Systém skolaboval, bez práce je už takmer 410-tisíc ľudí

Nezamestnanosť na Slovensku prelomila ďalší katastrofálny rekord. V januári počet ľudí bez práce prekonal štyristotisícovú hranicu a vyšplhal sa na 408 874.

21.02.2012 12:00
úrad práce, nezamestnanosť, nezametnaní Foto: ,
Oproti vlaňajšiemu decembru počet nezamestnaných narástol o vyše 9-tisíc.
debata (273)

Oproti vlaňajšiemu decembru teda počet nezamestnaných narástol o vyše 9-tisíc, oproti minuloročnému januáru o viac ako 17-tisíc osôb. Miera nezamestnanosti sa tak prehupla cez pätnásťpercentnú hranicu na 15,13 percenta.

Počet nezamestnaných, čo sú schopní ihneď nastúpiť do práce a nie sú ani chorí, ani v absolventskej praxi či na rekvalifikačnom kurze, predstavoval v januári 369 948 osôb. Zodpovedá to miere evidovanej nezamestnanosti na úrovni 13,69 percenta, čo je o 0,10 percen­tuálneho bodu viac oproti decembru 2011 a o 0,71 percen­tuálneho bodu viac ako v januári 2011.

Tieto štatistiky Pravda získala len neoficiálne, od poslanca opozičného Smeru Branislava Ondruša. Včera sa totiž na internetovej stránke Ústredia práce do redakčnej uzávierky oficiálne údaje neobjavili, hoci inštitúcia má zo zákona povinnosť zverejňovať ich najneskôr k 20. dňu v mesiaci.

Vyblokované však neboli len čísla o nezamestnanosti, ale celý informačný systém ústredia. Nedostupné teda boli aj podpísané zmluvy a faktúry, vzory žiadostí a ďalší servis pre občana.

„Situácia pripomína súčasný stav na finančných úradoch. Takisto ako tamojšie vedenie nezvláda ani generálny riaditeľ ústredia Ivan Juráš chod svojho úradu. Ešteže má na sekcii informatiky pracovníka so šesťtisícovou mesačnou odmenou na príkaznú zmluvu,“ komentoval Ondruš.

Hovorkyňa Andrea Hajdúchová ešte krátko popoludní sľúbila, že štatistika k dispozícii v priebehu dňa bude. O niekoľko hodín neskôr už telefonicky nebola zastihnuteľná. Aj keď okolo šiestej večer systém predsa len naskočil, januárové čísla o nezamestnanosti sa tam stále nenachádzali.

273 debata chyba