Somogyi opúšťa kandidátku SaS, už nevyznáva hodnoty strany

Poslanec a volebná šestnástka kandidátky strany SaS Szilárd Somogyi nebude kandidovať v marcových parlamentných voľbách. Dôvodom je Somogyiho presvedčenie, že už nevyznáva tie isté hodnoty ako strana liberálov.

15.02.2012 11:52 , aktualizované: 12:27
Szilárd Somogyi Foto:
Szilárd Somogyi
debata (62)

„Po zvážení všetkých okolností som dnes doručil predsedovi strany SaS pánovi Sulíkovi list, ktorým sa vzdávam svojho miesta na kandidačnej listine k voľbám do NR SR,“ vyhlásil poslanec na dnešnom brífingu v NR SR. Tvrdí, že to bolo jeho vlastné rozhodnutie a vylúčil, že by ho k odstúpeniu dotlačila SaS. „Vzdialil som sa od hodnôt, ktoré SaS vyznáva,“ dodal poslanec, ktorý v rozhovore pre portál Aktuality.sk povedal, že každý človek by mal vlastniť len toľko, koľko mu stačí na pokrytie osobných potrieb. Myslí si, že človek má chamtivosť zakódovanú v génoch a preto je potrebné odstrániť podmienky pre jej pôsobenie.

Za svojimi výrokmi si poslanec stojí. Doplnil však, že niektoré z nich asi neformuloval najšťastnejšie. Somogyi prestáva veriť v neviditeľnú ruku trhu a v hospodársky rast, ktorý zabezpečí pôžitok len pre úzku vrstvu smotánky. Hlavnou príčinou morálnej a ekonomickej devastácie Slovenska je podľa neho chamtivosť veľkokapitálu, ktorý po spustošení slovenského priemyslu priebežne zneužíva svoj vplyv a korupčným správaním upcháva tepny demokracie u nás.

Za dva roky strávené v politike Somogyi nadobudol presvedčenie, že čiastkové zmeny v systéme nestačia. „Za tieto roky som získal skúsenosti, ktoré ma presvedčili, že experiment s divokým kapitalizmom na Slovensku nevyšiel,“ poznamenal.

Väčšina politických strán etablovaných na Slovensku podľa Somogyiho len zabezpečuje stav, ktorý tu dnes je. Preto v marci ani on sám voliť nepôjde. „Ak by som mohol zo srdca odpovedať, a prečo by nie, tak by som ľudí vyzýval, aby nešli voliť,“ uzavrel s tým, že vlastnú politickú stranu sa zakladať nechystá..

Jeho materská strana SaS s postojmi šestnástky volebnej kandidátky nesúhlasila. „Sú to súkromné názory pána Somogyiho, s ktorými sa SaS v žiadnom prípade nestotožňuje,“ reagovala hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová na Somogyiho slová pre agentúru SITA.

62 debata chyba