Keby platili sľuby, osud pacientov by sa zlepšil

Kvalitnejšia a dostupnejšia zdravotná starostlivosť pre pacientov či spravodlivé platy pre zdravotníkov sľubujú pred voľbami najväčšie politické strany. Jediné, v čom sa líšia, je spôsob, akým to chcú dosiahnuť.

28.02.2012 12:00
nemocnica, čakáreň, choroba, práceneschopnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Kým väčšina zástupcov súčasnej koalície plánuje napríklad zaviesť pripoistenie či pokračovať v premene nemocníc na akciové spoločnosti, opozícia volí cestu zlacňovania liekov a zvyšovania platov zdravotníkom.

V rámci predvolebného boja sa strany viac zamerali na bežných ľudí. Politici z SDKÚ a SaS voličom sľubujú rozšírenie okruhu ľudí, ktorým sa vracajú doplatky za lieky, či kratšie čakacie lehoty na operácie. Kratšie čakacie lehoty vďaka elektronickému zdravotníctvu či systému DRG avizujú aj kresťanskí demokrati či najsilnejšia opozičná strana Smer. Najmladšia SaS chce zase súčasné problémy s dostupnosťou ošetrenia vyriešiť zrušením limitov pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Dostupnejšia a lacnejšia zdravotná starostlivosť je podľa sociologičky Zuzany Kusej evergreen, ktorý sa opakuje počas každých volieb. Podľa nej je to však najmä v dnešnej situácii pochopiteľné. „Ľudia sa boja, že budú rásť náklady, že sa bude zhoršovať dostupnosť. Koľkí, zvlášť na vidieku, musia cestovať desiatky kilometrov za lekárskym vyšetrením. Už len garantovať, že sa to nebude zhoršovať, bude pre víťaznú stranu dôležité,“ povedala.

Rovnako tak je podľa Kusej prirodzené, že sa strany zameriavajú skôr na pacientov ako zdravotníkov. „Keďže všetky výskumy ukazujú, že zdravotníctvo patrí medzi toptémy, ktoré trápia ľudí, ide o racionálnu politickú taktiku. Okrem toho potenciálnych voličov pacientov je omnoho viac ako zdravotníkov, ktorých pozícia bola navyše sčasti znevážená,“ myslí si sociologička.

Niektoré sľuby politikov sú orientované aj na zdravotníkov. Kým Smer plánuje zlepšovať platové ohodnotenie všetkých pracovníkov v rezorte, súčasná koalícia rast miezd sľubovať odmieta. „Čo vieme dnes sľúbiť, je akurát to, že keď budú verejné financie na takej úrovni, ako by sme si priali, potom budeme veľmi vážne o tejto téme rokovať,“ povedal Tibor Bastrnák (Most).

Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer) tvrdí, že ak si nebudú poisťovne vytvárať zisky, bude aj na platy zdravotníkov. „Pokiaľ bude existovať možnosť pre zdravotné poisťovne vytvárať zisk z verejného zdravotného poistenia, nikdy nebude v systéme dosť financií na stabilizáciu zdravotníkov,“ tvrdí Raši.

Kameňom úrazu v predvolebnom boji by mohli plány niektorých politických strán zaviesť pripoistenie za nadštandardnú zdravotnú starostlivosť a pokračovať v premene nemocníc na akciové spoločnosti. Transformácia bola pritom jedným z dôvodov nedávnych protestov lekárov. „Aj v predchádzajúcom období, keď bol ministrom zdravotníctva Rudolf Zajac, vtedajšia vládna koalícia transformáciu zdôvodňovala blahom pacienta a tak isto v takomto duchu viedla volebnú kampaň. Ako sa však ukázalo, Zajacova transformácia úroveň zdravotnej starostlivosti nezvýšila,“ priblížil politológ Juraj Marušiak ďalší možný dôvod neúspechu strán, ktoré stavia na premenu nemocníc.

Hlavným zástancom transformácie zdravotníckych zariadení na akciovky je SDKÚ. Tá si do svojho programu dokonca zaradila plán presadiť zákon o štátnych akciových spoločnostiach.

Kým opozičný Smer otázku premeny zariadení na akciovky viac neplánuje otvárať, postoj Mostu je zdržanlivý. Strana skôr ako transformáciu presadzuje zavedenie napríklad centrálneho obstarávanie či jednotného účtovníctva pre všetky nemocnice.

Rovnako tak plánuje postupovať podľa súčasného ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika aj KDH. „Aj vďaka centrálnym nákupom zefektívnime chod nemocníc a ušetríme peniaze, ktoré nemocnice použijú na lepšiu zdravotnú starostlivosť o pacientov,“ sľubuje v mene svojej materskej strany minister.

1 debata chyba