Povodne zatiaľ nehrozia

Oteplenie, ktoré sa na väčšine Slovenska prejavilo už cez víkend, bude pokračovať. Výraznejšie sa prejaví v juhozápadnej oblasti Slovenska, na severe by sa mali denné teploty pohybovať okolo nuly a počas nocí sa očakávajú mínusové teploty, čo by zatiaľ nemalo spôsobovať problémy.

20.02.2012 12:00
Dážď, búrka, počasie Foto:
Ilustračné foto
debata

V pondelok sa môžu vyskytnúť ojedinele aj snehové zrážky, na juhozápade a juhu stredného Slovenska dažďové.

„Oteplenie sa prejaví v tom, že hranica sneženia bude stúpať, kolegovia udávajú, že napríklad v stredu by hranica sneženia mala byť zhruba nad 1 200 metrov, o deň neskôr zhruba nad 1 500 metrov,“ vraví Jozef Csaplár zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. „V nižších polohách, ale hlavne na juhu, bude treba rátať s tým, že bude popŕchať.“ Maximálna teplota cez deň by sa mala pohybovať na väčšine územia už nad nulou. „Len ojedinele by sa na severe mohol vyskytovať slabý mráz, zatiaľ čo v teplých lokalitách to vyzerá tak, že piatok by mohol byť najteplejší,“ predpovedá Csaplár.

Na juhozápade by teplota mohla vystúpiť dokonca na 9, za istých okolností až na plus 10 stupňov. Zrážky môžu spôsobiť problémy. Na horách možno snehu pribudne, dole sa začne topiť. Hydrológ Vlastimil Žáček však povodne v nasledujúcich dňoch nepredpokladá. „Dôsledky topenia snehu súvisia s tým, aké výrazné bude oteplenie. Keď bude len mierne, teda zhruba o 7–8 stupňov Celzia, zostup nemusí byť taký výrazný, že by to spôsobilo povodňovú katastrofu. Keď bude oteplenie výrazné, asi o 16–20 stupňov, môže spôsobiť aj povodňovú situáciu,“ vraví Žáček. Takéto oteplenie však v najbližších dňoch nepredpokladáme, môže nastať v marci alebo apríli.

Rieky sú teraz pokryté ľadmi, SHMÚ vydal aj výstrahy na možnosť ľadových povodní na dolnom Hrone a na Orave, kde je situácia najkritickejšia. „Ale to nebezpečenstvo sa nemusí naplniť,“ dodal Žáček.

debata chyba