Veterinári chcú od Poliakov údaje o posypovej soli v jedle

Slovenskí veterinári chcú od poľských kolegov vedieť, či aj Slováci sú ohrození potravinami, v ktorých sa nachádza prebaľovaná posypová soľ na údržbu ciest za kuchynskú, ktorú u našich severných susedov predávali potravinárskym firmám.

01.03.2012 17:18 , aktualizované: 20:25
soľ - vysoký obsah soli - sodík - solenie Foto:
Ilustračné foto
debata (31)

Potravinársky škandál v Poľsku zrejme v Európe nemá obdobu, cestárska soľ je v chlebe, mäsových výrobkoch či rybích konzervách. Markíza pripomenula, že najmä zo severu Slovenska mnoho ľudí niekoľkokrát do týždňa vyráža do Poľska na nákupy a nie je vylúčené, že si takéto výrobky doniesli domov. Naše úrady žiadajú od Poliakov okamžité odpovede na viaceré odpovede. Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša chcú vedieť, „pokiaľ takéto výrobky boli dovezené na Slovensko, o ktoré závody ide – jednak poľské a slovenské, ktoré ich dostali a takisto o výrobky, ktoré obsahujú takéto suroviny, výrobca v Poľsku a dovozca na Slovensku“.

Poľská prokuratúra už zadržala a obvinila päť ľudí, ktorých firma vo veľkom nakupovala technickú soľ a prebaľovala za jedlú. Podľa Markízy by sa mali mať na pozore nielen tí Slováci, ktorí nakupujú potraviny v Poľsku, ale aj ľudia, ktorí využívajú ambulantný predaj od poľských predajcov obchodníkov priamo na dedinách. Riziko cestárskej soli nemožno podceňovať. Bíreš konštatoval, že v nej sú určite látky, ktoré sú škodlivé pre zdravie, ale presné zloženie tejto soli nemajú. Poľskí hygienici už kontrolujú 30-tisíc prevádzok – mliekarní, mäsokombinátov, pekární – všade tam sa mohla cestárska soľ dostať od ziskuchtivých obchodníkov.

Pri poľskej soli nie je dôvod na paniku, tvrdí ministerstvo

„Chceme spotrebiteľov ubezpečiť, že zatiaľ nie je dôvod na paniku. Predovšetkým si musíme počkať na oficiálne oznámenie z poľskej strany,“ informoval tajomník odboru komunikácie s médiami MPRV Juraj Kadáš.

Rezort pôdohospodárstva ani Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zatiaľ podľa neho podnet z Poľska neregistrujú, ani sa nenachádza v tzv. Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) EÚ, ktorý v podobných prípadoch funguje ako výstražný systém pre ostatné členské štáty. Príkladom je minuloročný prípad baktérie E-coli v zelenine.

„Slovenskí inšpektori naďalej vykonávajú kontroly vo všetkých obchodoch a distribučných skladoch. Podotýkame, že väčšina balenej kuchynskej soli na našom trhu pochádza z Rakúska,“ ubezpečil Kadáš.

V tisíckach ton poľských potravín, predovšetkým v mäsových výrobkoch, rybích konzervách, chlebe a pečive sa nachádza tzv. posypová soľ, používaná na údržbu ciest. Prokuratúra v Poznani v tejto súvislosti zadržala a obvinila päť ľudí, ktorých firma vo veľkom nakupovala túto technickú soľ a po prebalení ju predávala za viac ako trojnásobok ako potravinársku soľ. Informoval o tom portál novinky.cz.

„Obvinení, ktorým hrozí až osem rokov väzenia, nakupovali od roku 1999 mesačne tritisíc ton posypovej soli, ktorá sa používa tiež pri výrobe farieb a v obuvníckom priemysle. Po prebalení ju predávali ďalej, ale už ako potravinársku soľ,“ priblížila poznaňská prokurátorka Magdalena Mazurová.

Podvod v Poľsku odhalili reportéri televíznej stanice TVN24 a ešte pred odvysielaním reportáže oznámili prípad polícii a prokuratúre. Hlavný poľský hygienik už rozhodol o kontrole približne 30 000 mäsokom­binátov, pekární, mliekarni a ďalších potravinárskych firiem a prevádzok, ktoré mohli posypovú soľ používať.

31 debata chyba