Nezamestnanosť mladých idú riešiť tí, čo s ňou doteraz nepohli

Situácia mladých ľudí je na Slovensku taká kritická, že pre ňu už bije na poplach aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Nielen vláde našej krajiny, ale aj siedmim ďalším štátom Európskej únie, kde miera nezamestnanosti tejto skupiny obyvateľstva prevyšuje celoeurópsky priemer, poslal list s výzvou, aby katastrofálny stav začali radikálne riešiť.

21.02.2012 16:00
José Barroso Foto: ,
Predseda EK José Manuel BArroso poslal list s výzvou, aby sa ihneď začal riešiť katastrofálny stav s nezamestnanosťou mladých.
debata (17)

A ponúka na to aj finančnú pomoc z eurofondov. Na programy zamestnanosti pre mladých má poslúžiť 39 miliónov z Európskeho sociálneho fondu a až 2,26 miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Na základe Barrosovho apelu už v Bratislave vznikol akčný tím, ktorý by sa mal problémom zaoberať. Konkrétne má preskúmať možnosti a navrhnúť využitie európskych peňazí na projekty, ktoré by umožnili zamestnať čo najväčší počet absolventov stredných či vysokých škôl. Prvé stretnutie si naplánoval na 24. februára, dovtedy by už mali byť základné projektové návrhy pripravené.

„Iniciatíva je to síce chvályhodná, no zaráža ma zloženie tímu,“ hovorí Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Ako pripomína, tvorí ho napríklad osem generálnych riaditeľov, ktorí vedú sekcie na ministerstvách práce, školstva, dopravy alebo hospodárstva či Ústredie práce, alebo sú reprezentantmi európskych štruktúr. A k tomu aj niekoľko prezidentov, viceprezidentov a členov prezídií pôsobiacich v odboroch, zamestnávateľských organizáciách alebo personálnych agentúrach.

„Myslím si, že takúto pracovnú skupinu, by mali tvoriť predovšetkým nezávislí odborníci, nie ľudia politicky dosadení na ministerstvá, ktorí navyše s týmto dlhodobým problémom doteraz nedokázali pohnúť. Mrzí nás, že k spolupráci nebol prizvaný náš inštitút, hoci sme pomoc ponúkali,“ zdôrazňuje Páleník. Vytvoriť tím v tomto zložení nepovažuje za vhodné aj preto, že je krátko pred voľbami a mnohí z členov vo svojich funkciách nezostanú. „Pritom rozhodnutie o využití peňazí bude rýdzo politické,“ uvádza.

Generálna riaditeľka sekcie práce na ministerstve práce a členka komisie Daniela Pivovarová politikum v rozhodovaní o vyše dvojmiliardovom balíku odmieta. „Pokiaľ ide o výkon, legislatívne nastavenie či význam národných programov, zloženie tímu je náležité,“ oponuje. Ak ide o odbornú stránku, spolupráca s nezávislými expertmi či zväzmi zamestnávateľov aj živnostníkov ju podľa nej zabezpečuje. „Myšlienky aj riešenia problému máme, no v čase zostavovania rozpočtu boli naše zámery finančne limitované,“ uzavrela.

Aktuálne je na Slovensku bez práce viac ako tretina práceschopných mladých ľudí, čo je tretí najhorší výsledok v únii. Priemerná miera ich nezamestnanosti v členských štátoch je 22 percent.

17 debata chyba