Povodne posilnili víkendové zrážky

Situácia na Kysuciach je vážna, rieka Kysuca a jej prítoky sú plné ľadu. Ľudia sa obávajú oteplenia, ktoré má prísť v stredu. O tom, čo oteplenie môže priniesť, rozprával hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Peter Parditka.

28.02.2012 16:04
debata

Ak sa v stredu oteplí, budú sa rieky vylievať?
To vám neviem povedať. Určite, keby prichádzalo k pozvoľnému otepľovaniu bez zrážok, môže sa stať, že na malých tokoch dôjde k ľadovej zápche a príde k vybreženiu vody z koryta toku.

Majú ľadové povodne ničivejšie následky ako povodne v dôsledku náhleho roztopenia snehu?
To je jedno, keď voda tečie mimo koryta, vždy je to nepríjemné, či už je to spôsobené ľadovou povodňou, alebo jarnými či letnými zrážkami. Skôr je problém, že keď sa vyskytne zámrz a na toku je niekoľkostometrová zátarasa, tak sa to nedá odstrániť ani odstreľovaním. Je to zbytočné, lebo znova dôjde k zátarase. Robiť to bagrami je zase dosť zložité.

Ešte pred pár dňami vaši kolegovia hovorili, že nehrozia povodne. Zmenilo sa niečo?
Keby to záviselo len od topenia snehu, situácia by nebola taká kritická. Vyskytli sa však aj dosť výrazné zrážky.

Povodne sa teda nedali predpovedať?
Zrážky nám meteorológovia nepovedia týždeň dopredu. Predpovede meteorológov sú presné tak na dva dni, ďalej je to odhad. Dalo sa predpokladať, že príde nejaká zátarasa, ale nie všetko je monitorované. Ide o zátarasy nie na pár, ale na desiatky metrov. Voda si potom hľadá vlastnú cestu, tečie mimo.

Kde ešte okrem Kysúc môže byť situácia kritická?
Na východe, v obci Stratená ide tok Hnilec prudko hore, zrejme tam prichádza k topeniu snehu. Nevylučujem na menších tokoch východného a severného Slovenska, že ojedinele, naozaj výnimočne, sa dosiahnu prvé stupne povodňovej aktivity. Takisto v Poprade na Velickom potoku je vzostup a je možné, že to dosiahne prvý stupeň. Ale zaujímavejšie to bude v stredu, keď by teploty mali dosiahnuť 10–12 stupňov.

debata chyba