Čakať na lepšie časy nestačí, prácu nemá rekordný počet ľudí

Hoci slovenskej ekonomike sa na prelome rokov oproti očakávaniam trhov darilo lepšie, ľudí bez práce v januári opäť pribudlo. Ich počet prekročil hranicu 400-tisíc, čo je najviac od januára 2004. Obrat k lepšiemu odborníci v blízkom čase neočakávajú, skôr naopak.

22.02.2012 12:00
úrad práce, nezamestnanosť, nezametnaní Foto: ,
Ilustračné foto
debata (25)

Významnejší nárast pracovných miest možno podľa expertov predpokladať až pri minimálne trojpercentnom ekonomickom raste, čo je v tomto roku ťažko splniteľné. Ako však tvrdí ekonóm SAV Pavol Kárász, nestačí čakať na lepšie časy so založenými rukami.

„Treba stále vytvárať priaznivé podnikateľské prostredie, efektívne zakladať malé a stredné podniky, ale aj vyrábať nové produkty, vymýšľať nové technológie, poskytovať nové a najmä cenovo dostupné služby,“ vymenúva.

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti zase odporúča zamerať sa na regióny najviac postihnuté nezamestnanosťou. „Možnosti migrácie ľudí za prácou sú obmedzené, napríklad pre nedostatok nájomných bytov. Problémová je však aj migrácia práce za ľuďmi, bráni jej slabo rozvinutá infraštruktúra,“ hovorí.

Takisto treba podľa neho urýchlene vytvoriť medzitrh práce, aby ľudia, ktorí prijmú slabo platenú robotu, neprišli súčasne o všetky dávky v hmotnej núdzi. V programe ho mala už súčasná vláda, no zaviesť do praxe ho nestihla. „A nevyhnutné sú aj zmeny v školskom systéme, ktorý, napriek tomu, že každá z vládnych garnitúr sľubuje školstvo lepšie prepojiť s trhom práce, stále produkuje tisíce nezamestnaných absolventov.“

„Veľmi silnou brzdou tvorby nových pracovných miest je naďalej opatrnosť zamestnávateľov, ktorí sa obávajú vplyvov dlhovej krízy v Európe,“ mieni Luboš Sirota z personálnej agentúry Trenkwalder. Predpokladá, že ak nedôjde k zásadným zmenám vo vývoji základných ekonomických parametrov, miera evidovanej nezamestnanosti čoskoro prekročí 14 percent. V januári vyskočila na 13,69 percenta, teda oproti decembru 2011 o ďalšiu desatinu percentuálneho bodu. Tomu, aby neboli čísla ešte horšie, pomohol rast zamestnanosti najmä v automobilovom priemysle.

V januári pribudlo do evidencie nezamestnaných vyše 35-tisíc ľudí, teda asi o 8,5-tisíca viac ako v decembri. Hovorkyňa ústredia práce Andrea Hajdúchová rast nezamestnaných vysvetľuje tým, že začiatkom roka „prichádzajú na úrady tí, ktorým sa ku koncu roka skončil pracovný pomer či práca na dohodu“. Podľa nej sa zaevidovalo aj vyše 15-tisíc predtým dobrovoľne nezamestnaných, ktorým v dôsledku legislatívnych zmien vzrástla sadzba zdravotného poistenia.

„Významnou motiváciou pre nich bolo, že sa stanú poistencami štátu,“ zdôvodnila. Štatistiku ovplyvnil aj návrat vyše tisícky ľudí, ktorí stratili prácu v krajinách Európskej únie, najmä v Česku, vo Veľkej Británii, v Rakúsku, Taliansku, Nemecku a Maďarsku.

Z evidencie však v januári pomerne veľa, vyše 16-tisíc nezamestnaných, aj odišlo, keďže si našli nové zamestnanie. „V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom je to zlepšenie takmer o 50 percent. Prácu si v priebehu januára našiel každý dvadsiaty tretí evidovaný nezamestnaný,“ hovorí Hajdúchová.

Na úradoch práce prebehli výberové konania najmä do automobiliek KIA či Volkswagen a zamestnancov prijímali aj ich dodávatelia ako DS Smith Hurbanovo, INA Skalica a INA Kysuce a podobne. Zamestnanie ponúkali aj obchodné reťazce či výrobca kompresorov chladničiek Embraco Slovakia.

25 debata chyba