Všetci lekári nedostali vyšší plat, hoci im ho určil zákon

Boj lekárov za vyššie platy sa neskončil pre všetkých úspechom. Januárová výplatná páska bola pre mnohých sklamaním. Niektorým sa plat zdvihol iba o pár eur, iným zase riaditelia nemocníc siahli na osobné príplatky, a tak dnes majú ešte menší plat ako predtým.

17.02.2012 12:00
lekári, Kollár, LOZ Foto:
Lekári o vyššie platy bojovali dlhé mesiace a niektorí z nich si prišli pozrieť decembrové rokovanie parlamentu naživo.
debata (1)

„O toto im zrejme nešlo. Môže to byť pre nich dôvodom, aby vo svojom boji ďalej pokračovali,“ hovorí sociologička Zuzana Kusá. Myslí si však, že tentoraz si lekári zvolia skôr pokojnejšiu cestu. „Počkajú si na novú vládu a s tou možno skúsia opäť vyjednávať,“ predpokladá.

Vyššej mzdy, no nižšieho osobného ohodnotenia sa tento mesiac dočkali napríklad lekári v galantskej nemocnici. „Polepšil som si, no neskáčem od radosti. Plat mi zvýšili na sumu 1 230, no s osobnými príplatkami by som ho mal ešte o 300 eur vyšší,“ hovorí miestny lekár s dvoma atestáciami a 30-ročnou praxou, ktorý si neželá zverejniť svoje meno.

Osobné príplatky zoškrtala lekárom aj nemocnica v Lučenci. Hoci si na zvýšenie platov vzala úver, peniaze nestačili pre všetkých a vedenie tak do základnej mzdy zahrnulo aj osobný príplatok. Niektorí lekári tunajšej nemocnice tak v januári dostali ešte menej ako v minulosti. „Keď som uvidela výplatnú pásku za január, zostala som sklamaná. Zdá sa mi, že avizované zvýšenie platov bolo len planým sľubom. Prečo som dostala nižšiu výplatu, si vysvetliť neviem. Žiadny nový platobný výmer som nevidela,“ konštatuje sklamaná lekárka. Aj ona si želá zostať v anonymite.

Podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) zákon, ktorý určuje platy lekárov, platí pre všetky nemocnice. Vedenie každej z nich by na mzdy malo nájsť peniaze, tvrdí. Lekárom odporúča, aby sa obrátili na ministerstvo, ak to riaditelia riešia škrtaním príplatkov. „V prípade, že k takýmto situáciám dôjde, nariadim kontrolu,“ povedal Uhliarik.

V hlavnom meste lekárom na príplatky nesiahali, pretože to bolo vopred zmluvne dohodnuté. Napriek tomu nie sú všetci lekári Univerzitnej nemocnice Bratislava spokojní. „Starším atestovaným lekárom sa zvýšil plat len zhruba o 15 eur. Ja ako čerstvo atestovaná lekárka som to vyhrala, pretože mne sa zvýšil plat až o 300 eur,“ hovorí Katarína Gerincová. Ako dodala, v nemocnici na Kramároch vznikla situácia, keď mladí lekári majú rovnaký plat ako vedúci pracovníci. „Dohodli sme sa preto, že vedúci dostanú vyššie osobné ohodnotenie. Bolo by totiž naozaj neseriózne, keby mal primár s dlhoročnou praxou rovnaký plat ako najmladší atestovaný lekár,“ vysvetlila Gerincová.

Veľkého zvyšovania platov sa nedočkali ani niektorí lekári v trenčianskej nemocnici. „Zvýšenie platu vychádza v mojom prípade asi o 50 eur, mal som približne 750, od januára mám niečo nad 800 eur. Najskôr sa hovorilo, že prídeme o časť paušálnej odmeny za služby, ale to sa nepotvrdilo. Nesiahli mi ani na osobné ohodnotenie,“ povedal nemenovaný lekár v trenčianskej nemocnici, ktorý zatiaľ nie je atestovaný. „Veľa ľudí si však myslí, že od nového roka zarábame o 300 eur viac, lebo také fámy leteli počas protestu lekárov. Nebol by som proti, keby mali pravdu,“ reagoval na otázku, či je so zvýšením platu spokojný.

Úplná spokojnosť s vyššími platmi nepanuje ani medzi lekármi vo Fakultnej nemocnici Trnava. Osobné príplatky lekárom zatiaľ zostali, no či to bude tak aj naďalej, nevie vedenie nemocnice garantovať. „Mali sme stretnutie s vedením, na ktorom poukázali na nepriaznivú finančnú situáciu. Bolo naznačené, že to nemusí dlho trvať, nepovedali však oficiálne termíny. Nie je tu istota, že sa to zvýšenie udrží,“ povedal traumatológ Patrik Princ.

Z lekárov, ktorých oslovila Pravda, boli s novým platom spokojní len tí z Nitry a Prešova. Zvýšenie platov v Nitre potvrdil aj detský lekár Peter Visolajský. „Atestovaný lekár mal u nás základný plat 840 eur, teraz sa mu zvýšil na 1 230 eur v hrubom,“ povedal. Visolajský vie o problémoch niektorých nemocníc, ktoré nedokážu lekárom navýšiť platy alebo garantovať ich udržanie. Riešenie podľa neho majú v rukách riaditelia, ktorí by mali s poisťovňami vyrokovať vyššie úhrady za operácie. „Veď je to trhová vec. Keď stúpne nafta, prepravcovia zdražia lístky v autobusoch. Netvrdím, že ľudia si majú viac platiť. Práve poisťovne by mali prispievať viac, veď majú miliónové zisky,“ dodal Visolajský.

Postup 80 náhodne vybratých nemocníc pri zvyšovaní platov vo štvrtok mimoriadne kontroloval Národný inšpektorát práce. Zameral sa na to, či nemocnice lekárom zdvihli základnú mzdu, tak ako im to ukladá zákon. „Po skontrolovaní asi 70 percent nemocníc bolo zatiaľ v jednom prípade predbežne zistené, že nemocnica nezvýšila základnú časť mzdy lekárov tak, ako zákon uložil. Išlo o nemocnicu v Prešovskom kraji. V ostatných nemocniciach nedostatky v tejto oblasti neboli zatiaľ zistené,“ citovala agentúra Sita hovorcu inšpektorátu Igora Holéczyho. Definitívne výsledky kontroly budú známe v priebehu niekoľkých týždňov.

Niektoré nemocnice si požičali, iné zaplatili za lieky

Už prvá etapa zvyšovania platov lekárov spôsobuje nemocniciam problémy. Niektoré z nich si museli vziať úver či odložiť splátku liekov a zdravotníckeho materiálu. Čo bude o pár mesiacov, riaditelia si netrúfajú odhadnúť.

„Navýšenie nemáme kryté príjmami zo zdravotných poisťovní. S niektorými nás rokovania ešte len čakajú. Nemocnica si preto musela vziať úver, z ktorého sme navyšovali mzdy,“ hovorí riaditeľ nemocnice v Lučenci Július Höffer. Predpokladá, že od apríla, keď sa majú zvýšiť aj platy sestier, sa situácia nemocnice ešte zhorší. „Hoci patríme k málo nemocniciam, ktoré nehospodária so stratou, toto by nás dostalo do obrovských problémov. Na platy sestier peniaze mať nebudeme, preto jediným riešením pre nás by bolo prepúšťanie zdravotníckeho personálu, alebo zlučovanie či rušenie niektorých oddelení. A na to by doplatili najmä pacienti,“ dodáva Höffer.

Ťažkosti robí zvyšovanie platov aj vedeniu Fakultnej nemocnici Trnava. Na otázku, dokedy bude mať zariadenie na vyššie platy lekárov, jej riaditeľ Gabriel Pavelek nevedel odpovedať. „Nemáte ľahšiu otázku? Prvé zvýšenie sme ako-tak ustáli. Musím však povedať, že to bolo na úkor toho, že nemocnica nestíha splácať ďalšie platby. Ide o hradenie liekov, energií či platby Sociálnej poisťovni. Dlhodobo to nie je udržateľné,“ povedal.

Prešovská fakultná nemocnica bude spolu potrebovať na zvýšenie miezd zhruba 150-tisíc eur mesačne. Viac ako tristo jej doktorov by totiž malo mať od januára na výplatnej páske o 446 eur viac ako doteraz. Zariadenie na to použije peniaze, ktoré boli pôvodne určené na prevádzku nemocnice.

Náklady o 86 500 eur vzrástli vďaka platom lekárov aj Detskej fakultnej nemocnici Bratislava. Ako povedala jej hovorkyňa Dana Kamenická, nemocnica „nemá dostatok financií na to, aby dokázala hospodáriť vyrovnane“.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka sa obáva, že nemocnice nebudú vládať platiť odvody za svojich zamestnancov. „Nemocnice, ktoré už teraz majú dlhy voči Sociálnej poisťovni a ešte si zvýšia mzdové náklady, budú mať ešte väčšie dlhy voči Sociálnej poisťovni,“ povedal s tým, že len štátne nemocnice majú po minuloročnom oddlžení voči poisťovni dlh vo výške 16,7 milióna eur aj s penále. (odu)

1 debata chyba