Lekári môžu pre platy žalovať nemocnice

Lekári, ktorým riaditelia nezvýšili plat napriek tomu, že im to prikazuje zákon, sa môžu sťažovať na ministerstve zdravotníctva či podať na nemocnicu rovno žalobu. Tým, ktorí mali na januárovej výplatnej páske menej, pretože im vzali osobné príplatky, nezostáva nič iné, len sa s tým zmieriť.

19.02.2012 15:00
Marián Kollár Foto:
Lekárske odborové združenie, ktoré koncom minulého roka vybojovalo zvýšenie platov, je pripravené angažovať sa v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva pri prípadných problémoch s navyšovaním miezd lekárom. Na snímke šéf LOZ Marián Kollár.
debata (5)

Ako vysvetľuje advokát Milan Ficek, osobný príplatok je totiž nenárokovateľná zložka platu. „To, či naň má, alebo nemá zamestnanec nárok, je teda iba na zamestnávateľovi. On určuje osobný príplatok, a teda ho nemusí ani priznať, ak zamestnanec nespĺňa podmienky,“ povedal Ficek s tým, že lekári sa tak dostávajú do patovej situácie. Zrušením osobného príplatku môžu zdravotníci prísť o podstatnú časť svojho platu, žalovať nemocnicu kvôli tomu by však bolo zbytočné. „Na súde by neuspeli,“ dodal Ficek.

Iné je to však podľa Ficeka v prípade, ak sa riaditelia nemocníc vynašli tak, že osobný príplatok započítali do základnej mzdy, aby ušetrili peniaze. „Na zákonnú mzdu majú lekári nárok podľa zákona, tá musí byť vo výške, ktorá je v súlade so zákonom. Do tejto základnej mzdy nemožno započítavať osobný príplatok a takto ju ,dorovnať‘. Toto je v rozpore so zákonom,“ vysvetlil advokát.

Parlament schválil zvýšenie platov koncom minulého roka novelou zákona o poskytovateľoch. Podľa nej by mal mať neatestovaný lekár plat minimálne 870 eur, atestovaný zase 1 230 eur. V niektorých nemocniciach sa takýchto platov nedočkali. Inde lekárom síce základné mzdy zvýšili, no škrtli im osobné príplatky či započítali do základnej mzdy. Dôvodom je podľa riaditeľov zariadení akútny nedostatok peňazí.

„Nemocnice dostali od Všeobecnej zdravotnej poisťovne peniaze na vyššie platy, mesačne je to o dva milióny eur viac. Argument nedostatku peňazí je irelevantný,“ reagovala na vzniknutú situáciu hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová s tým, že „každý zamestnávateľ je povinný dodržiavať zákon“. Na otázku, či môžu štátni lekári žiadať odškodnenie od ministerstva zdravotníctva, respektíve od štátu, rezort neodpovedal. „Lekári v nemocniciach, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva, sa môžu so sťažnosťou obrátiť na ministerstvo, ktoré dodržiavanie zvýšenia platov skontroluje,“ povedala iba Zollerová.

Obrátiť sa na ministerstvo v prípade problémov s navyšovaním platov odporúča aj Ficek. „Zamestnancom, ktorým nebola zvýšená mzda, odporúčam najskôr pred podaním žaloby obrátiť sa na ministerstvo zdravotníctva s podnetom o porušovaní zákona. Pokiaľ by neuspel, môže podať žalobu na svojho zamestnávateľa,“ povedal.

Pomoc ponúkajú aj odborové zväzy. Tie problémy s navyšovaním platov očakávali.. „Toto sme predpokladali a viackrát aj na to upozorňovali, že nemocnice nebudú mať peniaze na navyšovanie platov. Je tu ale prijatý zákon a ten by sa mal dodržiavať,“ povedal predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Ako dodal, oficiálnu sťažnosť od svojich členov zatiaľ nedostali. V prípade, že sa tak stane, poskytnú lekárom právne poradenstvo. „Keďže to bola ale aktivita Lekárskeho odborového združenia, ono by malo pokračovať vo svojej činnosti a dosiahnuť naplnenie memoranda, ktoré podpísalo s vládou,“ myslí si Szalay.

Marián Kollár, predseda Lekárskeho odborového združenia, ktoré koncom minulého roka vybojovalo zvýšenie platov, pre denník Pravda potvrdil, že sa budú v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva angažovať pri prípadných problémoch s navyšovaním miezd. „Budeme lekárov zastupovať po každej stránke, vrátane právnej,“ povedal Kollár. Združenie bude podľa Kollára od novej vlády žiadať, aby prijala osobitný zákon o mzde lekárov podobne ako v prípade sestier a pôrodných asistentiek.

5 debata chyba