Kysuce zavalil sneh, kamiónistom dochádzali v kolónach zásoby

Na Kysuciach a Hornom Považí bojujú s neustále pribúdajúcim snehom. Od stredy tam napadlo takmer meter snehu a stále vytrvalo sneží. Krízové štáby hľadajú riešenia, ako a kam odvážať haldy snehu. Kolóny odstavených kamiónov sa po 18-tej začali hýbať, polícia najprv púšťa kamióny stojace na krajnici cesty medzi Kysuckým Lieskovcom a hraničným priechodom Svrčinovec.

16.02.2012 09:48 , aktualizované: 20:56
Malinová Foto:
Na hornej Nitre napadalo približne 50 cm nového snehu. Na snímke podhorská dedinka Malinová.
debata (19)

Cez ten už začali púšťať aj kamiónovú dopravu. Hraničný priechod s Českou republikou je momentálne prejazdný v oboch smeroch, prípadné ďalšie silné sneženie však môže situáciu opäť skomplikovať. Ako informoval žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík, polícia bude púšťať odstavené kamióny postupne, najskôr uvoľní kamióny stojace na krajnici medzi Kysuckým Lieskovcom a hraničným priechodom Svrčinovec.

Kolóna odstavených kamiónov sa popoludní tiahla celými Kysucami až k českým hraniciam, kamióny stáli aj na krajnici diaľnice D1 medzi Bytčou a Žilinou. Nákladiaky odstavili policajti na vyše 40 kilometroch od Dolného Hričova cez Žilinu až po hraničný priechod Svrčinovec. Problémy hlásili cestári aj na ostatných horských priechodoch v Žilinskom kraji. Počas dňa boli všetky pre kamiónovú dopravu neprejazdné. Makov a Klokočov na Kysuciach sú stále ťažko zjazdné aj pre osobnú dopravu.

Komplikovanú situáciu zažívali hlavne poľskí kamionisti. Tí pre Pravdu potvrdili, že po celom dni im dochádzajú zásoby potravín, palivo a v miskách si už roztápajú sneh.

Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel o 14.00 potvrdil najväčšie problémy na cestách práve v okolí Žiliny. Spomenul tri úseky, hraničné prechody Svrčinovec a Makov, kde stále nemá povolený vjazd kamiónová doprava. Cestu z Trstennej do Poľska po dlhých hodinách sprejazdnili.

V mnohých regiónoch zaznamenali rekordy

V mnohých slovenských regiónoch zaznamenali v stredu 15. februára rekordy v novej snehovej pokrývke. V Čadci napríklad pribudlo 60 cm snehu. Doterajší rekord bol z 25. januára 1984, a to 51 cm. Potvrdil to klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško.

V Beluši spadlo 33 cm nového snehu, ide o prekonaný rekord 25 cm z 10.1.1995. V Dol­nom Hričove pribudlo 26 cm, čo je o jeden cm viac, ako tomu bolo 18.12.1991. Pri­evidza hlásila 30 cm. Doteraz najvyššia hodnota 22 cm bola z 30.12.2005. Tur­čianske Teplice prekonali svoj rekord z 20.2.1993 o sedem centimetrov, v stredu tam napadlo 32 cm.

Odstavenie kamiónov však pomohlo obci Svrčinovec, kde ťažká technika môže konečne pracovať na údržbe ciest. Deti tam nechodia do školy, zásobovanie obce potravinami tiež nefungovalo.

Kysuce: Za 24 hodín napadlo meter snehu

V dvadsiatich obciach v okrese Čadca napoludnie vyhlásili mimoriadnu situáciu. „Prístup do obcí je s problémami, ale cesty sú zjazdné. Starostovia si situáciu v obci riešia vlastnými silami a prostriedkami. Prioritou je teraz sprejazdnenie ciest do každej obce, aby mohla byť zabezpečená zdravotná pomoc, dojazd hasičských vozidiel a zásobovanie,“ uviedol šéf odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Čadci Marián Furka.

Obce vo vlastných katastroch vykonávajú záchranné práce vlastnými silami. Na horských priechodoch je obmedzená nákladná doprava. Úpravu komunikácií komplikuje kamiónová doprava od Svrčinovca po Krásno nad Kysucou, kde je zintenzívnená činnosť dopravnej polície, ktorá riadi premávku, povedal Furka.

Horolezci odstraňujú sneh zo strechy krytej... Foto: TASR
Horolezci odstraňujú sneh Horolezci odstraňujú sneh zo strechy krytej plavárne v Považskej Bystrici. Mesto vyhlásilo až do odvolania kataster mesta za územie postihnuté živelnou pohromou. Majitelia prevádzok sú povinní odstrániť sneh zo stavieb, kde hrozí zrútenie strechy.

Máte aktuálne fotografie či video zo zasnežených oblastí Slovenska? Pošlite nám ich na pravda@pravda.sk 

Za 24 hodín napadlo v kysuckej Turzovke takmer meter snehu, mesto preto ráno vyhlásilo stav mimoriadnej situácie. V celej Turzovke platí zákaz vychádzania autami, parkovania na cestách a v uliciach a obmedzenie pohybu ľudí na miestach, kde môže zo striech padať sneh.

„Mestský podnik služieb Turzovka má k dispozícii niekoľko strojov, ktoré sú v teréne nepretržite už vyše 24 hodín. Od skorých ranných hodín boli na pomoc pri odstraňovaní snehu požiadané aj súkromné firmy, ktoré majú k dispozícii vhodnú techniku. Hlavnou prioritou je sprejazdniť miestne komunikácie a vyčistiť prístupy pre hasičské autá a sanitné vozidlá,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke.

Kamióny smerujúce na hraničný priechod vo... Foto: Renáta Jaloviarová
Svrčinovec, kalamita, sneh, počasie Kamióny smerujúce na hraničný priechod vo Svrčinovci stáli v kolónach už tesne za Žilinou.

Krízový štáb momentálne hľadá riešenia, ako a kam odvážať neustále pribúdajúci sneh. V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči, ktorí odstraňujú sneh zo škôl, domu smútku či hasičskej zbrojnice. Na zasnežených cestách má problémy aj hromadná verejná doprava. Krízový štáb preto až do odvolania rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení v Turzovke.

Mimoriadna situácia je aj v Považskej Bystrici

Aj Považská Bystrica predpoludním pre snehovú kalamitu vyhlásilo mimoriadnu udalosť. Radnica s okamžitou platnosťou zatvorila pre verejnosť zimný štadión, krytú plaváreň a všetky telocvične na území mesta. Zároveň prikázala všetkým obchodným domom, výrobným aj nevýrobným objektom, kde by mohlo dôjsť k poškodeniu strechy, aby ihneď začali odpratávať sneh zo striech.

Ak by prevádzky tento príkaz neuposlúchli, je radnica pripravená okamžite zastaviť činnosť týchto zariadení. Podľa primátora Považskej Bystrice Karola Janasa vyhlásenie mimoriadnej udalosti platí až do odvolania.

Primátor Handlo­vej vyhlásil mimoriadnu situáciu

I Handlovej spôsobuje problémy veľké množstvo snehu. Primátor Rudolf Podoba z dôvodu nepriaznivých klimatických podmienok vyhlásil mimoriadnu situáciu a zvolal krízový štáb. V stredu a vo štvrtok napadlo v niektorých lokalitách mesta približne jeden meter snehu, doprava v meste kolabuje.

Dôvodom vyhlásenia mimoriadnej situácie je i prognóza vývoja predpovedí počasia, ktoré hovoria o oteplení, keď môže dôjsť k následnému topeniu veľkého množstva snehových valov. „V meste prebieha nepretržitá zimná údržba, avšak nahromadené kopy snehu v niektorých lokalitách mesta zabraňujú plynulosti dopravnej premávky a ohrozujú tak dostupnosť pre záchranné zložky,“ informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Cieľom vyhlásenej mimoriadnej situácie je tak zabezpečiť včas dostupnosť pre lekársku a záchrannú službu a hasičský záchranný zbor a odstrániť obmedzenia, ktoré bránia plynulosti dopravnej premávky a sprístupneniu mestských komunikácií.

MHD v Bratislave meškala asi 30 minút

Vzhľadom na poveternostné podmienky a husté sneženie prebiehal na cestných komunikáciách v Bratislave celomestský posyp. Premávka v meste bola kritická, čo spôsobilo aj veľké zdržania spojov MHD, v niektorých prípadoch až 30 minút.

Situácia sa pred obedom stabilizovala.

V hlavnom meste posýpali už v noci

Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, mesto v noci vykonalo 12 lokálnych posypov. „Išlo hlavne o mosty a kopcovité lokality na Kramároch, v Dúbravke, Karlovej Vsi či na Kolibe,“ uviedol hovorca, podľa ktorého mesto o siedmej ráno začalo s dvanástym celomestským posypom tejto zimy.

V teréne je 53 posýpacích áut a 81 pracovníkov, ktorí ručne čistia chodníky a autobusové zastávky. Situácia na cestách je podľa Andrassyho mierne komplikovaná najmä v kopcovitých terénoch mesta a nebezpečné sú aj chodníky, na ktorých sa šmýka.

„Mesto prioritne v tejto situácii čistí chodníky smerujúce k nemocniciam, školám a autobusovým zastávkam,“ informoval hovorca.

Mesto túto zimu zatiaľ použilo 1 050 ton posypového materiálu, z toho takmer sto ton ekologickej soli, ktorá sa používa na posýpanie mostov, ciest v chránenom území a v blízkosti vodných zdrojov.

Ranné sneženie skomplikovalo dopravnú situáciu... Foto: TASR
Bratislava, počasie, sneh, kalamita, doprava Ranné sneženie skomplikovalo dopravnú situáciu v Bratislave.

Jeden celomestský posyp stojí 34-tisíc eur, pričom mesto zatiaľ nakúpilo posypový materiál za vyše 190-tisíc eur. Mesto na tohtoročnú zimnú službu vyčlenilo v rozpočte päť miliónov eur.

Silný vietor odstavil tatranské lanovky

Viaceré lanovky vo Vysokých Tatrách sú od rána mimo prevádzky. Dôvodom je silný vietor, ktorý fúka v oblasti Vysokých Tatier. Na Lomnickom štíte zaznamenali meteorológovia ráno o 8:00 vietor s rýchlosťou 20 m/s, v nárazoch až 26 m/s.

Mimo prevádzky boli ráno všetky lanovky v stredisku Tatranská Lomnica. Na Štrbskom Plese je pre silný vietor mimo prevádzky šesťsedačková lanovka Furkota a štvorsedačková lanovka Solisko Expres. Lanovka Mostíky a vleky na svahu Interski sú v prevádzke.

Silný vietor odstavil ráno dokonca aj pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok. V Smokovcoch je v prevádzke len vlek na Jakubkovej lúke. Situácia sa môže počas dňa zmeniť a po utíšení vetra môžu byť lanovky spustené do prevádzky, informovala marketingová riaditeľka Tatry mountain resorts Katarína Šarafínová.

Pre sneženie sú na východe neprejazdné niektoré cesty

Sneh a vietor naďalej komplikujú situáciu na cestách v celom Prešovskom kraji. Momentálne sú neprejazdné tri úseky ciest. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo uviedol, že s tvorbou snehových závejov a jazykov treba rátať v okolí Bardejova pri obciach Smilno, Hutka a Raslavice a v okolí Humenného pri obciach Výrava, Palota, Kamenica, Ulič, Brekov, Závadka a Porúbka.

„V okolí Popradu tiež sneží a tvoria sa záveje, najmä v oblasti Vysokých Tatier, ale tiež pri obci Stráne pod Tatrami, v okolí Spišskej Belej a Podolínca. So snehovými závejmi treba rátať aj v okolí Prešova smerom na Pusté Pole, Sokolovce, Jakubovany, Bajerovce, Polomu, Kyjov, Ľubotín, ale tiež smerom na hraničný priechod Branisko, Klenov, Lačnov, Hermanovce, Závadku, Hradisko, Mošurov a Geraltov,“ doplnil Lažo.

Problémy so závejmi sú aj v okolí Starej Ľubovne, Svidníka a Vranova nad Topľou. „Neprejazdné sú úseky na ceste 1/86 smer Pusté Pole, cesta 3. triedy v chotári Šuňavy, cesta 3. triedy smerom na Bajerovce a momentálne je s obmedzeniami prejazdný Vyšný Komárnik,“ upozornil Lažo. V okrese Sabinov je na dnes vyhlásený prvý situačný stupeň. Sneženie a silný vietor pri teplotách od –3 do –8 stupňov Celzia budú podľa neho pretrvávať počas celého dňa.

Za posledných 24 hodín cestári posypali inertným materiálom takmer 5000 kilometrov ciest, chemickým materiálom upravili takmer 5300 kilometrov ciest. „Prepluhovali sme cez 24.000 kilometrov ciest a najazdili sme takmer 34.000 kilometrov,“ doplnil Lažo. Momentálne je v teréne viac ako 100 vozidiel, ktoré pracujú na sprejazdnení najkritickejších úsekov.

Horské prechody:

  • Horský priechod Donovaly je pre nákladnú dopravu s celkovou dĺžkou nad 10 metrov uzatvorený.
  • Horský priechod Čertovica je kvôli padajúcim lavínam uzatvorená pre všetku dopravu.
  • Na horských priechodoch Skýcov, Herlianske Sedlo a Fačkov platí počas zimného obdobia pre vozidlá nákladnej dopravy nad 10 metrov celkovej dĺžky zákaz vjazdu.
    • Na horskom priechode Zbojská sú nutné snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 t celkovej hmotnosti, na prechode Huty to platí pre nákladnú dopravu nad 10m.
    • Na horských priechodoch Makov a Javorník sa vytvárajú snehové jazyky
Zima v Lodne, v okrese Kysucké Nové Mesto. Za...
Ešte pár centimetrov a už ani plot by nebolo...
+17Kamióny smerujúce na hraničný priechod vo...
19 debata chyba