Oteplí sa, povodne ešte nehrozia

Prvý silnejší závan jari sa v piatok na Slovensku prejaví teplotami až okolo 15 stupňov Celzia. To sa však netýka vyšších oblastí a aj preto sa podľa hydrológov povodní z topiaceho sa snehu zatiaľ báť netreba.

24.02.2012 12:00
počasie, jar, prechádzka, matka, dieťa Foto:
V južných častiach Slovenska bolo vo štvrtok cítiť oteplenie.
debata

„Na juhozápade Slovenska už nie je snehová pokrývka, takže sa nemá čo topiť,“ vraví hydrológ Michal Hazlinger zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Veľké snehové zásoby sú na severe Slovenska, na strednom Slovensku a čiastočne aj na východnom, kde denné teploty nebudú také vysoké. Vo výške okolo 1 000 metrov nad morom meteorológovia predpovedajú okolo šiestich stupňov Celzia. „Takže predpoklad čiastočného topenia sa snehových zásob je. Ale našťastie tam nie sú hlásené extrémne zrážky,“ vraví Hazlinger. „Tekuté zrážky síce budú, ale len do 5–6 milimetrov. Lokálne to síce môže byť aj viac, ale tieto zrážky by nemali spôsobiť extrémny nárast vodných hladín,“ predpovedá hydrológ.

Zrážky pravdepodobne v priebehu dneška a čiastočne aj v sobotu spôsobia nárast vodných hladín najmä na horných tokoch v podhorských oblastiach, ale nemalo by ísť o extrémny nárast. „O ktoré rieky pôjde, je ťažko špecifikovať, pretože sa to môže týkať celého Slovenska s výnimkou juhozápadu, všade inde je ešte snehová pokrývka a oteplí sa,“ vraví Hazlinger.

O tom, či by oteplenie mohlo spôsobiť povodne v nasledujúcich dňoch, je zatiaľ predčasné hovoriť, pretože už cez víkend sa má začať ochladzovať a zrážky, ktoré očakávame, by už od začiatku budúceho týždňa mali byť v podobe sneženia.

„Aktuálne nie sú vydané žiadne výstrahy, keďže časť snehových zásob sa už odtopila a napriek tomu toky na to absolútne nereagujú, sú vyrovnané so všetkým. V prípade, že nenastanú výraznejšie tekuté zrážky, predpokladáme, že rovnako by mali reagovať aj na ďalšie otepľovanie, lebo sneh sa odtápa veľmi pomaličky, pozvoľne,“ povedal Hazlinger.

V sobotu sa po prechode studeného frontu bude vo voľnej atmosfére postupne ochladzovať. Má byť premenlivá, na severe a východe časom veľká oblačnosť. Miestami občasný dážď, najmä na severe a východe, cez deň postupne asi od 900 metrov sneženie. Nočná teplota má byť +7 až +2, v dolinách okolo 0 stupňov. Denná teplota dosiahne +7 až +12, na severe okolo +5 stupňov Celzia. Fúkať bude západný až severozápadný vietor 4 až 9, v nárazoch miestami 15 až 20 metrov za sekundu, na hrebeňoch hôr by mala byť víchrica.

V nedeľu od severozápadu postúpi do strednej Európy plytká brázda nízkeho tlaku s frontálnym systémom. V noci má byť premenlivá, postupne veľká oblačnosť a miestami prehánky. Cez deň bude veľká oblačnosť až zamračené a prehánky alebo dážď so snehom, asi od 500 metrov meteorológovia predpovedajú sneženie a postupne slabnutie zrážok. Nočná teplota sa má pohybovať okolo +3 až –2 stupňov, denná teplota dosiahne +3 až +8, na severe miestami iba okolo +1 stupňa. Fúkať by mal severozápadný vietor 3 až 7, v nárazoch okolo 15 metrov za sekundu.

Od pondelka prázdninujú východniari

Školáci z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja si užívajú posledné dni jarných prázdnin. Po nich sa na prázdniny vyberú žiaci z Košického a Prešovského kraja. Od učebníc budú oddychovať deväť dní, do školských lavíc sa vrátia v pondelok 5. marca. Ako poslední si jarné prázdniny vychutnajú žiaci v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji, doma pobudnú od soboty 3. marca do pondelka 12. marca. Po jarných prázdninách čaká takmer 750-tisíc žiakov základných a stredných škôl najbližšie voľno počas veľkonočných prázdnin. Budú to posledné prázdniny v tomto školskom roku a potrvajú od štvrtka 5. apríla do utorka 10. apríla. Potom budú musieť školáci zarezávať nepretržite až do leta. Na dvojmesačné letné prázdniny sa vyberú v sobotu 30. júna.

debata chyba