Začína sa jar, aj keď fučí

Vo štvrtok aj v piatok by malo byť príjemne a malo by pokračovať jarné oteplenie, ale cez víkend sa opäť ochladí. "Je koniec zimy a začiatok jari, a to je obdobie, keď sa prirodzene charakter počasia zvykne dosť výrazne striedať. Toto sme zažili v stredu aj v utorok," vraví klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Faško.

01.03.2012 12:00
debata (2)

„V utorok ráno sme sa ešte zobudili do zasneženého rána a v stredu už bola kopovitá oblačnosť, čo je typický príznak toho, že počasie má jarný charakter,“ vraví klimatológ.

Blížiaca sa jar dáva o sebe vedieť napríklad aj teplotou vzduchu, ktorá už v stredu vystúpila dosť nad desať stupňov. Faško pripomína, že ešte v utorok v priebehu celého dňa aj v najteplejších oblastiach bola teplota len tesne nad nulou, teraz sa však napĺňajú všetky očakávania, že prišlo obdobie prechodu od zimy k jari. „Počasie, ktoré je aktuálne, s tým korešponduje,“ komentuje oteplenie Faško.

V posledné dni napadlo mimoriadne veľa zrážok. „Zrážky, ktoré boli v utorok zaznamenané, boli veľmi zaujímavé svojím množstvom. Napríklad v Bratislave na Kolibe napršalo a nasnežilo viac ako 20 milimetrov. To je pre február veľmi veľké množstvo na jeden deň,“ hovorí odborník. Ak hodnotíme celý mesiac, utorkový úhrn zrážok dosiahol podľa Faška toľko, koľko zvykne dosiahnuť vo februári počas polovice mesiaca.

Šéf predpovedí počasia na SHMÚ Jozef Csaplár predpovedá na štvrtok a na piatok relatívne teplé počasie. V priebehu piatka sa však začne ochladzovať a rovnaký trend by mal pokračovať aspoň do polovice budúceho týždňa. „Ochladzovanie znamená, že teplota vzduchu by v najteplejších oblastiach už nemala na začiatku budúceho týždňa dosahovať 10 stupňov, ale väčšinou maximálne 6–7 stupňov Celzia v najteplejších oblastiach. A vyzerá to tak, že aj v najteplejších oblastiach by sa na začiatku budúceho týždňa mali v nočných hodinách objaviť slabé nočné mrazy,“ predpovedá Csaplár.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba