov príde v druhej polovici týždňa, keď začne prevládať skôr polooblačné a oblačné počasie. Vďaka sneženiu sa okolo stredy nočné mrazy najmä na severozápade Slovenska zmiernia.

13.02.2012 12:30
debata

Neoteplí sa však na celom území. „Severovýchod, čiže Prešovský kraj, bude mať teploty stále pod mínus 18 stupňov a až v druhej polovici týždňa sa postupne budú zmierňovať nočné mrazy,“ uviedla pre Pravdu meteorologička Jana Čerbová zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Zvýšiť by sa mali aj teploty v južných oblastiach a postupne na celom území Slovenska.

Studené počasie bude naďalej aj v hlavnom meste a v celom Bratislavskom kraji. V utorok v noci budú ešte stále teploty mínus 8 až mínus 15 stupňov a cez deň 0 až plus 2 stupne. V stredu v ranných hodinách bude na západe oblačno, zamračené a sneženie, cez deň môžu byť zrážky, zmiešané alebo tekuté. „To už je náznak oteplenia,“ vraví Jana Čerbová.

Teploty v stredu v noci by mali byť okolo mínus 8 až mínus 13 stupňov, cez deň väčšinou okolo nuly. „Treba rátať, že sa rozfúka, bude veterno,“ vraví Čerbová. Vo štvrtok má byť na západe zamračené, veterno, zrážky, spočiatku v noci skôr snehové, ráno a cez deň sa vyskytnú tiež zrážky – môžu byť aj zmiešané. Nočná teplota bude okolo mínus 3 stupňov a cez deň okolo nuly.

„V piatok by mala byť zmenšená oblačnosť, takže trošku nižšia teplota, opäť mínus 6 až mínus 11 stupňov. Na západnom Slovensku teploty opäť poklesnú, ale je to prechodná záležitosť,“ vraví Čerbová.

Meteorológovia očakávajú, že počas nasledujúceho víkendu sa už nočné mrazy zmiernia a denná teplota pôjde výrazne nad nulu hlavne v južnej oblasti západného a stredného Slovenska. „Nedá sa povedať, že je to koniec zimy, ale skončí sa jedno z najchladnejších období,“ hodnotí odborníčka. Dnešné teploty označila za blízke rekordným hodnotám. „Nie sú to rekordné hodnoty, ale čo sa týka nočných teplôt, sú podnormálne na toto ročné obdobie,“ uviedla Čerbová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba