Kollár: My aj konáme, nielen sľubujeme

Lekárske odborové združenie o problémoch s navyšovaním platov v niektorých menších nemocniciach nevie. Jeho predseda Marián Kollár však sľubuje, že sa tým budú zaoberať.

17.02.2012 12:00
Marián Kollár Foto:
Predseda LOZ Marián Kollár
debata (1)

Lekárske odborové združenie o problémoch s navyšovaním platov v niektorých menších nemocniciach nevie. Jeho predseda Marián Kollár však sľubuje, že sa tým budú zaoberať.

Niektorí lekári majú po januárovom zvýšení miezd menšie výplaty ako pred protestmi, pretože im škrtli osobné príplatky. Nebol váš boj skôr na škodu?
Určite nie, lebo niečo také sa mohlo stať jedine tam, kde nie sú lekárske odbory a očakávame, že sa tam v dohľadnom čase založia.

Ako pomôžete tým lekárom, ktorí prišli o osobné príplatky? Budete sa zaoberať týmito prípadmi?
Budeme týchto lekárov zastupovať po každej stránke vrátane právnej.

Čo by malo spraviť ministerstvo zdravotníctva?
V prvom rade by malo skontrolovať nemocnice. Očakávame aj, že bude reagovať na naše podnety a že budeme spoločne riešiť situácie, kde nedôjde k navyšovaniu platov tak, ako by malo.

Minister zdravotníctva vás vyzval, aby ste aj vy dodržali memorandum. Kedy predložíte etický kódex lekára a návrh protikorupčných opatrení?
Tak ako nám hovorí memorandum – do konca mesiaca. Lekárske odborové združenie nielen sľubuje, ale aj koná. Na rozdiel od ministerstva zdravotníctva.

Na čo ste sa zamerali pri príprave týchto dokumentov?
Riešime v nich etický kódex vo vzťahu lekár a pacient a protikorupčné opatrenia v rámci celého rezortu. Chceme, aby sa vytvorili kontrolné rady, aby sa v budúcnosti nielen v spolupráci s riaditeľmi, ale aj ministerstvom zdravotníctva korupcia minimalizovala na čo najmenšiu mieru. Slovenské zdravotníctvo nie je také bohaté, aby mohlo živiť podstatne bohatšie finančné skupiny.

1 debata chyba