Horský: Na ľavopravej vláde niet čo spochybňovať

Politológ Michal Horský hovorí, že okrem preferencií Smeru a KDH sú výsledky ostatných strán v pohybe a treba si počkať aj na ďalšie prieskumy, aby potvrdili nové zistenia.

14.02.2012 08:00 , aktualizované: 15.02.2012 08:00
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (91)

O čom vypovedá najnovší prieskum preferencií strán?
Vzhľadom na to, že prieskum Focusu prvýkrát až na dve výnimky zaznamenal také významné zmeny, nemožno usudzovať, že práve takto by voľby dopadli. Treba počkať na ďalšie prieskumy, aby potvrdili celý rad nových ukazovateľov. Prieskum potvrdil stabilnú prvú a druhú pozíciu pre Smer a KDH, všetky ostatné výsledky sú v pohybe. Prekvapuje, že SaS sa zosunula na hranicu zvoliteľnosti. Mimoriadne kritické je aj postavenie SDKÚ, ktorá, zdá sa, dosiahla dno svojich možnosti a ak v nasledujúcich týždňoch neurobí jedno- či dvojpercentnú opravu výsledkov, ocitá sa v rovine štatistickej chyby a hrozí jej vypadnutie z prvej ligy parlamentných strán.

Sú prekvapením zisky nových strán Obyčajní ľudia a 99 percent?
Keďže Obyčajní ľudia dosiahli tieto výsledky ešte v čase, keď za nich kandidovali aj dve programové strany OKS a KDS, po úpravách kandidátky, ktorá nemá žiadnu chrbtovú politickú kosť a program, je otázne, či sa Igorovi Matovičovi podarí takýto výsledok udržať. Strana 99 percent sa výrazne presadila po prvýkrát, čo môže mať viacero príčin. Tá najjednoduchšia sa núka v tom, že ide o novú ľavicovú stranu, a keďže doteraz v tejto časti spektra pôsobil iba jeden subjekt, voliči akoby boli hladní aj po iných programových cieľoch. Zdá sa však, že toto je veľmi málo pravdepodobné. Skôr ide o to, že verejnosť na 99 percent tuší, že za roztáčaním aféry Gorila je táto malá strana. Nie je tiež zanedbateľné, že táto strana založená pár mesiacov pred voľbami disponuje takými neobmedzenými financiami, že si môže okrem právne rozporne vedenej kampane dovoliť zarátať do nákladov aj stotisícové pokuty pre súkromné televízie.

Vidíte stále predpoklady na stredopravú vládu?
Tieto výsledky o možnostiach tvorby vlády naznačujú málo. Takzvaná stredopravá koalícia pod egidou – čo sme si, to sme si, hlavne, že máme moc – kde by sa dali dokopy Dzurinda, Matovič, Sulík, Bugár a Figeľ, je iba v ríši snov niektorých politikov a rovnako tak aj koalícia pani Dušatkovej a Fica.

Znamená to, že východiskom bude ľavopravá vláda?
Na doterajších úvahách o vláde časti ľavice a pravice na základe tohto prieskumu niet čo spochybňovať.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba