Na Brtvu z kauzy BMG a Horizont vydali zatykač, nenastúpil do väzby

Špecializovaný trestný súd vydal zatykač na Dávida Brtvu z kauzy nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Brtva nenastúpil do väzenia, kde si má v 1. nápravnovýchovnej skupine odpykať päť rokov za spreneveru 5,6 milióna korún (185 886 eur).

28.02.2012 17:02
debata

Tento čiastkový skutok v minulosti vyčlenil súd z väčšieho procesu údajného tunelovania nebakoviek po ich prevode na zahraničné spoločnosti, v ktorom súdia aj Jozefa M. a Patrika P. Spoločnosti patrili Brtvovi a Patrikovi P. V malej kauze Brtvovi potvrdil trest Najvyšší súd SR, ktorý v januári zamietol jeho odvolanie. Brtva má podľa verdiktu okrem odpykania trestu vrátiť peniaze dcérskej spoločnosti Horizontu – Horizont Investment and Consulting.

Brtvu odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na päťročný trest odňatia slobody v prvej skupine v novembri 2010. Podľa obžaloby vybral Brtva peniaze v jednej z dcérskych spoločností Horizontu – Horizont Investment and Consulting. V tomto prípade prokuratúra tvrdila, že Brtva využil plnú moc pôvodného majiteľa nebankoviek Vladimíra Fruniho, ktorá ho oprávňovala popri inom aj na zastupovanie spoločnosti Horizont Investment and Consulting.

Dávid Brtva zriadil v banke neobmedzené dispozičné právo pre svedka Ľubomíra V., s ktorým mu sprostredkoval kontakt Peter G. Potom Brtva prostredníctvom Ľubomíra V., ktorý podľa obžaloby nepoznal účel dispozičného práva, uskutočnil v marci 2002 bezhotovostný prevod sumy 5,6 milióna korún na účet inej spoločnosti zo Žiliny. Deklaroval ho ako úhradu služby dodávateľa, teda spoločnosti, ktorej poslal peniaze. Podľa prokuratúry to urobil s vedomím, že služby nemajú byť nikdy poskytnuté. Po pár dňoch Ľubomír V. ako formálny konateľ spoločnosti, ktorá dostala peniaze, na pokyn sprostredkovateľa Petra G. vybral prevedenú sumu a odovzdal mu ju.

Kauza tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia stále nie je ukončená. Trojica obžalovaných v tejto kauze si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Senát odsúdil Jozefa M. na 12 rokov, Dávida B. na 11 rokov a Patrika P. na 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

debata chyba