Zo zavádzania obviňujú Uhliarika aj farmafirmy

Upozornenia na zavádzajúce tvrdenia ministerstva zdravotníctva sa hromadia. K nespokojným lekárom a záchrankám sa najnovšie pripojili aj dodávatelia liekov. Tí obvinili rezort, že nepravdivo informoval verejnosť o tom, koľko farmaceutické spoločnosti vynakladajú na marketingové účely.

13.02.2012 12:14
debata (12)

„Ani jedna z farmaceutických spoločností pôsobiacich na trhu nevynakladá mesačne na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti niekoľko stotisíc eur, ako bolo zverejnené na základe vyjadrení ministerstva zdravotníctva,“ povedala hovorkyňa Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok Jana Srníková.

Šéfa rezortu zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) vyzvala, aby na internetovej stránke ministerstva zverejnil všetky získané údaje. „Tak bude možné jasne definovať položky, ktoré boli účelovo skryté pod zverejnené celkové čiastky,“ dodala.

Údaje, ktorými sa oháňa rezort, podľa asociácie v sebe nezahŕňajú iba financie poskytnuté lekárom, ale aj výdavky na iné marketingové a reklamné aktivity. „Jednu z najvýznamnejších položiek z celkových súm, o ktorých informovalo ministerstvo zdravotníctva, tvoria napríklad zľavy od výrobcov pre lekárne, čo v konečnom dôsledku znamená úsporu pre pacientov,“ tvrdí asociácia a dodáva, že náklady na vzdelávanie lekárov nepredstavujú ani tretinu ich celkových výdavkov.

Ministerstvo zdravotníctva obvinenia rázne odmietlo. Podľa jeho hovorkyne Kataríny Zollerovej rezort narába iba s údajmi od farmaceutických firiem. Tie majú zo zákona povinnosť ministerstvu každoročne predložiť správu o výške svojich výdavkov na propagáciu, marketing a nepeňažné plnenia priamo alebo nepriamo poskytnuté lekárom. Z usmernenia vydaného ministerstvom pritom podľa Zollerovej farmafirmy musia vedieť, že majú tieto výdavky dokladovať osobitne.

„Preto tvrdenia farmaceutických spoločností, ktoré obviňujú ministerstvo zdravotníctva zo zavádzania, považujeme za neprimerané a neopodstatnené,“ dodala Zollerová.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba