Tí, čo odpočúvali, konali v rozpore so zákonom

Bezpečnostný analytik Milan Žitný sa prikláňa ku kontrole odpočúvania kvalifikovanými a morálne spôsobilými sudcami.

21.02.2012 12:00
Milan Žitný Foto:
Bezpečnostný analytik Milan Žitný
debata (18)

Čo znamená obvinenie konkrétnych ľudí v kauze odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom?
Zjavne konali v rozpore so zákonom. K zneužitiu právomoci verejného činiteľa došlo tým, že nasadili odpočúvanie na novinárov, aby získali ich zdroje, ktoré mali na obrane.

Skončí sa kauza len týmto obvinením alebo bude pokračovať ďalej? Môže čeliť obvineniu aj bývalý minister Ľubomír Galko?
Podľa mňa to smeruje k vzneseniu obvinenia aj k nemu, ale Trnka ho evidentne necháva uniknúť, pretože Galko sa stane poslancom a v tej chvíli bude chránený imunitou. Otázka bude, čo by urobilo v takom prípade plénum parlamentu, ak by prokuratúra podala žiadosť o zbavenie imunity. Myslím, že toto si Trnka necháva ako talón na ďalšiu politickú hru po voľbách. Mohli mu vzniesť obvinenie, ak sú tam dôkazy.

Urobia v budúcnosti politici niečo s odpočúvaním a dôjde k systémovým zmenám?
Myslím, že nie. SDKÚ môže vypadnúť z parlamentu, ale keby sa tam aj dostali, tak oni jediní majú v programe s tým niečo urobiť. Počul som poslanca Roberta Kaliňáka zo Smeru, že sa nebránia systému kontroly, a prikláňa sa zatiaľ k návrhu poslanca SDKÚ Fedora. Nepovažujem však za dobré, keď budú dvaja poslanci kontrolovať a vstupovať do živých zväzkov a zisťovať, kto je odpočúvaný. Keďže strany sú skorumpované, majú svojich sponzorov, budú si v prvom rade kontrolovať, či tí naši nie sú odpočúvaní a či sú v poriadku.

Do kontroly odpočúvania by sa teda nemali pustiť politici?
Modifikujme holandský model pre Slovensko a vyberme troch kvalifikovaných špičkových sudcov. Nepoviem mená, ale okamžite by som vedel vymenovať päť či šesť odborne a morálne kvalifikovaných sudcov, na ktorých sa prenesie toto bremeno. Boli by to sudcovia vyňatí z režimu udeľovania súhlasov na odpočúvanie a boli by v stálom režime ako inštitúcia, ktorá by mohla odpočúvanie kontrolovať a na ktorú by sa aj príslušníci tajných služieb mohli obrátiť, že u nás sa niečo nekalé deje. Dnes sú totiž viazaní mlčanlivosťou a len čo by išli niečo na prokuratúru oznámiť, dopustili by sa porušenia prísahy a boli by šikanovaní a trestaní. Pri sudcoch je výhoda, že sú nestranní, na rozdiel od poslancov.

18 debata chyba