Voľby sú protiústavné, treba ich zrušiť, tvrdia organizátori protestov

Organizátori protestov Gorila považujú predčasné parlamentné voľby, vyhlásené na 10. marca 2012, za protiústavné. Žiadajú poslancov Národnej rady (NR) SR, aby ich preto zrušili.

22.02.2012 18:06
Gorila 2, protest v Bratislave Foto:
Na Slovensku sa už uskutočnili viaceré protesty proti kauze Gorila. Organizátori chcú v protestoch pokračovať.
debata (183)

Prezidenta SR žiadajú, aby následne niekoho poveril zostavením novej vlády tak, ako mu ukladá Ústava SR. „A žiadame, vzhľadom na všetky kauzy a stav v republike, aby to bola vláda úradnícka,“ uviedol na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici jeden z organizátorov protestov Peter Karailiev.

„Pád vlády nemal mať za následok predčasné voľby, nakoľko mandáty poslancov sú naďalej platné a ústava nepredpokladá, že by parlament mal prestať zasadať. Správny postup podľa ústavy je, že prezident mal poveriť niektorú osobu zostavením novej vlády a tá mala požiadať o vyslovenie dôvery parlament,“ pokračoval Karailiev.

Ako uviedla organizátorka Lucia Gallová, v utorok (21.2.) sa uskutočnilo celoslovenské stretnutie zástupcov organizátorov protestov piatich miest – z Nitry, Žiliny, Bratislavy, Popradu a Banskej Bystrice. Konkrétne veci, na ktorých sa dohodli, prezentovali na stredajšej tlačovej konferencii.

Organizátori budú v protestoch pokračovať. Na všetkých celonárodných protestoch plánujú tiež zbierať podpisy pod vlastnú petíciu, aby podľa organizátorky Janky Leitnerovej prezident mohol vyhlásiť „referendum o referende“. Priblížila, že bude o otázkach, ako zníženie požadovanej účasti na platnosť referenda, ktoré momentálne riešia právnici. „Aby sa referendum stalo nástrojom priamej demokracie,“ dodala Leitnerová.

Gallová priblížila, že v piatok (24.2.) bude protest v Bratislave, možno v stredu (29.2.) aj v Banskej Bystrici. Protesty po celom Slovensku budú sa uskutočnia aj 2. marca aj deň pred parlamentnými voľbami 9. marca.

Časť organizátorov protestu Gorila z Banskej Bystrice, t. j. pôvodní iniciátori protestu, predstavili na rannej konferencii v Banskej Bystrici Občiansku výzvu 2012. Rozhodli sa totiž ísť inou cestou a podporu majú aj ďalších organizátorov protestov, napríklad zo Žiliny, Martina či Zvolena. „Nesúhlasíme možno so všetkými krokmi, ktoré organizátori dosiaľ urobili, preto sme sa rozhodli pre vlastnú cestu a pripraviť Občiansku výzvu 2012. Touto občianskou výzvou naozaj chceme zistiť možno ten reálny záujem verejnosti o zmenu v tejto krajine,“ povedal médiám hovorca iniciatívy Občania 2012 Filip Roháček. Organizovať protesty už nebudú, rozhodli sa ísť formou diskusie.

Leitnerová reagovala, že ráno sa títo organizátori prezentovali výzvou k spravodlivej spoločnosti, ich cieľ je teda rovnaký, „takisto chceme spravodlivú spoločnosť“. „To, čo nás rozdeľuje, je možno to, že oni chcú zavádzať protikorupčné minimum, chcú dialóg s politikmi, žiadajú politikov o potrestanie vinníkov. My, vlastne, už možno v tomto cestu nevidíme,“ vysvetlila Leitnerová.

183 debata chyba