Zdravotníci vypískali ministra Uhliarika

Piskot a pokriky "fuj" či "Penta!". Takých reakcií sa v utorok dočkal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) od účastníkov odbornej konferencie o strategickom vývoji rezortu v najbližších rokoch.

29.02.2012 12:00
Ivan Uhliarik Foto:
Ivan Uhliarik si na odbornej konferencii vyslúžil piskot.
debata (22)

Riaditelia nemocníc či zástupcovia odborných zdravotníckych spoločností tak reagovali napríklad na ministrove tvrdenia, že v systéme je dostatok peňazí na zvyšovanie platov lekárov a sestier. „Ak podľa vás sú tieto prostriedky, dajte ich konečne na stôl,“ oponoval Uhliarikovi prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

Minister jeho výzvu odmietol a ako argument uviedol, že aj poslanecký prieskum preukázal dostatok zdrojov v poisťovniach. Za tieto slová si však opäť vyslúžil iba nechápavé krútenie hlavami. Štyria tieňoví ministri a traja súčasní poslanci zdravotníckeho výboru totiž pred ním povedali pravý opak. Samotný riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor navyše nedávno priznal, že na pokrytie miezd bude poisťovni chýbať zhruba 27 miliónov eur.

Najväčší rozruch však medzi prítomnými odborníkmi vyvolalo Uhliarikovo tvrdenie, že ministerstvo akceptovalo viac ako polovicu pripomienok k novému zákonu o liekoch. „To sa absolútne nezakladá na pravde. Nielenže neboli prijaté pripomienky odborných stavovských organizácií, ale ani štátnych inštitúcií, ako je napríklad Štátny ústav pre kontrolu liečiv či ministerstva financií. Ministerstvo zdravotníctva nie je tvorcom tohto zákona. Ten sa tvoril inde a úlohou ministerstva bolo ho len predložiť a schváliť,“ reagoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Tibor Czuľba.

Pokrikmi a piskotom reagovali zdravotníci aj na predsedu zdravotníckeho výboru parlamentu Viliama Novotného (SDKÚ). Pobúril ich vyjadrením, že by nezrušil vernostný systém a reguláciu ceny liekov na druhú najnižšiu úroveň v Európskej únií považuje za „veľký úspech“. Práve tieto dve veci boli pri zavádzaní novej liekovej politiky najväčším tŕňom v oku nielen lekárnikov, ale aj výrobcov liekov.

22 debata chyba